logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter Longjia nie odpala - paliwo nie dociera do świecy, co robić?

VITs 10 Wrz 2010 19:32 8541 5
REKLAMA
  • #1 8497040
    VITs
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam! Moja Longjia nie chce odpalić. Rozrusznikiem mogę kręcić pół godziny a kopać to można się zaje*:]. Skuter ma 3,5 tys. km i ma 2 lata. Miałem problem z elektrozaworem ssania, dlatego chwilę jeździłem bez niego (miejsce zatkane korkiem). Jednak kupiłem go, bo skuter spalał 5l na 100km. Zrobiłem 800km, chwilę nie jeździłem. Któregoś dnia chciałem pojeździć a tu "ani me, ani be". Dopiero po bardzo długim kopaniu odpalił, chwilę pośmigałem i wszystko było ok. Zgasiłem, odstawiłem do garażu a na drugi dzień to samo, a tak na prawdę to jest tylko jedna różnica: teraz w ogóle nie odpala. Po długim kopaniu poczułem zapach benzyny, pomyślałem "zalał się", odkręciłem świecę a ona suchutka. Iskra jest, filtry czyste, gaźnik przeczyszczony, nowe paliwo, gaźnik wyregulowany. Widać, że paliwo przechodzi przez filtr paliwa, wchodzi do gaźnika a potem nie wiadomo co się z nim dzieje. Paliwo nie dochodzi do świecy. Zauważyłem, że po tym kopaniu, mokra była końcówka rury, która idzie od filtra paliwa do gaźnika.

PS. Gdy rozkręcałem i czyściłem gaźnik, wyleciał mi pływak (wiem niezdara jestem). Trzeba go ustawiać?? Jeśli tak to jak :D?
  • REKLAMA
  • #2 8497264
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2825
    Z reguły w nowych gaźnikach poziomu paliwa się nie reguluje. Pływak doprowadź do poprzedniego kształtu. Sprawdź iglicę zaworu, a szczególnie jej amortyzatorek i zmontuj. Tyle z gaźnikiem, jak coś nie nabroiłeś więcej.
    Sprawdź iskrę na samym kablu - 8mm ciągła.
    Sprawdź simmering pod magnetem. Jeżeli jest wilgotno, to bez zastanowienia wymień.
  • REKLAMA
  • #3 8500038
    VITs
    Poziom 10  
    A co sądzisz o zaworach. Może to być przyczyną, bo dziś założyłem pożyczony gaźnik i dalej jest to samo. Nadal czuć paliwo a świeca sucha.
  • REKLAMA
  • #4 8500101
    bartosz789
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    To spróbuj wstrzyknąć paliwo. Odkręć rurkę od filtra powietrza, otwórz przepustnicę, kręć rozrusznikiem, i wstrzyknij strzykawką.
  • REKLAMA
  • #5 8500175
    VITs
    Poziom 10  
    Próbowałem wlać paliwa strzykawką, ale nie przez gaźnik tylko do świecy lub przez górę. Niestety wtedy się zalewa i dalej nic.
  • #6 8506414
    BartekWol
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    sprawdz zawory powinny mieć po 0,10 jeżeli masz któryś podparty bedzie własnie tak sie zachowywał
REKLAMA