logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 610C - migająca żółta dioda i problemy z drukowaniem plików

tropicalBula 27 Sty 2003 23:02 3771 21
REKLAMA
  • #1 90440
    tropicalBula
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Pojawiaja sie problemy po wyslaniu plikow do drukowania,
    drukarka cos miesza, slychac przemieszczanie sie glowicy,
    po czym zaczyna migac zolta dioda (chyba z troche inna czestotliwoscia niz przy braku papieru :? )
    dodam ze niekiedy drukuje normalnie bez problemow
  • REKLAMA
  • #2 90482
    struna
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    sprobuj wymienic kartridze z tuszem najprawdopodomniej masz ktorys walniety najczesciej pada czarny (niestety) ewentualnie jezeli ci sie zatrzymuje tak mniejwiecej w polowie walka to w wiekszosci przypadkow wystarczy malutkie czyszczenie i wd40
  • #3 90496
    tropicalBula
    Poziom 15  
    kardridze sprawdzalem, u kumpla - dzialaja.
    ale rzeczywiscie glowica zatrzymuje sie gdzies w polowie, sprobuje czyszczenia walka.
  • #4 91494
    henryk251
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Możesz jeszcze spróbować przeczyścić styki na głowicy w drukarce. Czasami i to pomaga.
  • #6 91785
    Kodra
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Spróbuj wyczyścić pasek kodowy. Jesli jest zabrudzony drukarka ma kłopoty z lokalizacją położenia głowicy i zatrzymuje prace.
    Jeszcze mała uwaga. Jesli będziesz czyścił pasek bez rozkręcania drukarki to przesuwaj szmatką lewo. W przeciwnym kierunku ściągnie sie z zaczepu naprężającego.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 94051
    tropicalBula
    Poziom 15  
    Przepraszam za brak odpowoedzi przez dluzszy czas (nieoczekiwanhy wyjazd).
    Wyczyscilem dokladniwe pasek kodowy i poprawilem polaczenie tasiemki z kardridzy do elektroniki, jak narazie wszystko jest w porzadku, drukarka dziala bez zarzutow :D

Dzieki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #8 185147
    bilbil
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Moze moje pytanko jest nie na miejscu ,ale ktory to ten pasek kodowy ??
  • #9 185399
    Waldekk111
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    taki cienki z kteseczkami gewsto nadrukowanymi odrazy za szyną
  • #10 185969
    bilbil
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki.
    Tak właśnis podejrzewałem że to jest ten pasek ale nie byłem pewny.
    :)
  • #11 186322
    Waldekk111
    Poziom 15  
    na 100% ja mam hp640c i tak mialem ale teraz jest ok jak nie pomoze ci to to sprawdz fotosa tez moze bys brudny chodzi mi tu o czyjke z tylu glowicy.ale najpierw pasek sprawdz nara
  • #12 192480
    szyymon
    Poziom 12  
    czyszczenie wałka WD40 to chyba nie najlepszy pomysł. poz
  • #13 192550
    Kodra
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Nie wiem jak bardzo nadaje się do tego WD40, ale ja osobiście używam LUBOIL z serii środków chemii kontaktowej. Nie żywiczeje i nie zalepia wałka.
  • #14 192777
    Waldekk111
    Poziom 15  
    czyszczenie walka nic wam nie pomoze ale jak chcecie to czyscie ale niema to najmniejszego sensu naprawialem juz ze 4 hp i czyszczenie czy smarowanie walka nic nie daje wiem to z doswiadczenia ale jakl sie blokuje to powodem morze byc blokowanie sie poprzez brak info o polozeniu glowicy lub zwalona tulejka na glowicy
  • #15 192824
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Czy ktoś może wie jak zdjąć obudowę z HP DJ-690C (bez użycia młotka ;) ) :?:
  • REKLAMA
  • #16 192832
    Waldekk111
    Poziom 15  
    witam tego modelu nie rozbieralem ale sa napewno takie same wiem ze w hp obudowe zdejmuje sie nastepujaco zdejmij kieszen gotowego wydruku (to ta co po wydruku papier tam spada) odktec 2 wktety po leweji prawej(sa ty7lko 2) nastepnie odejdzie ci cala blacha od dolu do tego musisz zdiiac z tylu taki kawalek plastiku naciskajac od gury ten gdzie podlaczone jest zasilanie i kabel danych drukarki nastepnie musisz poodginac plasticzki zabezpieczajace(widac je w otworach w blaszceod dolu)i obudowe zdieta
  • #17 192842
    Waldekk111
    Poziom 15  
    moze to cic nie pomoze ale tak sie zdejmuje pozostałe (te co ja naprawialem)
  • #18 192873
    tzok
    Dzięki, mniej więcej Twój opis się zgadzał, z tym że blachę trzyma jeszcze 5 zatrzasków, a tylną osłonę da się zdjąć po lekkim uniesieniu blachy i odczepieniu dolnych zaczepów. Przed wyciągnięciem "wnętrznośći" trzeba jeszcze odpiąć taśmę z tylnej płytki łączącą ją z przyciskami na konsoli.
  • #19 193052
    Waldekk111
    Poziom 15  
    no cos takiego wiesz ja opisywalem ci jak zrobic to ale niestety niemialem mojej hp przed soba wiesc nie widzialem tego zeby ci opisac ale mam nadzieje ze dobrze pamietalem i pomoglem
  • #20 193190
    tzok
    Jasne, że pomogłeś, dzięki. Już mi normalnie drukuje, okazało się że był zabrudzony tuszem pasek z rastrem na samym początku (pod obudową, czyli patrząc od przodu na końcu) i to chyba powodowało, że drukarka czasem "zacinała" się przed drukowaniem, jeszcze ją muszę potestować ale to chyba dlatego (swoją drogą zapytałem o to z czystej ciekawości, nawet nie miałem zamiaru jej rozbierać).
  • #21 864630
    ambrosius
    Poziom 12  
    Cze.
    Jestem szczęśliwym posiadaczem lexmarka z 602. Kumpel przyniósł mi dwie drukarki hp 610c. Jedna z nich była sprawna (nie drukował na niej jakieś 2 tyg bo nie miał tuszy) a druga jest też podobno sprawna. I nie chodzą. Problem polega na tym że drukarka wciąga papier i.... zatrzymuje się przed samą głowicą od drukowania i nie drukuje. I mruga zółta dioda. Na czym polega to czyszczenie wałków o których mowa i czy tą taśmę czyści się na sucho czy na mokro. Wielkie dzięki. prdr
    :idea:

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP 610C wykazuje problemy z drukowaniem, objawiające się migającą żółtą diodą oraz zatrzymywaniem się głowicy w trakcie pracy. Przyczyną może być zabrudzony pasek kodowy (pasek z rastrem) odpowiedzialny za lokalizację głowicy, co powoduje błędy w pozycjonowaniu i blokowanie mechanizmu. Zaleca się dokładne wyczyszczenie tego paska oraz sprawdzenie i poprawienie połączenia taśmy z kartridża do elektroniki. Czyszczenie wałków napędowych jest dyskusyjne; niektórzy sugerują użycie środków chemii kontaktowej (np. LUBOIL), jednak smarowanie WD40 jest odradzane. W przypadku zatrzymania karetki głowic warto także zwrócić uwagę na ewentualne uszkodzenia tulejki lub zabrudzenia czujnika położenia głowicy. Rozbieranie obudowy wymaga odkręcenia kilku śrub i odpięcia taśm, co umożliwia dostęp do elementów wewnętrznych. Podobne problemy i rozwiązania dotyczą także modelu HP 640C. W dyskusji pojawiły się także pytania o czyszczenie i konserwację wałków oraz o identyfikację paska kodowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA