logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadmierne grzanie silnika Renault Megane 1.4 1998 - jak odkamienić układ?

tarom 25 Wrz 2004 10:44 4462 15
REKLAMA
  • #1 873716
    tarom
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    W czasie wakacji we Wloszech uszkodzil sie termostat w Renaut Mergane 1.4 1998r aby jechac dalej wyjalem termostat. Brakujacy plyn uzupelnilem woda.Po powrocie i zalozeniu nowego tetmostatu zauwazylem nadmierne grzanie silnika.Czy mogl sie zakamienic uklad chlodzenia i jak go ewentualnie odkamienic? Chlodnica chyba aluminiowa prosze o porade.
  • REKLAMA
  • #2 874293
    Marek1
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Nie ma mowy o powstaniu trwałych osadów, mających zauważalny wpływ na sprawność układu chłodzenia, po jednorazowym napełnieniu układu wodą z dowolnego kranu.
    Może kupiłeś źle dobrany termostat, albo we Włoszech jeszcze coś uległo uszkodzeniu w układzie chłodzenia.
  • #3 874528
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Jak wyżej czyli sprawdź czy ten termostat jest do tej wersji silnikowej samochodu.
  • #4 874549
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    podzielam zdania kolegów
    mozna jeszcze sprawdzic czy wszystkie przewody gumowe sa drożne i spróbowac odpowietrzyc układ wraz z nagrzewnicą
    pozdrawiam
    T
  • #5 874665
    tarom
    Poziom 13  
    Termostat kupilem i zamontowalem drugi podobno orginal Vernet 89 stp C.Objawy sa takie ,w czasie jazdy na trasie wszystko jest OK.natomiast dluzszy postoj na swiatlach,w korkach powoduje podnoszenie temperatury i zbyt czeste wlaczanie wentylatora chlodnicy .Wlaczajac dmuchawe nagrzewnicy na max przez chwile leci gorace powietrze a potem juz zdecydowanie chlodniejsze. W zbiorniku wyrownawczym widac przelewajacy sie plyn . Wniosek z tego ze pompa pracuje.Przewody sa drozne sprawdzalem woda pod cisnieniem ,uklad z nagrzewnica odpowietrzony.Objawy sa identyczne zarowno na gazie jak i na benzynie.
  • REKLAMA
  • #6 874697
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    czy przypadkiem nie przegrzałes autka Kolego?
    bo jezeli tak to masz do wymiany uszczelke pod głowica
  • #7 875064
    tarom
    Poziom 13  
    W poniedzialek sprawdze cisnienie w cylindrach.
  • #8 875400
    Marek1
    Poziom 15  
    Jeśli jest to termostat VERNET 6047.89 (temp.początku otwarcia 89st.) to jest on prawidłowy. Czy założony w prawidłowym kierunku?
  • REKLAMA
  • #9 875524
    steffy
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Tomekb ma prawdopodobnie rację. Mogłeś zagotować swoje autko.
  • #10 875814
    tarom
    Poziom 13  
    Termostat zalozony napewno dobrze.Raczej go nie przegrzalem ,choć głowy nie dam.Na uszkodzonym termostacie był brązowy nalot ale jest to chyba normalne bo auto ma 185tys.km.Auto mam od nowości i sam go użytkuje.Myślę jednak że jest to wina niedrożności chłodnicy i nagrzewnicy.Cena nagrzewnicy ok200zł i chłodnicy ok 500zł trochę mnie przeraża.Najlepiej byłoby podstawić samą chłodnicę ale nie mam od kogo pożyczyć.
  • #11 878582
    Marek1
    Poziom 15  
    Nagrzewnica nigdy nie bierze udziału w bilansie cieplnym silnika jeśli chodzi o przekraczanie dopuszczalnych temperatur. W drugą stronę tak (jeśli jest włączone ogrzewanie - nie przepływ!- w tym autku przez nagrzewnicę cały czas przepływa płyn,brak zaworu,tylko klapki wymuszają przepływ powietrza od nagrzewnicy do wnętrza,lub nie).
    Reasumując - wyrzucając całkiem nagrzewnicę i łącząc przewody ma być prawidłowa temperatura silnika.
  • #12 889215
    tarom
    Poziom 13  
    Witam. Pomiar ciśnienia sprężania wykluczył uszkodzenie uszczelki głowicy.Było mniej więcej równo 12.5 +\- 0,2.Znajomy mechanik sugerował przepłukać układ płynem do oczyszczania układu chłodzenia firmy Holts. Po tej operacji wyjąłem chłodnicę aby ją i cały układ przepłukać. Wtedy okazało się że żeberka chłodzące są całkowicie oblepione owadami i innymi zanieczyszczeniami.Wypłukałem to wodą pod ciśnieniem i przedmuchałem sprężonym powietrzem.Obecnie nie ma już problemu z nadmierną temperaturą,wszystko jest OK. Pozostał problem z ogrzewaniem. Nagrzewnicę przepłukałem wodą pod ciśnieniem w kierunku odwrotnym do obiegu w układzie. Wypłynęło sporo brudu. Samo ogrzewanie jest niewystarczające. Przy max obrotach silnika dmuchawy i ok 2,5 tys obr silnika i temp 90stp C. przez chwile leci gorące powietrze ale potem już chłodne. Temperatura przewodu zasilającego nagrzewnicę jest wysoka ale powrót zdecydowanie chłodniejszy. Osobiście podejrzewam niewydolność pompy wodnej. Obecnie wszystko jest OK. przy temp +15°C ale przy -15 będą problemy z dogrzaniem auta. Co koledzy na to?.Dziękuje wszystkim a szczególnie Markowi1 za zainteresowaniem się tym tematem.
  • REKLAMA
  • #13 890060
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Wersja Tomkab jest najbliższa prawdy o Twoim silniku.
  • #14 890152
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    :arrow: Stanisław Chwalisz
    Przecież kolega sprawdził i tę możliwość i zdecydowanie ją wykłuczył, Proponuję uważnie czytać posty :!: A może tak jak w poldkach masz jakiś zawór otwierający obieg i w twoim przyadku go nie otwiera. Ciepła woda co dochodzi do jednego krućca troszkę nagrzewa nagrzewnicę włączając wentylator momentalnie go schładzasz i już ciepłe powietrze nie leci :( Sprawdź i tę możliwość ewentualnie może jakaś linka uległa uszkodzeniu i nie otwiera tego zaworu :?:
  • #15 892158
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Pomiar ciśnienia sprężania to za mało.Sprawdż cylindry na szczelność.
  • #16 5918053
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Ocena: 641
    Wydaje mi się,że trzeba jeszcze raz odpowietrzyć cały układ chłodzenia. U mnie pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Megane 1.4 z 1998 roku po uszkodzeniu termostatu i uzupełnieniu układu chłodzenia wodą pojawiło się nadmierne grzanie silnika, szczególnie podczas postoju i jazdy w korkach, z częstym włączaniem wentylatora chłodnicy. Termostat Vernet 89°C został wymieniony i zamontowany prawidłowo, a układ odpowietrzony. Pomiar ciśnienia sprężania wykluczył uszkodzenie uszczelki pod głowicą. Po zastosowaniu płynu do oczyszczania układu chłodzenia firmy Holts oraz mechanicznym oczyszczeniu chłodnicy z zabrudzeń i owadów problem z przegrzewaniem ustąpił. Pozostał jednak problem z niewystarczającym ogrzewaniem kabiny, co może wskazywać na niewydolność pompy wodnej lub problemy z przepływem przez nagrzewnicę. Nagrzewnica została przepłukana wodą pod ciśnieniem w kierunku przeciwnym do obiegu, co usunęło zanieczyszczenia, ale ogrzewanie nadal jest słabe. Wskazano również na konieczność dokładnego odpowietrzenia układu chłodzenia oraz sprawdzenia ewentualnych zaworów regulujących przepływ płynu do nagrzewnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA