logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Scorpio 2.3 (automat) '96 - brak przednich świateł

Andyka007 15 Wrz 2004 16:10 2878 13
REKLAMA
  • #1 854822
    Andyka007
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem - podczas montowania alarmu - znikły światła przednie i kierunki (tylne, stopy, awaryjne, oświetlenie wnętrza i licznika - są OK), już prawie wszystko sprawdziłem i nic.
    Czy może ktoś mi piwiedzieć gdzie jeszcze mogę szukać awarii?
  • REKLAMA
  • #3 856288
    Andyka007
    Poziom 11  
    Sprawdzałem kostkę też, rozbierałem przełączniki w kierownicy - wszystko OK, a najśmieśniejsze jest to, że awaryjne są, sterowanie lampami też - a samych świateł i kierunków BRAK.
  • REKLAMA
  • #5 857320
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Pewnie już sprawdzone, ale może jakiś zwarcie było i bezpieczniki poleciały :?: Ewentualnie sprawdź czy przekaźniki się nie wypieły (moga mieć niekontakt) Ewentualnie jakieś wsówki powypinały się. Może coś w alarmie namieszane, np. odcięcie podłączone pod światła :?:

To tylko takie sugestie, nie wiem co więcej wymyśleć :D
  • REKLAMA
  • #6 857450
    Andyka007
    Poziom 11  
    Dokładnie brak wszystkich przednich świateł tj.: krótkie, długie, postojowe, kierunki; wszystkie tylne są OK, sterowanie lampami (góra, dół) jest OK- sprawdzałem już chyba wszysko: bezpieczniki, przekaźniki, połączenie z kostką, rozbierałem przełącznik przy kierownicy i ciągle nic ... ???
    Duże dzięki za zainteresowanie.
  • #7 857642
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Sprawdź jeszcze po kablach poczynając od żarówek gdzie jest zasilania a gdzie nie ma :!: Znajdziesz napewno przyczynę. Acha ważne SPRAWDŹ RÓWNIEŻ TOR MASY, bez tego nie ruszy :!:
  • #8 858128
    sigi
    Spec od samochodów
    Ocena: 295
    Podłącz plus na bezpieczniki od świateł mijania i drogowych w skrzynce ( masz ich rozmieszczenie na pokrywie skrzynki) - ciekawe czy będą światła. Cały czas uważam, że usterka jest w tym kablu po lewej stronie silnika - może jest całkiem urwany.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 861322
    pelek
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    jak już wszystko sprawdzisz to zobacz także kostkę pod przełącznikiem kierunków czy się niewysunęła
  • #10 861390
    prei
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    A nie prościej i taniej podjechać do elektryka który za 20 zł w 20 minut usunie usterkę??
  • #11 861467
    blackpower
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    chyba zartujesz ???
    jakby chcial pojechac do elektryka to by nie pisal na forum
    a po drugie jestem ciekaw czy bys takiego elektryka z ulicy znalazl co by wiedzial o co chodzi
    nawet w ASO nie ma pewnosci ze sie trafi na fachowca i zrobi w "20 minut"
  • #12 861498
    Andyka007
    Poziom 11  
    Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc - ZNALAZŁEM USTERKĘ - aż wstyd się przyznać, bo rozebrałem "prawie pół samochodu" a okazało się, że można kostkę (tę od oświetlenia) podłączyć ŹLE.

Jeszcze raz wielkie dzięki za POMOC.
  • #14 884920
    prei
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    blackpower napisał:
    chyba zartujesz ???
    jakby chcial pojechac do elektryka to by nie pisal na forum
    a po drugie jestem ciekaw czy bys takiego elektryka z ulicy znalazl co by wiedzial o co chodzi
    nawet w ASO nie ma pewnosci ze się trafi na fachowca i zrobi w "20 minut"

Tak się składa że znam takiego elektryka. Dosłownie "magik" ;)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Fordzie Scorpio 2.3 z 1996 roku z automatyczną skrzynią biegów podczas montażu alarmu zniknęły przednie światła i kierunkowskazy, natomiast tylne światła, stop, awaryjne oraz oświetlenie wnętrza i licznika działały poprawnie. Sprawdzono bezpieczniki, przekaźniki, połączenia kostek, masy przy lampach oraz przełączniki przy kierownicy, bez skutku. Sugerowano kontrolę wiązki przewodów w skrzynce bezpieczników przy silniczku wycieraczek, sprawdzenie masy i ewentualnych zwarć, a także poprawność podłączenia kostki pod oświetlenie. Ostatecznie usterka okazała się wynikać z nieprawidłowego podłączenia kostki od oświetlenia, co po poprawnym podłączeniu rozwiązało problem. Wskazano również, że usunięcie usterki przez elektryka jest możliwe, ale nie zawsze szybkie i tanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA