logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

POMOCY (...ZAWIESZA SIE LUB SAMOCZYNNIE RESTARTUJE...)

aoa 15 Maj 2006 15:56 1572 9
REKLAMA
  • #1 2627710
    aoa
    Poziom 11  
    Cześć!!!
    Od jakiegoś czasu zawiesza mi sie i samoczynnie restartuje komputer... Był on sprzężony z siecią (dokładniej rzecz biorąc były 2) obydwa maja te same symptomy... Obawiam się iż to wirus albo poprostu przegrzewajace sie części lub coś do wymiany>>> :?::?::?: Jeżeli ktoś spotkał sie z takim problemem prosze o pomoc!!! Wirus raczej nie ponieważ nieistotne czy to windows czy linuxek potrafi czasem się zawiesić przy włączaniu bądź instalacji któregokolwiek z systemów:?::?::?:
    Podam specyfikacje:
    PIII 500Mhz
    128MB RAM
    GeForce 2MX 400 64MB RAm
    Baracuda 40 GB
    podam jeszcze rodzaj płyty głównej:
    440 ZX <<<BIZ1A>>>
    Jest to strasznie złośliwe powiem jeszcze iz jak juz sie włączy i nie zawiesi przy włączaniu to w bezczynności potrafi działać i cały dzień a gdy zacznie sie pracować poprostu albo sie zawiesza albo wyłącza. Mówiłem wcześniej iz taka sama sytuacja była z dwoma komputerami, owszem 2 komputer duzo lepszy zachowywał sie identycznie był bodajrze z procesorem 1200 Mhz i 256 RAM DDR!!!!
    PROSZE O SPRECYZOWANE PODPOWIEDZI!!! KOMPUTER JEST MI NIEZBEDNY DO PRACY!!!

Nie używaj "POMOCY" w tytule, tylko przedstaw swój problem.
    Nie używaj dużych liter w tytule.[h]
  • REKLAMA
  • #2 2627805
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 130
    Czynnikow wpływających na resetowanie się tych komputerów moze być wiele.Sprawdz takie podstawowe rzeczy:
    1.kondensatory na plycie głównej- czy nie są wybrzuszone lub pekniete
    2.Kurz (dużo)-na (miedzy łopatkami) wentylatorze z procesora,wyczyscic.
    3.Czy kręcą się wiatraczki procka (w zasilaczu,na grafice,na procku)
    4.Sprawdzić napięcia z zasilacza.
    5."Postawić" komputer na nowo:wdclear...fdisk...format...install system
    jesli to nieposkutkuje należy szukac przyczyn w innych rzeczach. (w jakich ? hmm...taśmy do dysków twardych...albo juz nie wiem co :=)
  • REKLAMA
  • #3 2627974
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Polecam na początek otworzyć komputer i go wyczyścić z kurzu.
    Warto zwrócić uwagę czy wentylatory się kręcą (mogą być na procesorze, płycie głównej, karcie graficznej itp).
    Warto też dmuchnąć w zasilacz (jeszcze lepiej rozkręcić i przeczyścić) - oczywiście wcześniej odłączając wszystko od sieci i uważając na ESD (wyładowania elektrostatyczne).

Jeżeli komputery stały w tym samym pomieszczeniu jest duże prawdopodobieństwo że było tam troche kurzu i się "zabrudziły".
    Czyszcząc płytę główną zwróć uwagę czy kondensatory na płycie głównej nie są wybrzuszone (ich górna część).
    Jeżeli te zabiegi nie pomogą trzeba byłoby przeprowadzić testy (napięć zasilacza, pamięci itp.)
    Ale polecam zacząć od tego co napisałem wyżej.

Jeżeli komputery stał
  • REKLAMA
  • #4 2630311
    Janusz_W
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja miałem to samo - po eliminacji przyczyn software'owych wymieniłem procesor na inny i teraz jest OK (też był to PIII 500 MHz!) dobrze jest też dać lepszy radiator i wiatraczek na procka.:D - lepiej jest też sprawdzić pamięć RAM - ale to są standartowe porady, nie wiem, czy dałem coś nowego do tematu.:cry:
  • #5 2630320
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    Wszystko jak wyżej i sprawdzić chłodzenie procka czy jest pasta i docisk radiatora.
    as
  • #6 2631105
    05071977
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    proponuje sprawdzic rowniez kondensatory na plycie jest dokladnie taki sam obiaw
  • #7 2631207
    zihen
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ja stawiam na uszkodzona pamiec.
    W 90% jest to przyczyna restartowania kompa, zwlasza ze raz chodzi dluzej a raz krocej. Sprawdz Memtestem. Jesli pamiec jest uszkodzona juz po kilku minutach pojawia sie bledy.

Zami
  • REKLAMA
  • #8 2631611
    mibu
    Poziom 11  
    Witam. Ja miałem taki sam problem. Mam płytę Abit BX6 i procesor Intel 500 Mhz. Nie uruchamiał mi się wcale, pokazywał się ekran powitalny Windowsa i restart i tak w kółko. Okazało się, że to uszkodzony procesor lub magistrala 100 Mhz. Zmieniłem w Biosie taktowanie procka z 500 Mhz(100) na xxx Mhz(66 No i narazie pyka, trochę wolniej ale działa.
  • #9 2637201
    aoa
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedzi!!!
    Spróbuje z procesorem na 66 jak da radę!!! Pamięć przeszła TESTY!!! Co dziwne... Przeczyszczę dokładniej i będę się modlił więcej!!!:)))
    Stawiałem na jakiś złośliwy wirus ale panda 2006 nic nie wykryła!!! STRASZNE NIE WIEM CO ROBIĆ!!! Ani na nim pracować ani go sprzedać:(((
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    - nie stosuj wielokrotnie (?,!)
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie
    Popraw swe posty i temat!
    Dziękujemy!
    (TJT)
  • #10 2637274
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    Do chwili gdy posty nie zostaną poprawione post zamykam !
    Ponownie można go otworzyć gdy je poprawisz .
    Proszę go samemu otworzyć!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dwoma komputerami, które zawieszają się i samoczynnie restartują, niezależnie od systemu operacyjnego (Windows, Linux). Komputery mają specyfikację: procesor Pentium III 500 MHz, 128 MB RAM, karta graficzna GeForce 2 MX 400 64 MB, dysk Barracuda 40 GB, płyta główna 440 ZX. Wskazywane przyczyny to uszkodzone kondensatory na płycie głównej, przegrzewanie się podzespołów (procesor, pamięć RAM), zabrudzenia i kurz na wentylatorach oraz niewłaściwe chłodzenie (brak pasty termoprzewodzącej, słaby docisk radiatora). Zalecane działania to dokładne oczyszczenie komputera z kurzu, sprawdzenie kondensatorów pod kątem wybrzuszeń, kontrola pracy wentylatorów (procesora, zasilacza, karty graficznej), testy pamięci RAM (np. Memtest), pomiar napięć zasilacza oraz ewentualna zmiana taktowania procesora w BIOS-ie z 100 MHz na 66 MHz. Wymiana procesora i zastosowanie lepszego chłodzenia również przyniosły poprawę w podobnych przypadkach. Oprogramowanie antywirusowe (Panda 2006) nie wykryło infekcji, co sugeruje problem sprzętowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA