logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Altea 1,9 tdi, 105KM, 2005 r., problem ze sprzęgłem?

aroz75 26 Paź 2010 09:49 30701 36
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego w Seat Altea 1.9 TDI słychać metaliczne brzęczenie tylko przy wciśnięciu sprzęgła do połowy i jak to zdiagnozować bez wyjmowania skrzyni?

Takie objawy najczęściej wskazują na zużyte łożysko oporowe/wysprzęglik albo koło dwumasowe, a pewną diagnozę i tak daje dopiero demontaż skrzyni [#8664891] [#9039250] W tym modelu łożysko oporowe jest razem z wysprzęglikiem, a jeśli po wciśnięciu sprzęgła czuć drgania na pedale, forumowicze mocno podejrzewają dwumasę [#9195737] Po zdjęciu skrzyni warto sprawdzić tarczę, docisk i tulejkę prowadzącą łożysko; jeśli widać zużycie lub uszkodzenia, lepiej wymienić komplet sprzęgła, żeby nie robić tej samej pracy dwa razy [#9039250] [#9079052] [#9354116] Jeden z użytkowników opisał też przypadek, w którym po wymianie samego łożyska hałas nadal pozostał, więc źródła trzeba szukać dalej przy dwumasie lub elementach skrzyni [#9353394] [#9357546]
REKLAMA
  • #1 8664608
    aroz75
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,

Mam Alteę ,w której gdy wciskam do połowy pedał sprzęgła coś brzęczy. Dźwięku tego nie ma gdy wcisnę pedał minimalnie,albo do samego końca (w podłogę), słychać go tylko przy wcisniętym do połowy pedale sprzegła.Jest to rodzaj metalicznego dźwięku. Biegi wchodzą raczej normalnie,sprzęgło nie zgrzyta ,ani nie ślizga się.Czy to tarcza,może łożysko?Czy ktoś mógłby pomóc?Jak to zdiagnozować nie wyciągając skrzyni?
  • REKLAMA
  • #2 8664891
    fadil
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Teoretycznie jest to typowy objaw wskazujący na zużyte łożysko oporowe.
    Trochę dziwne jak dla tego rocznika, no ale nie znam faktycznego przebiegu auta.
    Najlepiej niech osłucha to fachowiec, bo trudno zdalnie diagnozować.

pozdrawiam

f.
  • REKLAMA
  • #3 8665496
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 727
    zurzyciu mogło ulec dwumasowe koło zamachowe.
  • REKLAMA
  • #4 9037416
    mmikolajczyk
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Podepne się do tematu gdyż mam to samo w moim Toledo 1.9 tdi 105 KM 2005.
    Czy udało się tobie zdiagnozować ten problem?
  • #5 9039250
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2344
    Jakby na to nie patrzył, to i tak trzeba zdemontować skrzynię biegów, ponieważ problem leży (najprawdopodobniej) w łożysku oporowym, lub kole dwumasowym, dodam, że na owym kole ma byś luz około 2-3cm. Spotkałem się już z takimi stwierdzeniami, iż nie ma być "grama" luzu :).Jeśli (po zdemontowaniu skrzyni), okaże się , że coś z łożyskiem jest nie tak, to i tak polecam wymianę kompletnego sprzęgła- pozdrawiam.
  • #6 9079022
    mmikolajczyk
    Poziom 12  
    jeżeli dobrze zrozumiałem to jeśeli po zdemontowaniu skrzyni okaże się łożysko wyciskowe uszkodzone to i tak polecasz wymiane całego sprzęgła. zastanawiam sie tylko po co jeśli wszystko pracuje w porządku ,biegi wchodzą bez żadnych problemów ,tylko ten dźwięk tarcia podczas wciskania sprzęgła.
    Łożysko to koszt 40 zł , a sprzęgło to już 1400 zł. Wiem że koszt wymiany jest drogi ale może to sprzęgło jeszcze długo wytrzymie.
    Pozdrawiam
  • #7 9079052
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2499
    Zalecana wymiana kpl. sprzęgła po to aby 2 razy nie robić tego samego (demontaż skrzyni).

Wyciągniesz skrzynię, wtedy zobaczysz czy wymieniać wszystko czy nie.
  • #8 9079088
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    No właśnie, tutaj dopiero się okaże po zdemontowaniu skrzyni biegów. Jeśli tarcza, docisk wyglądają ok, to wystarczy samo łożysko oporowe wymienić, ale jeśli są jakieś uszkodzenia ( np. wytarte tzw. "słoneczko" w miejscu gdzie przylega łożysko), to wówczas proponuję wymienić komplet sprzęgła. Dodać by tu należało, iż średnia wytrzymałość sprzęgła to ok. 120.000km i to jest uwarunkowane jego użytkowaniem. Jeśli auto ma przejechane np. 90.000km, to ja jednak wymieniłbym komplet. Pozdrawiam.

Moderowany przez Przemo9826:

Nie ma takiego czegoś jak średnia wytrzymałość sprzęgła.

• #9 9079132
    antypierdolnik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    A co, badania jakieś prowadziłeś, że wiesz? Jak żywo teksty szkoleniowców z jakieś firmy, co nigdy w życiu skrzyni nie wyciągali.
  • #10 9095266
    mmikolajczyk
    Poziom 12  
    Moje Toledo ma własnie przejechane 90 000 więc może się okażać całe sprzęgło do wymiany ,ale jak na razie zakupiłem łozysko i jestem umówiony z mechanikiem. Natomiast jesli po zdemontowaniu skrzyni okaże sie coś nie tak ze sprzęgłem to wymienie całość. I tu przychodzi mi do głowy kolejne pytanie czy jeżeli dwumasa jest w porządku to trzeba ja wymieniać.? Wiem że co komplet to komplet ale czy to konieczne?
  • #11 9096723
    fadil
    Poziom 14  
    Ja oddałem do firmy specjalistycznej, doprowadzenie do porzadku (wymiana tarczy, czyszczenie itd łącznie ze sprawdzeniem) zamknęło się w kwocie 200 PLN-ów.
    A łożysko i tak wymieniłem na nowe (mimo, że teoretycznie nie było takiej potrzeby), żeby drugi raz nie rozbierać auta.

f.
  • #13 9097631
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    "Dwumasy" nie musisz wymieniać jeśli okaże się ok (ma mieć ok. 2-3cm luzu), a co do kmpl. sprzęgła, to miałem na uwadze tarczę, docisk i łożysko oporowe. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #14 9099500
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4171
    carrot napisał:
    Nie mów, że ktoś wymienił tarczę sprzęgła w tym samochodzie za dwie stówki :D
    Zapomniał chyba o jednym zerze:D.No chyba że specjalistyczna firma to u wiesia w stodole:D:D
  • #15 9100597
    fadil
    Poziom 14  
    T5 - nie wiesz - nie wypowiadaj się; sama regeneracja z wymianą okładzin jest bardzo tania (porównując do kosztów nowego sprzęgła) - wystarczy wiedzieć gdzie to zrobić i nie musi być to "w stodole" (nie wiem skąd to durne przekonanie, że jak taniej to musi być zrobione niefachowo i w szarej strefie) ; poza tym pisałem wyłącznie o samym sprzęgle a nie o kosztach robocizny w "serwisie".
    Celowo napisałem w cudzysłowie, ponieważ nie traktuję poważnie serwisów, narzuty na podzespoły są minimum kilkaset % większe od ceny w sklepie detalicznym, co odczuwałem już boleśnie (po kieszeni) wielokrotnie.

f.
  • #16 9100807
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    No to napisz że 200,00 zł dałeś za regenerację tarczy, a nie piszesz tak jak gdyby całość kosztowała 200,00 zł.
  • #17 9116055
    fadil
    Poziom 14  
    No tak, powinienem napisać precyzyjnie, że za samą regenerację całego sprzęgła z wymianą okładzin dałem 200 pln-ów (choć wydaje mi się że tak właśnie napisałem) :D ; a pozostała robota moimi rączkami ......

f.
  • #18 9118099
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4171
    fadil napisał:
    No tak, powinienem napisać precyzyjnie, że za samą regenerację całego sprzęgła z wymianą okładzin

f.
    A co było zregenerowane jeszcze oprócz okładzin?Dwumas?
  • #19 9118260
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    T5 "firma specjalistyczna" wyczyściła dwumas i nabiła nowe okładziny i jest świetnie.
  • #21 9162035
    mmikolajczyk
    Poziom 12  
    Panowie dziś odebrałem samochód z warsztatu. Mechanik z góry powiedział że szkoda wymieniac samego łozyska gdyż jest to na tyle kosztowna i pracochłonna inwestycja iz lepiej od razu wymienic komplet. Więc tak zrobiłem . Komplet Sachs-a łozysko, tarcza i docisk. Niestety po odbiorze auta okazało sie ze sprzęgło pracuje tak samo dobrze po wymianie jak i przed ( no może odrobinę płynniej) a ten szum czy bardziej ciche wycie podczas wysprzęglania niestety pozostał.
    Łożysko wyciskowe okazało się totalnie zniszczone , tarcza i dosisk jeszcze w porządku. Panowie prosze o rade co jeszcze może powodować taki dźwiek podczas wciskania sprzęgła ale tylko przy obrotach silnika od 1500 do 2500 ? Dźwiek ten jest słyszalny tylko podczas wciskania sprzegla do wysprzeglenia biegu po wrzuceniu biegu w czasie puszczania sprzęgła nic niesłychać.
  • #22 9185744
    szajbus181
    Poziom 15  
    Ocena: 68
    Czy ten dźwięk pojawia się na zimnym i ciepłym silniku jednakowo??
  • #23 9193375
    mmikolajczyk
    Poziom 12  
    A więc ten dźwięk (bardzo przypomina hamowanie na klockach bez okładzin) i wystepuje na zimnym i ciepłym silniku z ta róznicą że na ciepłym jest mniej słyszalny . Co zauważyłem Podczas wciskania sprzegła na na biegu jałowym nic nie szumi ale tylko na wolnych obrotach bo jeśli na wcisniętym sprzegle zaczynam dodawać gazu to tak przy 2000 rpm juz szumi i słychać to i nawet czuś na pedale sprzęgła jakby tarcza sprzegłowa tarła. Ma to wyraźny związek z obrotami silnika i skrzyni , bo jadąc na kazdym kolejnym wyższym biegu tarcie to jest coraz mniej słyszalne i tak naprzykład jadąc na czwartym biegu przy obrotach 2500 wciskając sprzęgło - tarcie teoretycznie niezauwazlne. Bardzo mi to wygląda na łożysko wyciskowe - tylko że własnie na ten szum wymieniłem sprzegło wraz z łożyskiem - niestety niepomogło.
    :?::?::?:
  • #24 9195737
    szajbus181
    Poziom 15  
    W tym modelu łożysko oporowe przychodzi razem z wysprzęglikiem. Jeżeli drgania są przenoszone na pedał sprzęgłą to wskazuje na problem z dwumasą na tą chwilę na 80% mogę ci powiedzieć że masz ją do wymiany. Ostatnio miałem podobny przypadek i po wymianie dwumasy problem znikł. Na moje bez potrzeby było wymieniać kpl sprzęgła.
    Pozdro
  • #25 9198929
    mmikolajczyk
    Poziom 12  
    Sprzegło wymieniłem dlatego że wymieniałem łożysko wyciskowe a w serwisie powiedzieli że za jedna robotą warto wymienić całość( będzie spokój na dłużej) Na to ja powiedziałem żeby sprawdzili dwumase bo jak już wymieniać to naprawde całość. Stwierdzili że dwumasy nie trzeba ruszać ale jak spytalem jak to stwierdzili to już nie dostalem odpowiedzi od menadżera serwisu.
    Mam wrażenie ze odczuwalne drgania na pedale po lekkim wcisnięciu sprzegła po podwyzszeniu obrotów silnika wystepuja z większą czestotliwością i one powoduja ten dźwiek tarcia ale niejestem pewien.
    Dodam tylko ze autem nie trzęsie przy zapalaniu czy gaszeniu czy też równiez podczas jazdy?
  • #26 9198994
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    mmikolajczyk napisał:
    Sprzegło wymieniłem dlatego że wymieniałem łożysko wyciskowe a w serwisie powiedzieli że za jedna robotą warto wymienić całość( będzie spokój na dłużej) Na to ja powiedziałem żeby sprawdzili dwumase bo jak już wymieniać to naprawde całość. Stwierdzili że dwumasy nie trzeba ruszać ale jak spytalem jak to stwierdzili to już nie dostalem odpowiedzi od menadżera serwisu.
    Mam wrażenie ze odczuwalne drgania na pedale po lekkim wcisnięciu sprzegła po podwyzszeniu obrotów silnika wystepuja z większą czestotliwością i one powoduja ten dźwiek tarcia ale niejestem pewien.
    Dodam tylko ze autem nie trzęsie przy zapalaniu czy gaszeniu czy też równiez podczas jazdy?

No to skoro jeszcze jest coś "nie tak", to pojedż do nich i reklamuj, że nadal coś ze sprzęgłem jest nie tak i wytłumacz o co chodzi. Ciężko coś więcej powiedzieć przez neta. Pozdrawiam.
  • #27 9205077
    mmikolajczyk
    Poziom 12  
    No bedę musiał tak zrobić ,tylko boje sie że tym razem wymienią mi dwumasę a efekt nie minie. zaczynam brac pod uwage jakieś łozyska w skrzyni tylko myli mnie to że hałasuje gdy sprzegło wcisnięte teoretycznie skrzynia rozłączona.
    I czuć na pedale że nieidzie płynnie do dołu tylko jak zaczyna hałasować to czuc opór na pedale. A moja stara tarcza nie jest równomiernie przytarta i nawet widać na niej takie głebsze zarysowania.
    Tak czy owak dzięki za podpowiedzi
  • #28 9205318
    old1977
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Mógłbyś spróbować dobrać normalne koło zamachowe,bez dwumasy,ja wymieniłem kilka takich,ale przyznaję że nie w silnkach VW,ostatnio w oplskim cdti,myślę ża jak poszukasz to znajdziesz.
  • #30 9206573
    szajbus181
    Poziom 15  
    Normalne to to nie jest ale ciężko stwierdzić co było przyczyną takiego wytarcia tarczy. Twój problem to dwumasa wymień i po sprawie no i oczywiście reklamuj poprzednią naprawę. Jestem bardzo ciekaw jak pseudo fachowcy stwierdzili w serwisie ze dwumasa jest dobra pewnie tam pracują sami jasnowidze. Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brzęczeniem przy wciskaniu pedału sprzęgła w samochodzie Seat Altea 1.9 TDI z 2005 roku. Dźwięk występuje tylko przy częściowym wciśnięciu pedału, a mechanicy sugerują, że może to być spowodowane zużytym łożyskiem oporowym lub dwumasowym kołem zamachowym. W trakcie dyskusji pojawiają się różne opinie na temat konieczności wymiany całego sprzęgła, nawet jeśli niektóre jego elementy są w dobrym stanie. Po wymianie łożyska oporowego problem nie ustąpił, co sugeruje, że przyczyną może być dwumasa. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i radami, podkreślając znaczenie dokładnej diagnostyki przed podjęciem decyzji o wymianie komponentów.
REKLAMA