logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obudowa bass reflex czy zamknięta dla głośnika ARN 6618 i TONSIL GWDK 9/80?

ros 17 Wrz 2004 15:27 2893 11
  • #1 858937
    ros
    Poziom 2  
    Witam
    Zwracam się do wszystkich z prośbą o pomoc. Zamierzam zbudować sobie dwie kolumienki na głośnikach
    1) ARN 6618 : Fs: 30 Hz, Qts: 0,52, Vas: 107l,
    2) TONSIL GWDK 9/80

No i teraz pytanie, czy lepiej by się spisywały w obudowie typu bass reflex, czy obudowie zamkniętej? Teoretycznie wysokie Qts, powoduje, że lepiej by grał w obudowie zamkniętej, ale może ktoś z Was się na tym zna i mi doradzi. Znalazłem gotowy projekt obudowy zamkniętej pod ten typ głośnika, obudowy, któta ma 14 litrów, tak się właśnie zastanawiam, czy to oby nie za mało ?

Z góry dziękuję , za pomoc :)

ros
  • #2 859455
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    A jaką średnice ma ten głośnik, chyba 20cm, więc do dwóch dróg to tak sobie. Zasymuluj głośnik w winisd i zobaczysz jak to się klaruje. Głośnik ma niskie fs więc EBP będzie w granicach 57. Na upartego można b-r, ale bardziej bym się skłaniał ku zamkniętej. EBP dla b-r powinno mieć powyżej 75. Pozdro
  • #3 860921
    Lepszy Johnny
    Poziom 14  
    Wielkosc obudowy zalezy od tego jaki dzwiek lubisz, ale najlepiej obejrzyj charakterystyke w WinISD. Ja pewnie zbudowalbym nieco wiekrza i dodal troche najnizszych tonow jakie kolumna zagra :D
    Nie stosowalbym na pewno b-r chyba ze lubisz meczace, jednostajne buczenie. Impuls tez jest wazny, a to nie jest glosnik do b-r.

Pozdro
  • #4 861096
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Lepszy Johnny napisał:
    Ja pewnie zbudowalbym nieco wiekrza i dodal troche najnizszych tonow jakie kolumna zagra :D

... i słychałbym muzyki przy 5W mocy bo dalej kończyło by się zawieszenie głośnika. :wink:
  • #5 861121
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Mialem subwoofer na dwoch tych glosnikach - 65 litrow netto i strojenie pod 33 Hz. Problem w tym, ze liczylem pod stare parametry, ktore byly nieco lepsze... Nowy pomiar ubrzydza wykresy, ale nie ma co sie przejmowac - jeden taki glosnik w 40 litrow netto i podobnie stroic - nalezy TYLKO odcinac w miare nisko, podbicie okolic 60 - 90 Hz w praktyce NIE jest odczuwalne. Brzmi calkiem niezle - zwazywszy na cene to nawet elegancko.
  • #6 862529
    rafiosso
    Poziom 11  
    A ja mam zamiar pobawić się i zrobić z 6618 linię transmisyjną. A w zasadzie to coś między linią a tubą (autor nazwał to coś ML TQWT - Mass Loaded Tapered Quarter Wavelength Tube). Symulacje w mathcadzie są nawet obiecujące... Ale troche minie zanim toto złożę. Pozdrowionka
  • #8 5339674
    kamil bula
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Daj 25 dm3 Bass Reflex, rurka o średnicy 4,6 i długości 6,5 cm. Będzie okej, u mnie ARN-226 pracuje w takiej obudowie... i jest spoko. Ale niech mi ktoś powie dlaczego wg niego TVM'y nie nadają się do BR skoro wszystkie ORYGINALNE kolumny Tesli są w Bass Refleksie???
  • #9 5536901
    KaeRTe
    Poziom 13  
    Kamil bula - nie pisz takich głupot. Jesli mowisz, że ARN6618 ładnie gra w takiej obudowie i z takim tunelem.... to wyrazy współczucia, no chyba, że sie lubi swistanie z otworu BR. Obejrzyj sobie wykres, który tu specjalnie zamiescze:

Widzisz gdzie masz F3 lub F6 ?
    Nie widzisz? Bo sie wykres w skali nie mieści i nie można odczytać, ale mogę Ci powiedzieć: F3 w okolicach 61Hz (dla +4,5dB), a F6 w okolicach 55Hz (dla 1,5dB)

i jeszcze jeden prędkość powietrza w tunelu BR :

A oto jak to powinno wyglądać - obudowa 40l, strojenie 30Hz, srednica BR 6,8 cm.
    F6 masz na 39Hz (dla -1,3dB)

impuls (opóźnienie grupowe) - dla częstotliwości uzytecznych (pasma głosnika) nie mamy wiecej jak 10 ms

a to prędkość powietrza w tunelu:

Konstrukcja była już jakiś czas temu zaproponowana i opisana przez TOMASZO i na jej podstawie są wykresy.
  • #10 5536916
    kamil bula
    Poziom 18  
    wiem, wiem wymiary mojego bass reflexu są niepoprawne, ale zamierzam je zmienić na 7 cm średnicy i 15 cm długości. Atronik podał mi takie wymiary tunelu
  • #11 5536966
    KaeRTe
    Poziom 13  
    Witaj
    to nic nie da, świst ustanie ale zmniejszy się objętość netto obudowy o kolejne cenne cm3 (masz zaledwie 25l obudowy i to sprawia, że nie możesz zestroić suba dostatecznie nisko)- wynikiem tego będzie przesunięcie sie charakterystyki w stronę wyższych częstotliwości.
  • #12 5536980
    kamil bula
    Poziom 18  
    i to chyba będzie strojenie na 40 Hz, tylko że ja mam ARN-226-07/8

Dodano po 2 [minuty]:

Ja mam około 27-28 litrów, w kolumnie. Świstów nie słyszę, ale wiem że otwór jest za mały

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniego typu obudowy dla głośników ARN 6618 oraz TONSIL GWDK 9/80. Parametry głośnika ARN 6618 (Fs: 30 Hz, Qts: 0,52, Vas: 107 l) sugerują, że lepszym rozwiązaniem jest obudowa zamknięta ze względu na stosunkowo wysokie Qts oraz niskie EBP (~57), co wskazuje na nieoptymalność bass reflex (BR) dla tego modelu, gdyż BR preferuje EBP powyżej 75. Obudowa zamknięta o objętości około 14 litrów może być jednak zbyt mała, a większa objętość poprawi charakterystykę basu. W przypadku BR zalecane są większe objętości (np. 25-40 litrów) oraz odpowiednio dobrany tunel (średnica i długość), aby uniknąć szumu powietrza i przesunięcia charakterystyki w stronę wyższych częstotliwości. Przykłady z praktyki pokazują, że ARN 6618 w obudowie BR o objętości 25 litrów z tunelem 4,6 cm średnicy i 6,5 cm długości może działać, ale często pojawia się problem świstu i nieoptymalnego strojenia. Alternatywnie rozważana jest linia transmisyjna typu ML TQWT, która może poprawić efektywność i charakterystykę basu. Wskazane jest użycie symulacji w programie WinISD lub Mathcad do optymalizacji parametrów obudowy i strojenia. W przypadku TONSIL GWDK 9/80 brak szczegółowych danych, ale podobne zasady doboru obudowy mogą mieć zastosowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA