logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony dysk WD3200aajb - jak naprawić lub odzyskać dane?

hvelektronik 31 Paź 2010 15:07 16067 26
  • #1 8685114
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Ocena: 209
    Witam Znajomy dał mi dysk który Western Digital model Wd3200aajb (pojemność 320gB) Problem z dyskiem był następujący pojawił się format plików RAW (dysk nie był katowany ani nie miał uszkodzeń mechanicznych) na wszystkich partycjach a w późniejszym czasie system w ogule go nie widział.
    Dysk przeskanowałem programem HDAT2, który jest w pakiecie "Ultimate boot cd" w tym programie wybrałem opcje "check and repair bad sector" niestety nie udałem się dokończyć naprawy komputer się zawiesił na 95%.
    Proszę o poradę jak mogę naprawić dysk jeśli to możliwe lub odzyskać dane jest ich około 160gB Poniżej screeny z programu DMDE.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Odczytane pierwsze 100 sektorów

Podczas odczytu zapisu pierwszych 100 sektorów

Zaczęte skanowanie NTFS

Czy mam dalej robić skanowanie czy może próbować zrobić kopie posektorową mam do dyspozycji dysk zewnętrzny 500gB więc można spróbować ale czy warto i się uda a może da się naprawić?

Odczytane pierwsze 100 sektorów.
    Załączniki:
    • sec_0_101.rar (2.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 8685214
    qdot
    Poziom 15  
    W przypadku uszkodzonych dyskow (podejrzenie uszkodzenia nosnika) - nie wolno skanowac, uzywac, czytac ani tym bardziej pisac.

Sproboj zrobic kopie posektorowa. Najlepiej narzedziem typu dd_rescue, takim ktore potrafi kopiowac z obu stron, i ignorujac bledy odczytu.

Dopiero pozniej bierz sie za ewentualne naprawy systemow plikow i innych bledow logicznych.

Najlepiej (robilem juz kilka takich dyskow) - zrobic kopie posektorowa na sprawny dysk, zrobic *kolejna* kopie tej kopii, na wypadek gdyby naprawa logiczna usunela jakies dane, a dopiero potem bawic sie w naprawianie.
  • Pomocny post
    #5 8686597
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    dysk nadaje się już tylko do wymiany na nowy. Zrób koniecznie i jak najszybciej kopie posektorową całego dysk (1:1), nie próbuj odzyskiwać danych z tego dysku bo będzie coraz gorzej.

Tu masz jak zrobić kopie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html

Po zrobieniu kopii dane spróbujemy odzyskać z tego co udało ci się skopiować
    Po zrobieniu kopii podaj 100 pierwszych sektorów dysku i okno partycji z programu DMDE https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html z dysku z kopii oczywiście
  • #6 8687036
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Z tym robieniem tej kopi to jest problem taki że próbowałem znacząc kopiować dysk WD w DMDE ale uruchomionym po Windowsem ME i pojawił się problem do program DMDE nie widzi jednocześnie dysku WD(trzy partycje ntfs) dysku na którym jest Win Me(dwie partycje fat32) i docelowego dysku zewnętrznego Samsung w jednym momencie. Próbowałem tez programu MHDD ( z pakietu Hiren's BootCD 10.6) ale też nie wykrywa dysku pod USB. Spróbuje jeszcze programem DMDE zintegrowanym z Linux System Rescue i dam znać .
  • #7 8690801
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Witam Ma też jeszcze pytanie dlaczego program dmde (wersja Dos) nie widzi dysku zewnętrznego pod USB?
    W jaki sposób nakłonić ten program do współpracy z takim dyskiem?
    Czy jak robię kopie posektorową uszkodzonego dysku do pliku to wystarczy mi dysk 30gB czy może jest to o wiele za mało ?
  • #8 8692248
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    hvelektronik - To nie program należy nakłonić a system operacyjny czyli DOS. W takim wypadku należy załadować obsługę USB pod DOS-em.
  • #9 8695292
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Skoro program system trzeba nakłonić do współpracy z dyskiem zewnętrznym to pewnie musiał bym zrobić coś podobnego jak w temacie poniżej
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic885971.html trochę to skomplikowane ale pewnie dał bym radę z tym uporać tylko sprawnych dyskietek brak niestety.
    Pod DOS-em program DMDE nie będzie widział tego dysku ale już wersja uruchomiona na Win ME powinna bez problemu i widzi z tym że jest jedno ale i program nie jest w stanie obsłużyć trzech dysków naraz(uszkodzonego, z systemem Win Me, oraz zewnętrznego USB) i w danym momencie są widoczne tylko dwa dyski. Czy ten Program ma jakieś ograniczenia?
    Oraz ponawiam pytanie o
    Czy jak robię kopie posektorową uszkodzonego dysku do pliku to wystarczy mi dysk 30gB czy może jest to o wiele za mało?
    Czy musi być taki sam Dysk jak w przypadku kopiowania posektorowego 1:1?
    Czy jak robię kopie posektorową do pliku to na dysk na którym znajduję się owy plik zostaną nad pisane dane które tam był przed kopiowaniem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi .
  • Pomocny post
    #10 8695612
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Ja nie rozumiem po co kombinujesz jak koń pod górę. Masz 2 dyski, jeden 320GB, drugi 500GB, interfejs jest zupełnie bez znaczenia. Twój cel, to skopiować każy sektor z dysku 320GB na dysk 500GB.
    Już w pierwszym poscie podano Ci, żebyś użył dd_rescue. Linux live cd, podłączony dysk uszkodzony i dysk na kopię, dd_rescue i nic więcej tu nie potrzeba. Ja nie rozumiem celu nawet połowy Twoich kombinacji.
    Upewnij się trzykrotnie, że poprawnie napisałeś komendę i kopiujesz dysk uszkodzony na sprawny, a nie odwrotnie. Ten błąd jest nieodwracalny. Jeśli "check and repair bad sector" nie narobiło szkód, to jesteś prawie w domu.
  • #11 8695646
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Przy kopiowaniu dysku z BAD sektorami i problemami odczytu lepiej podłączać dysk bezpośrednio do komputera a nie przez USB.
  • Pomocny post
    #12 8695708
    msthhk
    Poziom 29  
    Skoro autor podał SMART dysku źródłowego, to wydawało mi się oczywistym, że nie jest on przez USB. "Interfejs bez znaczenia" odnosi się do dysku docelowego, bo to z nim autor ma problem, jeśli dobrze rozumiem te akrobacje w tym temacie.
  • #13 8695755
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Wszystko fajnie tylko program ddrescure nie jest łatwy w obsłudze ale to nic tak myślę że muszę zdobyć dysk min 320GB bo nie będę poświęcał dysku zewnętrznego z ważnymi danymi. A kolega nie rozumie kombinacji może dlatego że na forum jest bardzo dobrze opisany program DMDE a o tym ddrescue jest bardzo mało więc korzystam z tego narzędzia do którego jest większy dostęp informacji. A mój błąd podstawowy to brak dysku o odpowiedniej wielkość pod interfejs IDE.
  • #14 8695830
    msthhk
    Poziom 29  
    Tak, DMDE jest opisany, ale to nie jest narzędzie do kopiowania uszkodzonych dysków! DDrescue wręcz przeciwnie - jest to narzędzie właśnie do tego.
    Co do kopiowania do obrazu - dla samego ddrescue nie ma kompletnie żadnego znaczenia, czy skopiujesz dysk na inny dysk 1:1, czy do pliku (obrazu) na innym dysku. Przeczytaj manual do dd i dd_rescue.
  • #15 8695840
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Cytat:
    2) Polecenie linuxa (do wykonania kopi musisz mieć uprawnienia root-a). Linux-a tak zwanego Live-CD ,można uruchomić z CD ,FDD lub innych nośników startowych. (Tutaj opis Linux Live-CD, Tutaj Linux System Rescue - np. po wyświetleniu "boot:" możemy wpisać "mhdd" nacisnąć "ENTER" i uruchomić go, ma on też wiele innych przydatnych funkcji). W Linuxie można wykonać kopię zarówno dowolnemu urządzeniu na dowolne urządzenia jak i dowolnego urządzenia do pliku. Przy kopiowaniu do pliku należy zamontować partycje ,która obsłuży takie duże pliki. (Montowanie partycji NTFS w Linux System Rescue - np. w punkcie zamontowania "/mnt/windows" to
    Kod:
    ntfs-3g /dev/hda1 /mnt/windows

gdzie hda1 - partycja montowana
    /mnt/windows - punkt montowania

Do utworzenia własnego miejsca "folderu" do zamontowania partycji można użyć polecenia mkdir.
    Kod:
    mkdir /mnt/mojapartycja1ntfs

Komenda do kopiowania dysku do pliku
    Kod:
    dd if=/dev/sda of=/mnt/mojapartycja1ntfs/plik.bin

/sda - oznaczenie urządzenia ,któremu wykonujemy kopię

Komenda do kopiowania dysku w plik skompresowany
    Kod:
    - tworzymy "folder"

mkdir /mnt/HDDWinPart2

- montujemy partycje na ,którą będziemy kopiować plik skompresowany np.

ntfs-3g /dev/sdb2 /mnt/HDDWinPart2

- wykonujemy komendę kopiowania

dd if=/dev/sda | gzip > /mnt/HDDWinPart2/backup.gz

Gdzie :
    sda - dysk źródłowy
    sdb2 - partycja na dysku gdzie zapisujemy plik obrazka
  • #16 8770826
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Witam ponownie. Pisze dopiero teraz ponieważ postanowiłem kupić jakiś dysk 320GB i udało mi się zdobyć nowy Segate ST3320613AS i w związku z tym nie próbowałem metody proponowanej przez migol21 w ostatnim poście.
    Zacząłem robić kopie po sektorową 1:1 programem DMDE dokładnie tak jak na filmie
    http://www.youtube.com/watch?v=EuCYIt381ss
    Kopia robi się już dobę i jest skopiowane dopiero 20% wiem każdy przypadek jest inny i czas robienia takiej kopi też jest zależny pewnie od stanu dysku rodzaju interfejsu przez który zostały podłączone dyski i parametrów komputera.
    Zapytam jak długo może trwać taki proces?
    U mnie dysk uszkodzony jest podpięty na Ide master a dysk na który robi się kopia jest podłączony przez przejściówkę ide na sata taką jak na zdjęcie poniżej.

Parametry komputera Procesor 1,2GHz Celeron, Ram 256 SD ram
    Płyta główna Gigabyte model GA-7VAX
    W programie DMDE dałem podczas rozpoczęcia procesu kopiowania żeby ignorował błędy.
  • #17 8772034
    Damian_
    Poziom 25  
    Raczej to wszystko zależy w twoim przypadku od stanu dysku i stopnia jego uszkodzenia. To że to trwa tak długo to świadczy o tym że stan dysk jest bardzo zły. Duża ilość pominiętych sektorów spowoduje to że pliki będą uszkodzone i być może nie do odczytania. Obawiam się tylko czy ten dysk to przeżyje.
    Brał bym pod uwagę jeszcze jedną możliwość, a mianowicie odzyskiwanie plik po pliku w DMDE (free) lub całych katalogów w pełnej wersji, niestety płatnej. Zależy ile plików chcesz odzyskać. Zamiast kopi całego dysku odzyskiwać ważne pliki zaczynając od najważniejszych. Czasami bywa tak że pierwsze 50% jest uszkodzone a drugie nie, oczywiście 50% jest tu umowną wartością. Dlatego najpierw warto w miarę szybko zrobić kopie sprawniejszej części dysku, a później męczyć dysk w odzyskaniu plików z uszkodzonej części. Skoro ten dysk męczy się już 24 godziny to jest szansa że tak szybko nie ulegnie całkowitemu uszkodzeniu.
    Niestety problem w tym, że ciężko ocenić stan dysku nie mając go przed sobą. Możemy natomiast spróbować połączenia zdalnego
  • #18 8772102
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Miałem robić kopie do pliku ale zrezygnowałem to kolejny błąd, myślałem że pójdzie to trochę szybciej ale widocznie dysk jest w coraz gorszej kondycji więc pewnie po przerwaniu tej operacji i próbie zaczęcia nowej dysk może być już padnięty więc chyba pozostaje mi tylko zostawienie go tak jak jest chyba że jest jeszcze inne rozwiązanie.
  • #19 8772150
    Damian_
    Poziom 25  
    Tu nie chodzi o robienie kopi do pliku tylko o bezpośrednie odzyskiwanie plików na inny dysk bez robienia kopii posektorowej. Pojedynczo plik po pliku, tak jakbyś kopiował pliki. Jeżeli robisz kopie w programie DMDE to możesz przerwać kopie a następnie wrócić do tej kopii i kontynuować, jest jeszcze możliwość robienia kopii od tyłu (od ostatniego sektora do pierwszego), natomiast rzeczywiście jest ryzyko że przerwanie teraz może doprowadzić do tego że już nie starczy mu sił na dokończenie kopii poźniej
  • #20 8818429
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Witam Udało mi się skopiować 172GB-ów danych ale musiałem zaczynać kopiować od sektora 277560597 do 625137344 i w cztery dni udało się zakończyć robienie kopi po sektorowej poniżej pierwsze sto sektorów z kopi po-sektorowej.
    Proszę szanownych kolegów o pomoc w odzyskaniu danych.
    Załączniki:
    • sec_0_101.rar (50.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 8821819
    Damian_
    Poziom 25  
    Zrób skan NTFS całej kopi którą zrobiłeś. Zapisz wynik skanowania
    Kopie robiłeś do pliku czy na inny dysk?
    Najlepiej połączenie zdalne Teamviewer
  • #22 8823321
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Piszesz
    Cytat:
    Witam Udało mi się skopiować 172GB-ów danych ale musiałem zaczynać kopiować od sektora 277560597 do 625137344
    A Jakie tam były partycje ? Jakiej wielkości ? Od którego sektora do którego jeśli wiesz.
  • #23 8824581
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Plik skanowania w załączniku, Kopia po sektorowa była robiona 1:1 na dysk segate tylko że od sektora 277560597. Programu Teamviewer jeszcze nie używałem poczytam trochę na ten temat.
    Partycje rzut ekranu z DMDE.
    Załączniki:
    • ntfsscan.rar (1.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 8826898
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Z tego co widzę pierwszej partycji nie będziesz miał MFT.
    Drugą "Muzyka" wystarczy wpisać.
  • #25 9076535
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Trochę czasu minęło i udało się odzyskać sporo danych głownie muzyki w dmde wersja darmowa ale też niestety duża ilość danych program dmde nie da rady odzyskać i tu mam jeszcze pytanie co oznacza krzyżyk przy pliku (poniżej zdjęcie)
  • #26 9078695
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Plik usunięty.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Western Digital WD3200AAJB o pojemności 320GB wykazuje problemy, takie jak format RAW i brak widoczności w systemie. Użytkownik próbował skanować dysk za pomocą HDAT2 oraz DMDE, jednak napotkał trudności z odczytem i kopiowaniem danych. Użytkownicy forum zalecają wykonanie kopii posektorowej za pomocą narzędzi takich jak dd_rescue, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Wskazano również na konieczność podłączenia dysku bezpośrednio do komputera, a nie przez USB, oraz na możliwość odzyskiwania danych z kopii. Po długim procesie kopiowania, użytkownik zdołał odzyskać część danych, jednak niektóre pliki były usunięte lub uszkodzone.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA