logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie silnika szczotkowego DC - b. duży pobór prądu

MirekS1986 06 Paź 2010 22:47 4296 10
  • #1 8591817
    MirekS1986
    Poziom 2  
    Witam,

Mam nietypowy problem:

Zbudowałem sobie wentylator na biurko. Użyłem śmigła od uszkodzonego wentylatora fabrycznego o średnicy 30cm i silnika na 12V pochodzącego ze starego odkurzacza samochodowego.

Wymiary silnika: 8cm długość, średnica 3cm. Nie znam mocy.

Problem jest taki że silnik zawsze pobiera maksymalny prąd jaki daje zasilacz: podłączę pod zasilacz 1A - silnik bierze 1A, podłączę pod 5A - bierze 5A itp.

Dlaczego tak się dzieje i jak ograniczyć ten pobór prądu aby zasilacze się nie spalały (padł transformator od zasilacza stab. 12V 3A!).

Dla ciekawostki zmierzyłem pobór prądu tego wentylatora z baterii alkalicznej 1.5V. Wiało średnio a pobór prądu wyniósł 2,5A.
  • #2 8591897
    wojtek0995
    Poziom 27  
    Ocena: 121
    Silnik 12V, bateria alkaliczna 1,5V i prąd 2,5A ?

Z ciekawości... Co się stało z baterią i ile Ci to chodziło?
  • #3 8591942
    MirekS1986
    Poziom 2  
    Bateria była znanej firmy na E. Działało bez przerwy około 10 minut, prąd mierzyłem przez minutę. Bateria była lekko ciepła, przerwałem eksperyment bo szkoda rozładować ją do końca bez sensu.

Silnik rozbierałem ale niczego dziwnego w nim nie ma. Magnesy, komutator z trzema uzwojeniami i małe węglowe szczotki. Chodzi bez oporów więc łożyska też ok.
  • #4 8591954
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Chłopie, silnik od normalnego odkurzacza to 1200-1400W więc taki samochodowy będzie dużo słabszy, ale nawet 10-20A może pobierać co przy 12V daje tylko 120-240W, więc Twoje 3 śmieszne ampery to wciąż na mało nawet, gdy napędza tylko wentylator.
    Podłącz go pod akumulator 12V i zmierz pobór pradu- wszystko będzie wiadomo...
  • #5 8591964
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Niestety pewnie i z 8A by wziął jak by miał z czego bez śmigła weźmie mniej wiadomo taki to już silnik swoje musi pobrać i żadne ograniczenie nic nie da albo mocny zasilacz albo akumulator i nie chce mi się wierzyć że to ruszyło na 1.5V.
  • #6 8592029
    MirekS1986
    Poziom 2  
    Podłączyłem pod akumulator żelowy 12V 9Ah. Miernik pokazał 14A. Wiał że mało mi głowy nie urwało ale mocno się nagrzał i zaczął lecieć z niego dym, do tego kable zrobiły się gorące. Po ostygnięciu działa ok.

W takim wypadku dalej jest problem. W odkurzaczu miał zamontowany dość mały wiatrak i kable takiej samej grubości 1,5 mm (przewód około 4m) a jednak było ok i nic nie dymiło.

Może wstawić w szereg żarówkę na 12V? Bo jak będę musiał zrobić mu zasilacz na 20A to wolę kupić gotowy wiatrak w sklepie ;)

Niestety nie mam ani aparatu ani kamery (nawet w tel) bo bym chętnie wstawił na dowód że rzeczywiście działał trochę czasu na baterii paluszku.
  • #7 8592049
    karol3
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    W tym przypadku pobór prądu jest mało istotny. Silnik pochodzi z odkurzacza. Można tylko współczuć osobie która znajdzie się w zasięgu rozpadającego się śmigła po zasileniu silnika z akumulatora lub z odpowiednio wydajnego zasilacza. Być może zastosowane śmigło nie pozwoli silnikowi na osiągnięcie maksymalnych obrotów, ale w takiej sytuacji po chwili z silnika poleci dymek i swoisty zapaszek.
    Pozdrawiam.
    P.S.
    Niestety zdążyłem po czasie.
  • #8 8592051
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Zasadniczo silnik od odkurzacza na duże obroty i nie nadaje sie do wentylatora( od razu jest przeciążony oporem skrzydeł wiatraka).
  • #9 8592061
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Trochę za duże to twoje śmigło najwyraźniej i silniczek powoli nie wyrabia w odkurzaczu takiego oporu na pewno nie miał i o ile kable można dać wiekszego przekroju to już z uzwojeniami wirnika i komutatora nic nie zrobisz czyli nie wytrzyma zbyt długo tych 14 czy dajmy nato nawet 12A.Pewnie nie masz akurat ale jedyne rozwiązanie widzę w mniejszym wiatraku. 30cm średnicy to nie mało na taki silnik.
  • #10 8592064
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    pipałosia napisał:
    Niestety pewnie i z 8A by wziął jak by miał z czego bez śmigła weźmie mniej wiadomo taki to już silnik swoje musi pobrać i żadne ograniczenie nic nie da albo mocny zasilacz albo akumulator i nie chce mi się wierzyć że to ruszyło na 1.5V.
    Wiara czyni cuda i góry przenosi ... :idea: :D
    Skoro jest to silnik od odkurzacza, to - ani chybi - jest to silnik szeregowy.
    Zaś praktycznie nieobciążony - bo co za to obciążenie na wale, poza oporami tarcia, oraz szczotek przy niewielkiej prędkości wirowania? - będzie kręcić się, ale z małą wartością prędkości obrotowej.
    Natomiast przy zasileniu go nominalną wartością napięcia zasilania, oraz zbyt małym obciążeniem na wale - źle dobrane, wszak turbina odkurzacza stanowi znacznie większe obciążenie momentem obrotowym od małego wentylatorowego propelerka - nastąpi tzw. rozbieganie się silnika szeregowego ze wszystkimi możliwymi tego konsekwencjami, a więc łącznie z rozpadnięciem się komutatora na skutek działania znacznej siły odśrodkowej, a jeśli ten nie jest osłonięty (a przeważnie nie jest) to wylatujące jego wycinki stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia znajdujących się w pobliżu ludzi i zwierząt.

Dlatego też ostrzegam nieświadomego - najprawdopodobniej - autora tego tematu, oraz innych czytelników czyniących podobnie, czego może spodziewać się, kiedy podłączy praktycznie nieobciążony silnik szeregowy do źródła napięcia o wartości nominalnej - dla tego silnika - oraz o dostatecznej wydajności prądowej.

MirekS1986 napisał:
    Podłączyłem pod akumulator żelowy 12V 9Ah. Miernik pokazał 14A. Wiał że mało mi głowy nie urwało ale mocno się nagrzał i zaczął lecieć z niego dym, do tego kable zrobiły się gorące. Po ostygnięciu działa ok.

W takim wypadku dalej jest problem. W odkurzaczu miał zamontowany dość mały wiatrak i kable takiej samej grubości 1,5 mm (przewód około 4m) a jednak było ok i nic nie dymiło.
    Przecież to oczywista oczywistość - ten wiatrak przy okazji dobrze chłodził silnik, ale po zmianie 'wiatraka' już nie jest on poprawnie chłodzony.
  • #11 8592089
    MirekS1986
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Wynika z tego po prostu że silnik który mam nie nadaje się do wykorzystania w wentylatorze. Poza puszczeniem dymu nic się nie stało bo jak tylko zobaczyłem że jest coś nie tak to odłączyłem aku.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował wentylator biurkowy z silnika 12V pochodzącego ze starego odkurzacza samochodowego, który wykazuje nieprawidłowy pobór prądu, zawsze maksymalny w zależności od zasilacza (1A, 5A, itp.). Po podłączeniu do akumulatora 12V, silnik pobierał 14A, co prowadziło do przegrzewania się i dymienia. Uczestnicy dyskusji wskazali, że silnik od odkurzacza, przeznaczony do dużych obrotów, nie nadaje się do napędu wentylatora z powodu zbyt dużego oporu śmigła. Sugerowano zastosowanie mniejszego śmigła lub innego silnika, aby uniknąć uszkodzeń i niebezpieczeństwa. Użytkownik potwierdził, że silnik nie nadaje się do wentylatora i odłączył zasilanie, zanim doszło do poważniejszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA