Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

formowanie baterii Li-ion

rzezbi 25 Sep 2004 19:01 284151 40
    rzezbi
    Level 11  
    Witam,
    mam pytanie bo przeczytałem tematy o formowaniu baterii Li-ion i jedni piszą że li-ion sie nie formuje a drudzy ze tak.
    Nie wiem w końcu co mam zrobić.
    Mam nową baterię i rozładowała się w 6 godzin (wcześiej byly wszystkie kreski) więc szybko :/
    pozdrawiam
    piotrek5001
    Level 24  
    Formatowanie nawet jak nie pomoże nie powinno zaszkodzić :)
    soundman
    Level 17  
    Popieram to co powiedział kolega wyzej a jezeli tak szybko się rozładowała a ładowała się podejrzewam kilka jesli nie kilkanaście godzin to formatowanie raczej jest konieczne stopniowo będzie wytrzymywała coraz dłuzej.
    rzezbi
    Level 11  
    pioszura wrote:
    Formatowanie nawet jak nie pomoże nie powinno zaszkodzić :)

jak by miało nie zaszkodzić to bym się nie pytał. Wyczytałem na tym forum że może zaszkodzić ale jedni twierdzą tak a inni inaczej. Jak to w końcu jest?? Bo wyczytałem że jak się za długo ładuje nawet malutkim napięciem baterie li-ion to można ją uszkodzić.
    pozdro
    soundman
    Level 17  
    Nie powinieneś ładować dłuzej niz 20 godzin bodajrze chociaż mozna spokojnie według instrukcji zostawić telefon na noc naładuje się rozładować i znowu zostawić na noc nie przejmuj sie tylko formatuj skoro wytrzymała 6 godzin to powinna być zformatowana

Moderated By marek216:

Na forum sa narzędzia do sprawdzania pisowni. Błędy ortograficzne nie sa tolerowane. Za "orta" ostrzeżenie. "Ogonków" używamy zawsze a nie jak nam palec na "alt" zjedzie.

j.antonik
    Level 11  
    To ze rozladowala sie w 6 godzin o niczym nie swiadczy - nowe akumulatory przewaznie nieladowane sa maksa. Kazdy producent zaleca rozny sposob traktowania swoich baterii. Ja laduje pierwszy raz do pelna i poziej jak telefon prosi, bez rozladywania na sile.
    soundman
    Level 17  
    Ja odpowiadając w ten sposób zakładałem ze bateria została naładowana do pełna.
    virus904
    Level 11  
    jezeli to nowa bateria to po pełnym rozładowaniu telefonu podłącz ją do ładowarki i (na wyłączonym telefonie) ładuj ok 10-12 godz. bez przerwy (nawet gdy pokaże że bateria jest naładowana cały czas idzie na nia prąd podtrzymania)
    rzezbi
    Level 11  
    virus904: piszesz że na wyłączonym telefonie, a czy to ma jakieś znaczenie bo w tej kwestii też są różne zdania (ja ładowałem 13 godzin na włączonym tel. - jeszcze tej odp. o wyłączonym nie było a z tego co wcześniej czytałem to na włączonym sie ładuje ale zresztą różnie mówią :? )
    siwy144
    Level 19  
    Jak sformatować baterie tak, żeby trzymała jak najdłużej? Jest to banalnie proste. Oto opis:

1.Czekamy, aż w telefonie wyczerpie się bateria. Można przyśpieszyć ten proces. Np. słuchając MP3, albo dzwoniąc pod jakiś bezpłatny numer i zostawiając telefon. Słuchawka musi sama się wyłączyć. Komunikat "Pusta bateria" mówi nam, że w baterii zostało jeszcze troche energii.

2.Wyłączony telefon podłączamy pod ładowarke (ewentualnie stacje bazową).

3.Ładujemy przez około 12 godzin.

4.Znowu rozładowywujemy baterie.

5.Trzykrotnie powtarzamy punkt 3 i 4.

6.Teraz mamy poprawnie sformatowaną baterie.

taki opis znalazlem na necie i od wczoraj ju go robie potem powiem efekty czy to dziala
    picador
    Level 33  
    opisy formatowania są czasem mocno przesadzone , i to że powinno sie ładować koniecznie 12 czy 15 godzin , potem rozładować , niektórzy karzą rozładowywać na siłę , czyli grać bawić się aparatem aż bateria padnie , to beznadziejne , otóż ja uważam że powinno się robić tak :

1. podłączyć aparat pod ładowarkę na czas ładowania , czas ten w zależności od aparatu i pojemności baterii jest różny a procesem ładowania steruje procesor i to on wyłączy ładowanie gdy bateria osiągnie odpowiednie napięcie , trwa to ok 2-4 godz , i po tym czasie prąd ładowania jest znikomy a niekiedy równy 0 . Mylne jest myślenie że ładowarka ładuje baterię ... , ona tylko dostarcza odpowiednie napięcie :wink:
    w tym czasie aparat powinien być wyłączony by nie doszło do sytuacji gdy prąd zamiast wpływać do baterii będzie z niej pobierany gdy ktoś do nas zadzwoni a może się tak zdarzyć :wink:

2. gdy proces ładowania zostanie zakończony korzystamy normalnie z aparatu do czasu gdy zasygnalizuje nam o niskim stanie baterii , wtedy ponownie ładujemy baterię i tak kilka razy 3-4 , a nie zaszkodzi gdy kolejne cykle będą przypominały cykl formatowania , czyli gdy zobaczymy że bateria ma ostatnią kreskę , jest wieczór a wiemy że w tym stanie nie wytrzyma nam kolejnego dnia doładowujemy ją już tego wieczoru , czy podłączamy na noc ...
    nie wspomnę już o tym że nie czekajmy przy kolejnych cyklach na to żeby aparat się już na siłę wyłączył , bo może wtedy być najbardziej potrzebny ( pogotowie , straż i tp ) a wtedy możemy się dodzwonić dopiero po kilku minutach po podłączeniu pod ładowarkę gdy bateria nam wstanie na tyle by zasilić poprawnie aparat :idea:

Pamiętajmy : Aparat ma Nam służyć :!:

śmieszne jest tłumaczenie że cykl rozładowywania powinien wyglądać następująco : aparat męczony czyli : gramy , słuchamy muzyki , świecimy ... to jest nasz czas , po co go tracić :?: , by na siłę rozładować baterię :?: , to strasznie głupie , no ale są ludzie którzy lubią czas tracić ...

czy będziemy formatować w sposób szczególny , códaczny , czy w "normalny" do różnica w żywotności baterii może wynieść ok tygodnia , a pojemność nie będzie aż tak zmienna , wszystko zależy od jakości odniw jakie są montowane w bateriach , a wiemy że jakośc ta cały czas spada , wiadomo ludzie chcą żyć , interes musi się kręcić :D , nie ma już baterii "wiecznych" jakie były sprzedawane lat temu 5-10 ... które działają do dzisiaj ... :wink:

ogólnie najważniejsze jest to by nie ładować baterii nanarźniętej gdy nam padnie , a ładować dopiero gdy osiągnie dobiero temp pokojową , chyba nie muszę pisać dokładnie ile to stopni :D ,

a i jeszcze jedno : bateria jest częścią zamienną i nie ma co dbać o nią jak o niewiadomo co ... zużywa się i trzeba ja wymienić
    LukOca
    Level 11  
    a czy baterie typu Li-Poli tez nalezy sformatowac ?
    LukOca
    Level 11  
    Zyje tu ktos jeszcze na tym forum ? Nikt nic nie odpisuje :/ a slyszalem rozne wersje co do formatowania Li-Poli
    picador
    Level 33  
    bo nikomu nie chce się już pisac o bateriach , sa coraz gorsze , a czy to będzie litówka czy polimer to i tak padnie , jak byś o nia nie dbał ,

ciesz się nią póki działa :idea: , jak coś się będzie działo zmieniasz na nową :idea:

a wogóle skąd masz pewność , jaka jest pewność że naklejka jest rzeczywistą informacją o ogniwie jakie jest zapakowane do danej baterii ?

takie czasy :|
    namber31
    Level 14  
    Miałem Nokie 3310, ale zaczeła mi dosłownie zjadać baterię podczas dzwoninia, myśląc że to wina baterii kupiłem nową (noname, niby 1600) i ją formowałem: 3 ładowania po ok. 12 godzin.
    W czasie miedzy tymi ładowaniami, dzwoniłem żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. niestety okazało się że wszystko jest winą PA które trochę zwierał.
    Teraz pytanie czy mogłem mocno uszkodzić tę baterię przez rozładowywanie jej takim dużym prądem??
    Dodam że teraz mam tę baterię w 3510i i przy małym użytkowaniu trzyma tydzień. Podczas gdy kumplowi który ma orginalną baterię (chyba 700) trzyma 10 dni.
    gamoń1500
    Level 2  
    Po pierwsze to ze napisza Ci na bateri 1600 to nic nie znaczy. Po drugie jak miales walnieta koncowke mocy to napewno zepsules baterie Li-on, beterie te maja duza rezystancje wyjsciowa i traktowanie jej takim pradem obciazenia powoduje zjonizowanie ogniwa w pewnym stopniu wiec bateria raczej sie juz Ci zbytnio nie przyda. Ewentualnie mozesz podlaczyc ja do ladowarki na kilka albo kilkanascie dni wtedy moze troche pomoze ten zabieg, ale szczerze mowiac jezeli to jest noname to nie wroze tej bateri zadnej przyszlosci no i watpie zebys chcial miec telefon przypiety do gniazdka 230 przez tydzien bo to w koncu telefon mobilny a nie stacjonarny. ewentualnie mozesz jeszcze sprubowac ja rozladowac prawie ze calkowicie. ale do tego musisz miec sprzet, a w to watpie. bo jak za bardzo ja rozladujesz to juz wogole kaplica.

moja rada taka: idz oddaj do jakiegos punktu przyjmowania zuzytych bateri twoja baterie. bo wyrzucac nie mozna
    ShadowAdi
    Level 9  
    A czy mozna formowac ( formatowac ) juz uzywane baterie Li-ion?
    wwpiotr
    Level 11  
    Witam,
    Mam 2 ogniwa 18650 3,6V chciałem je zregenerować, na początek rozładowywałem przez kilka godzin dokładając rezystory tak aby napięcie z obciążeniem nie spadło poniżej 2,9V. Gdy otrzymałem 3V bez obciążenia podłączyłem ogniwo do ładowarki od nokii. Podczas ładowania napięcie powoli rosło (ok 8 godzin) aż do 4,25V, prąd około 200-280mA po czym je odłączyłem.
    Następnie chcąc sprawdzić pojemność ogniwa podłączyłem do niego rezystor 3,4 oma pobierał około 1A, niestety napięcie na ogniwie spadło do 3V po około 5 min.

Moje pytanie:
    Czy coś zrobiłem nie tak jak należy ?? czy ogniwo jest uszkodzone ??
    Aktyn9313
    Level 1  
    czy baterie mozna formatować na WŁĄCZONYM telefonie:?:

Dodano po 3 [godziny] 52 [minuty]:

wiem ze temat bateri zrobił sie juz nudny ale bylbym wdzięczny gdyby ktos odpowiedział:|
    apap
    Level 21  
    Zanim sformatujecie te swoje baterie, pozakładajcie najpierw partycje - na dzień, na noc i na tydzień.
    A gdyby ktoś pytał o formowanie, to temat wygasł z końcem epoki kadmowo - niklowych.
    Pozdrowienia
    slawko_k
    Level 34  
    litowych się nie formuje anie nie regeneruje
    Arnoldo82
    Level 2  
    Formatowanie baterii przez całą noc i to jeszcze kilka razy to jedna wielka bzdura
    Fyszo
    Level 37  
    Ale używanie akumulatorów w taki sposób, skraca ilość cykli ładowania i w ten sposób przedłuża żywotność.
    Arnoldo82
    Level 2  
    "Cała prawda o formatowaniu/formowaniu baterii" - ładowanie baterii telefonu przez kilkanaście godzin-bzdura! i to jeszcze kilka razy to jedna wielka bajka.Ktoś wymyśli niezły kit i się teraz śmieje...Hehe.Mówię to dlatego że mam podstawy tak twierdzić. Jestem taki że jak czegoś nie jestem pewien to nie mówię,a jak mówię to najpierw muszę sprawdzić. A więc sprawdziłem zmierzyłem napięcie lądowania (volty i ampery cyfrowym miernikiem)podczas ładowania- jest oczywiście wyższe,ale nie ma żadnej różnicy gdy telefon jest załadowany i pozostaje podłączony do ładowarki, a tym gdy odłączymy ładowarkę od telefonu. Poprostu gdy się wyświetli komunikat że bateria została naładowana, telefon robi to automatycznie i odcina prąd i żadne napięcie do baterii nie dochodzi.Oczywiście że słychać jeszcze piszczenie że ładowarka jeszcze pracuje i wytwarza prąd,ale dochodzi on tylko do telefonu,a nie do baterii. Dopiero gdy bateria się trochę rozładuje elektronika w telefonie sama rozpocznie doładowywanie baterii do 100 procent.Testy przeprowadziłem na telefonie nokia z symbianem i na bateri li-jon.Podsumowując: Jedyne co ma sens- to ładowanie kilka razy nowej bateri pełnymi cyklami czyli od początku do końca, aby bateria osiągnęła swoją maksymalną pojemność,i oczywiście zrobić tak od czasu do czasu,najlepiej jeżeli wogóle można to ładować tylko pełnym cyklem ,ale dajcie spokój- nie całą noc to jest bez sensu, i tak to nic nie da, no chyba że komuś się tak podoba i ma taką świadomość że może jednak coś tam jeszcze się doładuje..-hehe.Co do ładowania przy wyłączonym czy włączonym telefonie,to już nie jestem pewien ale uważam że lepsze jest przy włączonym telu ,gdyż jest ono dłuższe, czyli mniejszym prądem bo część zużywa telefon.Lecz tu trzeba uważać kto jaką ma ładowarkę bo tę słabsze-wolniejsze w takiej sytuacji mogą dawać za mały prąd i bateria nie zostanie naładowana w stu procentach.Moja ładowarka normalnie ładuje 2godziny a gdy równocześnie używam telefonu(tak zwana ostra eksploatacja:internet,czat,gry) to przedłuża się to jeszcze o 2godziny a czasem sięga czas lądowania do 6ciu godzin.Pomiary zrobiłem za pomocą specjalnych przewodów-miernika,bateria była cały czas w telefonie, a telefon był podłączany i odłączany od ładowarki(po komunikacie o załadowaniu baterii)i nie było żadnej różnicy.Bateria która eksploatuje bardzo ostro-często ładuje dwa razy dziennie, nadal po roku sprawuje się tak samo jak na początku i gdy telefon(z symbianem) jest tylko na czuwaniu-choć bardzo rzadko,to bateria wtedy wytrzymuje 3-4 dni jak na początku.A tak w ogóle to ładuje czasem 15 minut czasem 1godzinę lub dwie,a czasem 6 godzin przy- maksymalnym obciążeniu .A tak na marginesie i na logikę, jeżeli by płynął dalej prąd do baterii po załadowaniu, nawet niewielki, to taka bateria prędzej czy później była by przeładowana,a co z tym idzie jej pojemność by malała.Myślę że to tyle i pozdrawiam.
    Arnoldo82
    Level 2  
    Może i wyważyłem otwarte drzwi,ale ciągle spotykam takich co mi wciskają głupoty że trzeba formatować całą noc i tyle,bo ktoś im tak powiedział w salonie, a gość ledwo co był oderwany od pługa... A może kiedyś ktoś tu wejdzie i na to natrafi...
    Hinhu
    Level 13  
    Witam,

reasumując temat, spotkałem się kiedyś z opisem ładowarki do akumulatorków AA, gdzie było napisane, że po całkowitym naładowaniu do baterii dopływa niewielki prąd podtrzymujący. Prąd ten ma za zadanie podtrzymywać baterię w pełnym naładowaniu i dbać o żywotność akumulatorów. Może w niektórych telefonach tez to jest zawarte.
    Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    efish
    Level 12  
    To i ja wtrącę swoje 3 plny. Właśnie zakupiłem sobie baterię Blue Star do N70. Na opakowaniu jest napisane że trzeba ją sformatować. Czyli rozładować do końca i ładować ok. 12h. O ile samo formatowanie nie budzi moich zastrzeżeń ( napisze o tym na końcu ) to ładowanie 12h ja już tak. Posiadam ładowarkę która sygnalizuje proces ładowanie. Przy końcówce ładowanie daje już tylko krótkie impulsy, a po zakończeniu ładowanie w ogóle odcina napięcie. Obserwowałem ładowarkę ok. godziny po naładowaniu i żadnej reakcji.
    A co do samego formatowanie. Zajmuję się fotografią, wybierając się do pracy zabieram ze sobą 4 komplety naładowanych akumulatorków. Muszę mieć pewność że wszystkie są dobre i mają zbliżona pojemność. ( bo wiadomo, łańcuch jest tak słaby jak jego najsłabsze ogniwo) Do sprawdzania akumulatorków służy mi ładowarka BC-700. Zakupując nowe akumulatorki zawsze je sprawdzam jaką mają pojemność przed i po formatowaniu. I wynik jaki uzyskuje dzięki formatowaniu (mam taką opcję w ładowarcę) to dodatkowe 150 - 200 mAh czyli ok. dodatkowych 10%. Jak dla mnie to dużo.