logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A2 Wsteczny zgrzyta, a reszta biegów wchodzi ciężko

kwiatek2187 30 Paź 2010 15:48 1542 6
REKLAMA
  • #1 8681368
    kwiatek2187
    Poziom 10  
    Myślę, że to wina kończącego się sprzęgła ale mogę się mylić.
    Jak odpalę auto to wsteczny wchodzi dobrze ale na rozgrzanym silniku zaczyna zgrzytać i wszystkie biegi wchodzą dosyć ciężko oprócz piątki.
    Problem polega na tym, że przy wrzucaniu np. dwójki przy początku jest opór i nie wchodzi ten bieg płynnie, tylko czuć jak by tak ciasno wchodził...
    Ciężko mi opisać słowami ten dziwny przypadek, dodam jeszcze, że sprzęgło bierze bardzo wysoko ok. 1-2 cm od normalnego położenia padała.
    To normalne ??

Dodano po 4 [minuty]:

Dodaje, że jest to model 2002 1.4 TDI 75 km.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8681398
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Sprzęgło do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 8695143
    kwiatek2187
    Poziom 10  
    Jakoś nie za bardzo mnie przekonuje wypowiedz jednego internauty, choc mozesz miec racje....
    Moze jeszcze ktos wypowie sie na ten temat ??
  • Pomocny post
    #4 8695192
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Stary,,, sprzęgło pod sufitem, ciężkie biegi, co mam ci poradzić... Wyjm ta tarcza, docisk popatrz, przy okazji wyciskacz. To już masz dwóch
    Ilu jeszcze ma powiedzieć tobie to samo?
  • REKLAMA
  • #5 8695250
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4159
    Może ankietę jakąś zrobić?Internautową ha ha ha...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8695340
    bazulok
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    zobacz czy czasem nie zapowietrzył się układ wysprzedający, jeżeli sprzęgło będzie wytarte to będzie ślizgać, a biegi powinny wchodzić osobiście miałem podobnie po naprawie skrzyni ale była to można wina ponieważ nie zaznaczyłem dokładnie jak idą wrzeciona, ale jeżeli nic nie było robione przy skrzyni to wrzeciona odpadają
  • #7 8695523
    kwiatek2187
    Poziom 10  
    o jaki cwaniaczek sie znalazl od ankiet. Nie znam sie to pytam, bo u mnie takie popatrzenie w skrzynie nie kosztuje jak u ciebie 200 zł. A moze sie okazac jeszcze co innego. Musze sprowadzic czesci zeby mi auto nie stalo 2 tygle u mechanika. Jak bym w PL. byl to bym nie pytal tylko na serwis pojechal na co ty pewnie nawet hajsu nie masz cwaniaku od ankiety.

A reszcie bardzo dziekuje !!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Audi A2 z 2002 roku, model 1.4 TDI, gdzie bieg wsteczny zgrzyta, a pozostałe biegi wchodzą ciężko, z wyjątkiem piątki. Po rozgrzaniu silnika, bieg wsteczny zaczyna zgrzytać, a przy wrzucaniu dwójki odczuwalny jest opór. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z kończącym się sprzęgłem, które bierze wysoko, około 1-2 cm od normalnego położenia. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym konieczność wymiany sprzęgła oraz sprawdzenie układu wysprzęglającego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA