logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

silnik wycieraczek 12v zasilany transformatorem 24v 10A

rmaciek 04 Maj 2020 21:52 2829 5
REKLAMA
  • #1 18669456
    rmaciek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam. Dlaczego silnik12v od wycieraczek samochodowych nie chce w ogole ruszyć na transformatorze 24v 10A. dodam tylko że na prostowniku samochodowym 12v działa bez problemu a chciałem go podłączyć pod 24 v by zwiekszyć jego siłe. miał on działać przy bramie przesuwnej. z góry dziękuję z aodp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18669479
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Zapewne dlatego, że to jest silnik DC.
    Musisz skorzystać z usług prostownika, na wyjściu transformatora, rzecz jasna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18669510
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    rmaciek napisał:
    Dlaczego silnik12v od wycieraczek samochodowych nie chce w ogóle ruszyć na transformatorze 24v 10A.
    Podałeś zmienne napięcie na silnik DC?

rmaciek napisał:
    chciałem go podłączyć pod 24 v by zwiekszyć jego siłe.
    Siły nie zwiększysz, siła, a właściwie moment siły, zależy od prądu im bardziej obciążysz silnik mechanicznie tym większy prąd popłynie, jeśli popłynie za duży to uzwojenia się przegrzeją, szczotki i komutator mogą się bardzo szybko zużywać przy nadmiernym prądzie.

Jeśli zwiększysz napięcie, wzrośnie prędkość obrotowa, przez to i moc będzie większa, ale dwukrotnie większe napięcie to dwa razy większe obroty, łożyska, komutator, szczotki, mogą nie być odpowiednie dla takich parametrów pracy będą sie szybciej zużywać, siły wynikające z niewyważenia wzrosną czterokrotnie.

W pewnym stopniu można podnieść napięcie, ale trudno oczekiwać poprawnej pracy przy dwukrotnym podniesieniu napięcia, szczególnie że nie jest to silnik projektowany do ciężkich warunków ciągłej pracy, może być zrobiony trochę po taniości.
  • REKLAMA
  • #4 18672224
    rmaciek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Oczywiście że był podłączony mostek prostowniczy. Ale faktycznie był uszkodzony a niby nowy (dlaczego na to nie wpadłem :) ) .Podłączyłem drugi i silnik rusza. Także problem jeden mam z głowy. Mam jeszcze drugie pytanie. Jakie bezpieczniki uzyć i gdzie by to zabezpieczyć? Mam silnik od wycieraczek od jakiegoś auta transformator 24v 10A i wszystko śmiga lecz nie mam żadnego zabezpieczenia. NIe wiem czy dać przed uzwojeniem pierwotnym bezpiecznik 10A coś to da?
  • REKLAMA
  • #5 18672430
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    rmaciek napisał:
    transformator 24v 10A i wszystko śmiga lecz
    ...do czasu :cry: bo
    rmaciek napisał:
    silnik wycieraczek 12v
    .

rmaciek napisał:
    NIe wiem czy dać przed uzwojeniem pierwotnym bezpiecznik 10A coś to da?
    Da zabezpieczenie do wartości obciążenia 2 kW :D
    Tego już szkoda komentować. Silnik zasilany dwukrotnie wyższym napięciem od nominalnego, do którego jest przystosowany i 10 amperowe zabezpieczenie pierwotnej strony transformatora o mocy ???? 250 VA.
    Istny Czernobyl.
  • #6 18672438
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Wystarczy kupic silnik od stara 3 piorowe wycieraczki.
REKLAMA