logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Picasso 1.6 HDi 90 KM - problem z ustawieniem rozrządu po wymianie łańcucha

vojvod 22 Paź 2010 19:50 4981 21
REKLAMA
  • #1 8650921
    vojvod
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    witam .mam problem z odpaleniem silnika.Po wymianie lancuszka na wałkach (pękł :( )chcialem ustawic rozrzad.wszystko szlo dobrze do momentu zablokowania walu glownego poniewaz balec ustalajacy wchodzi w kolo zamachowe ale to nie jest GMP (sprawdzilem odkrecajac 1 wtryskiwacz).a gdy ustawie po "swojemu" odnosnie wtryskiwacza to nie mam otworu na bolec w kole zamachowym. o co chodzi?? z gory dzieki za podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 8651044
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 8651116
    eumox
    Poziom 13  
    Ocena: 63
    Witam
    Potrzebujesz 4 trzpieni blokujących.
    Nigdy nie sprawdzałem położenia wału ponieważ po włożeniu wszystkich trzpieni nie ma możliwości złego ustawienia. Tłok jest w górze 2 razy co 180 stopni = pół obrotu ale otwór blokujący powinien pasować tylko co 360 stopni = cały obrót więc zsynchronizuje się z czujnikiem położenia wału.
    Klin wału korbowego powinien wskazywać godzinę 11 wtedy pokrywają się otwory do trzpienia zabezpieczającego wału.
    Należy bardzo uważać na ścieżkę magnetyczną pierścienia czujnika nie wolno jej nawet dotykać palcami. Jej uszkodzenie równa się z brakiem możliwości odpalenia auta nawet po poprawnym założenia łańcuszka.
    Pozdrawiam
  • #4 8651342
    vojvod
    Poziom 10  
    a jest mozliwe ze na kole pasowym pompy wtryskowej otwor ustalajacy jest dokladnie po przciwnej stronie niz pokzuje auto data?
  • REKLAMA
  • #5 8654410
    vojvod
    Poziom 10  
    niestety gdy zblokuje na wszystkich bolcach silnik staje po pol obrota.

chyba czapki z glow :) zawory pokrzywione , a sie udziłem ze glowicy nie bede musial zdejmowac . zawory powinny chyba sie zamknac skoro 4 kopytka rozsadzilo na boki. jak sadzicie?
  • REKLAMA
  • #6 8654655
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    witam, silnik podejzewam śmieć, tłok(i) dostały w pysk i pewnie korby też krzywe a głowica ,napewno szukaj innej, kopytka rozsadziło bo przejeły cios :D powodzenia
  • #7 8654712
    vojvod
    Poziom 10  
    myslisz ze az tak mocno? otwierac dol od razu?:(
  • #8 8655645
    wopor
    Poziom 32  
    witam, niesposób tego powiedzieć bez demontazu silnika, ale korby i wał mogły oberwać agłowice jezeli dół do uratowania poszukaj innej kompletnej ale ją trzeba sprawdzić, płaskość (planowanie) ,zawory,jeżeli śruby maja powyzej 149mm dł nalezy je wymienic, powodzenia
  • #9 8665016
    vojvod
    Poziom 10  
    zdjolem glowice i okazalo sie ze zawory jak i tloki sa cale :). wiec mam pytanie co moze jeszcze blokowac ten nieszczesny silnik.?????
  • #10 8669015
    wopor
    Poziom 32  
    Witam, ale czy szczelne? i nie ma śladów kolizji? powodzenia
  • #11 8678886
    vojvod
    Poziom 10  
    wszystko sprawdzilem i jest ok. gdy ustawiam rozrzad silnik sie blokuje.juz koncepcij mi brakuje.POMOCY
  • #12 8678965
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 8679048
    vojvod
    Poziom 10  
    tak.ustawilem na znaki w kole i skowki w lancuszku
  • REKLAMA
  • #14 8679368
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 8679626
    vojvod
    Poziom 10  
    no i tak probowalem! wtedy i gora i dol mi nie pasuje na otwory. gdy zdjeta mialem glowice to otwor ustalajacy na wale wychodzil gdy wszystkie tloki byly w jednakowym polozeniu a nie pierwszy w gornym martwym punkcie. wiec wnioskuje ze i walkach tez niebedzie luzu na zaworach na pierwszym cylindrze. co zrobic!
  • #16 8680232
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 8681355
    vojvod
    Poziom 10  
    lancuch spiolem na znakach , wychodzilo 13 i 23 godzina miej wiecej,tylko dziwne jest to ze krzywki na walkach sa w podobnym polozeniu. jest to mozliwe?

moze nie ten lancuszek?
  • #18 8681959
    psikus10552
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    są 2 typy łańcuszków. ten z początku produkcji silnika zakłada się inaczej niż dostępny w nowszych modelach oraz dostępny w aso.
  • #19 8683076
    vojvod
    Poziom 10  
    i tu jest pies pogrzebany:(
    napewno mi dali od starszego gamonie :(
  • #20 8683194
    psikus10552
    Poziom 13  
    takie ustawienie o jakim piszesz było w nowych modelach, w starych pomiędzy ogniwami oznakowanymi było 5 ogniw zwykłych, w nowych jest 7. Kupowałes to w sklepie czy w aso? stary łańcuszek masz?porównaj z nowym znaki na ogniwach i będziesz wszystko wiedział.
  • #21 8686085
    vojvod
    Poziom 10  
    mam przyczyne prawdopodobnie:

na wałku rozrzadu obkrecila sie zebatka lancuszka(nie mam pojecia jak) ale tylko to jest mozliwe.
    gdy ustawie na znaki dwa walki to krzywki patrza tak samo , nie moze przeciez otwierac wszystkich zaworow na raz w jednym cylindrze . mam racje???bo juz glupieje tydzien walcze z tą cytryną.
  • #22 8686188
    psikus10552
    Poziom 13  
    prędzej spodziewał bym się niewłaściwego łańcucha niż obrócenia się koła zębatego na wale, chociaż o takich przypadkach tez słyszałem w DW12.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem silnika Citroena Picasso 1.6 HDi po wymianie łańcucha rozrządu. Po wymianie łańcucha, silnik blokuje się podczas ustawiania rozrządu, co sugeruje możliwe błędy w synchronizacji. Użytkownicy wskazują na konieczność użycia czterech trzpieni blokujących oraz sprawdzenia pozycji wału korbowego i kół zębatych. Istnieje również możliwość, że zastosowano niewłaściwy łańcuch, co może prowadzić do błędnego ustawienia rozrządu. Po demontażu głowicy, zawory i tłoki okazały się nienaruszone, co skłania do dalszego poszukiwania przyczyny blokady silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA