logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samoczynnie restartujące się lub wyłączające komputery.

Jacoinf 20 Wrz 2004 10:52 1851 14
REKLAMA
  • #1 863822
    Jacoinf
    Poziom 11  
    Witam
    Mam następujący problem u mnie w pracy sa dwa kompy i obydwa cierpia na dziwna przypadlosc lubia sie same restarowac lub wyłączać.
    Nie wiem co to moze byc?
    może ktos z was mial podobny problem.
    serwis z firmy w ktorej zostaly zakupione kompy zlał sprawe i ma wszystko gdzies.
    Pomóżcie coś zeby złapać plusa od szefowej :D
  • REKLAMA
  • #2 863858
    Druss21
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Moim zdaniem jest to trojan jakis, ale mozliwe takze jest jakies uszkodzenie sprzetowe.
  • REKLAMA
  • #3 863878
    psimon
    Poziom 12  
    Taką samą przypadłość miał komputer kolegi u mnie w firmie. Długo dochodziliśmy co jest grane. Problem leżał w ...... myszce !!! Po pewnym czasie zorientował się, że nie musi nic robić tylko dotknie myszki to w tym momencie jest reset. Dziwne ale prawdziwe. Myszka logitecha, nie wiem jaki model, działała na windowsowych driverach. Po zaistalowaniu driverów z pakietu logitecha resetów nie ma.
    Może inne niepoprawne sterowniki też mają taką przypadłość.... tego nie wiem, ale warto sprawdzić czy wszystkie są odpowiednie dla donych urządzeń.
  • REKLAMA
  • #4 863939
    zarnek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Myśle że mogą być jakieś zwarcia na płycie głównej np.karta pci jest niedokładnie założona (poluzowana) i w momencie styku powoduje zwarcie, w przypadku atx może powodować takie objawy jak mówisz.Sprawdź wszystkie karty czy nie są luźne.
  • #5 863978
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    A jestes pewny, ze to nie jest sprawka jakiegos kolesia z sasiedniego biura? W windach od NT w zwyz jest narzedzie do zdalnego zamykania/restartowania. Z tego co piszesz wynika, ze nie jest to typowa "wysypka", ale zamkniecie lub restart. Przejrzyj dzienniki zdarzen.
    Popatrz na shutdown/?, szczegolnie opcja -m.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 864028
    boguszek
    Poziom 12  
    Witam...
    Mam na swoim kompie podobną sytuację, tyle że nie wyłącza się, a tylko resetuje (w zasadzie to nie tylko tylko aż) i jest to dosyć uciążliwe... Jak patrzyłem jest trochę o tym na forum napisane więc możesz poszukać... Ja dostałem kilka porad... Powodem mogą być banały typu wymiana bateryjki na płycie głównej do innych trochę bardziej skomplikowanych...
    Życze powodzenia... Jakbyś wyeliminował tą usterkę to daj znać co im dolegało.
  • #7 864114
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Ludzie o czym wy tu piszecie.
    Zmiencie zasilacze i po sprawie.
    I od razu mówie że zasiliacze typu codegen, megabajt, tracer itp
    nie są zasilaczami :wink: kiedyś wam się wkońcu taki spali
    i jeszcze może pociągnąć pół kompa ze sobą :evil:
    Ale jak ktoś kupuje kompa za 3000zł i zasilacz za 50 to sam jest sobie winien :P

Niemal zawsze przyczyną ciągłego resetowania i wyłanczania się
    jest pseudo zasilacz. Na forum jest o tym dużo czego tego nie czytacie?

Przypuszczam że zdecydowanie wiekszość z was ma właśnie
    bubla który nie wyrabia prądowo i nie może zasilić kompa.

Oczywiście może być inna przyczyna, skopany software albo wynalazki
    typu K7S5A.

Tu macie linki na psestroge :twisted:

http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=65068&highlight=spali%B3
    http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=80911&highlight=spali%B3
  • #8 864402
    psimon
    Poziom 12  
    Kazik70 ma w sumie rację. założyłem, że komputery są nowe ale jeśli nie to sprawdź też czy nie wybuliło elektrolitów na płycie przy procku.
    Dodam tylko, że Codegeny nie palą płyt nawet te oskubane z filtrów, za to megabajty i inne typu K&C są mistrzami w paleniu wszystkiego, nawet zdarzyła mi się klawiatura. ..
  • #9 864459
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Panowie ! Nie dajmy się zwariować. Jakie jest prawdopodobieństwo, że 2 komputery mają identyczna usterkę w tym samym okresie?

Zawsze w tego typu sytuacjach należy się dokładnie przyjrzeć komputerom pod kątem wirusów, trojanów itp. Może się również zdarzyć, że oprogramowanie powoduje powstawanie błędów powodujących resety.
    Proponuję dokładny skan antywirem, sprawdzenie Ad Aware (jest już nowa wersja SE Personal 1.05), a na dodatek użycie programu hijackthis.
  • #10 865734
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    md napisał:
    Jakie jest prawdopodobieństwo, że 2 komputery mają identyczna usterkę w tym samym okresie?

Jeśli są to te same kompy z tym samym zasilaczem to ogromne :)

Problem kiczowatych zasilczy jest niezwykle poularny.
    Niemal w każdym sklepie dają taki do odbudowy.

Psimon codegen też może spalić płyte, u mnie taki jeden leży,
    300W który oprócz płyty wzioł że sobą procka.
    Pracował dobrze przez pare miesięczy, puźniej komp zaczoł
    się resetować i taka jedna typka mnie ściogneła żebym zobaczył co to.
    Włączyłem 3Dmarka i bum!!! Porzedził go jeszcze jakiś pisk :)
    Od tej pory zawsze najpierw sprawdzam napięcia na zasilaczu.

A komp nie był jakiś mocny Duron1400 i Gf4Mx.

W linkach które podałem wcześniej przykładów jest więcej :)
  • #11 865738
    opiotr
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Ha ja też miałem taką przypadłość, w biurze pewnej pani sie non stop restartował komputer, więc go na warsztat i okazywalo sie ze wszystko jest ok, komp chodził bez przerwy z obciążeniem na maxa. Potem z powrotem do biura i nagle pani używa i znowy restarty co pewien czas. Wymieniłem nawet parę części m.in. zasilacz i dalej to samo, u mnie komputer ok a jak pani siadzie to restarty. Aż w koncu siedzialem i obserwowałem że może ta pani coś tam jakoś sama naciska restart czy coś, póżniej wymieniliśmy komputer z inna pracownicą i co sie okazało bylo usterką: SWETEREK (może niesamowite ale prawdziwe) pani lubila sweterki i po dotknieciu do klawiatury co jakis czas sie komputer restartował (elektryczność statyczna). Jakies pół roku trwało diagnozowanie. Jak pani nie przestała nosić swój ulubiony sweterek wszystko było ok.
  • #12 866873
    NOVY74
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Dokładnie tak jak kolega wyżej opisał, spotkałem się z takimi przypadkami, Przyczyną był jednak fartuch z jakiegoś plastikowego materiału (anilana czy jakiś innny elastomer :) . Rzecz działa się w poważnym zakładzie w biurze konstruktorów. Co gość napisał kawałek kodu to mu sruuuuu kompa restartowało. Warto to wziąć też pod uwagę. A skoro już przy przyczynach jesteśmy, to może warto się upewnić czy sieć (230V) jest stabilna i nie ma wahań? przyczyn takiego zachowania może być wiele, i trzeba wykluczyć te które da się zmierzyć , zaobserwować itp. Osobiście obstawiam zasilacze.... BTW Nigdy ich nie naprawiam tylko wymieniam na nowe. MNIEJ to kosztuje.. Pozdrawiam!
  • #13 867385
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    a może być też: bo w biórach to się kolesie nudzą przeokropnie i wymyślają jak by tu współpracownikom troche urozmaicić życie.
    Instaluja sobie różnego rodzaju sofciki typu "żarcik" że szufladka cd-romu
    sama zamyka się i otwiera albo gościu otrzymuje komunikat że jago twardziel jest właśnie formatowany itp. Jest tego na pęczki. Nie są to wirusy ani trojany tylko takie żart software.
  • #14 867709
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 868215
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    Jesli jest on podpięty do sieci to wyłącz w biosie opcje WOL (wake on lan).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem samoczynnego restartowania się lub wyłączania komputerów może mieć wiele przyczyn, zarówno sprzętowych, jak i programowych. Wśród możliwych źródeł usterek wymieniano trojany i wirusy, niepoprawne lub nieaktualne sterowniki (np. myszy Logitech), zwarcia na płycie głównej spowodowane poluzowanymi kartami PCI, wadliwe zasilacze o niskiej jakości (np. Codegen, Megabajt, Tracer), uszkodzone kondensatory elektrolityczne na płycie głównej oraz problemy z baterią CMOS. Wskazywano także na wpływ czynników zewnętrznych, takich jak elektryczność statyczna generowana przez odzież (sweterki, fartuchy z tworzyw sztucznych) powodująca zakłócenia na klawiaturze i restart komputera. Zalecano sprawdzenie stabilności napięcia sieciowego 230V oraz wyłączenie w BIOS-ie funkcji Wake on LAN (WOL). W przypadku podejrzenia ingerencji zdalnej sugerowano analizę dzienników zdarzeń systemowych pod kątem poleceń zamknięcia lub restartu. Wiele wskazówek podkreślało konieczność wymiany zasilaczy na markowe i unikanie tanich, niskiej jakości modeli, które mogą uszkodzić podzespoły. Dodatkowo rekomendowano dokładne skanowanie antywirusowe, użycie narzędzi typu Ad-Aware i HijackThis oraz kontrolę sterowników urządzeń peryferyjnych. Wskazano również na możliwość występowania żartów programowych imitujących awarie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA