logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DV9880ew - Przegrzewanie i awarie Geforce 8600m po wymianie chipsetu

sixshoes 13 Wrz 2010 19:02 1847 4
REKLAMA
  • #1 8506835
    sixshoes
    Poziom 2  
    Czesc! Pisze do Was z nadzieja uzyskania pomocy.

Rok temu wszedlem w posiadanie laptopa HP dv9880ew z preinstalowanym systemem Vista. Po przyjezdzie do domu odrazu zabralem sie za zmiane systemu na win7.
    Przez kilka miesięcy system i laptop (poza przegrzewaniem) pracował bez zarzutu. Problem zaczął się jakieś 9 miesięcy temu, mianowicie spalił się chipset graficzny (a przynajmniej tak zostałem poinformowany w serwisie). Po naprawie, kolejny raz otrzymałem komputer z vista która zamieniłem na win7.
    Do tej pory laptop był w serwisie 4 razy (w odstępach 2-3 miesięcy) i wracał do mnie z wymienionym chipsetem i instalowana vista. 3 tygodnie temu kolejny raz grafika mi odmówiła posłuszeństwa - postanowiłem zmienić firmę która zajmowała się naprawa lapka na inna. Po kolejnej(!) wymianie chipsetu (gdzie każdy taki zabieg kosztował mnie 450zl + 2 miesiące gwarancji) usłyszałem od gościa który zajmował sie moim komputerem, ze wina leży w przegrzewaniu się laptopa(obligatoryjnie muszę kupić podstawkę chłodząca) oraz systemie 7 który nieradzi sobie z geforcem 8600m. Tutaj także facet zażyczył sobie bym po odebraniu laptopa z serwisu konieczne zainstalował system XP (niektórzy polecali mi do tego laptopa Viste SP2)

Czy facet ma racje? Czy geforce 8600m na windowsie 7 ultimate sie przegrzewa? I najważniejsze pytanie - czy jeżeli przesiadę się teraz na MX8.1KLIK! lub JG x32KLIK! lub Windowza v2LiteKLIK!( lub Viste SP2KLIK!) będę miał większe prawdopodobieństwo sprawności laptopa (oraz braku problemu z instalacja i znalezieniem sterowników)?

Z gory dzieki za wszelka udzielona mi pomoc

Pozdrawiam,
    Six.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8506874
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Nie chodzi tu wogóle o system... to nie ma nic do rzeczy, laptop po wymianie chipsetu powinien conajmniej śmigac 2-3 lata. najprawdopodobniej wkleili koledze chipsety z niepewnego zródła używane zamiast nowych.
  • REKLAMA
  • #3 8506959
    sixshoes
    Poziom 2  
    Czyli uważasz, że wina leży po stronie serwisantów którzy trzykrotnie wrzucili mi wadliwy chipset? Liczę, w takim razie, ze nowy serwis załatwił wszystko jak nalezy.

dziekuje za odpowiedz!

six.
  • REKLAMA
  • #4 8506965
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Przynajmiej z Tego co opisałes tak wynika...
  • #5 8507173
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    sixshoes napisał:
    Czyli uważasz, że wina leży po stronie serwisantów którzy trzykrotnie wrzucili mi wadliwy chipset? .........

dziekuje za odpowiedz!

six.

Ciekawe czy choć raz podnieśli układ.? np jak tu dv6000
    A ciężko było bo obklejony :D

Czy tylko wygrzewali np;tu xbox360

REKLAMA