logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdiagnozować usterkę sprzęgła w Audi A2 1.4 TDI z 2001 roku?

cygan689 16 Sie 2010 15:32 1140 2
REKLAMA
  • #1 8404122
    cygan689
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam, proszę o pomoc w diagnozie usterki sprzęgła, w Audii A2 z silnikiem 1,4 TDI rocznik 2001.Nic nie mogę znaleźć w necie na temat takich usterek.Nie wiem jak to żona zrobiła, ale jest włączony pierwszy bieg, a pedał sprzęgła wpada luźno do oporu, nie można wyłączyć biegu, a bałem się uruchamiać silnik żeby nie wjechać w ścianę garażu, albo jeszcze bardziej czegoś nie popsuć.Żona twierdzi że od pocżątku nie mogła wbić wstecznego(a możliwe że teraz właśnie jest na wstecznym,nie na jedynce) i dała sobie spokuj.Czy to linka sprzęgła, czy może jest tam jakaś pompa sprzęgła i jak wyłączyć go z biegu?,proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8404159
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6412
    Popchnąć lekko w przeciwną stronę (pod górkę) i wyłączyć bieg. Jak stoi na prostym to po prostu wystaw jedną nogę na ziemię i pobujaj autem naciskając z wyczuciem lewarek w kierunku luzu. Zdarzyło mi się jechać bez sprzęgła - da się, najgorzej jest ruszyć (wyłączyć silnik, zapiąć I bieg i włączyć rozrusznik, jak auto już jedzie to przy odrobinie wyczucia da się normalnie zmieniać biegi bez żadnych zgrzytów nie używając sprzęgła).
  • #3 8405798
    cygan689
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam ponownie i dziękuję tzok za pomoc, zastosowałem się do Twoich rad i wybiłem wsteczny, na całe szczęście sprzęgło jest w porządku, widocznie albo za słabo było wyciśnięte, albo sam się zaklinował ten bieg, teraz wszystko śmiga jak przedtem-temat zamykam.
REKLAMA