logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie technologie do bezpiecznego nadawania danych na małym obszarze?

Ketaiwk666 02 Lis 2010 23:20 944 3
REKLAMA
  • #1 8695761
    Ketaiwk666
    Poziom 2  
    Witam.

Chciałbym zapytać o możliwe technologie jakie mogły by pomóc w realizacji pewnego projektu. Nie wiem, czy dobry to dział, ale nie chciałbym by była to technologia którą przeciątne CB radio by podsłuchało, mimo, że to ciąg intów może być. Załóżmy, że postawię gdzieś serwer który miałby, antenę, albo coś na podobę i samochód w którym jest jakiś nadajnik. Mam też klienta, który jakoś dostaje od serwera dane o tym gdzie jest nadajnik. Klient może być w najwyższym punkcie w mieście (małym). powiedzmy do 2km^2. Czy da się to załatwić w miarę tanio ? Myślałem, o porozkładaniu nadajników Bluetooth tyle, że mają one troche za mały zasięg i za dużo by ich było. Powstanie programów nie jest tu takim problemem. Chciałbym zapytać jakie technologie polecacie. Anteny mogą obejmować mniejsze obszary i razem przesyłać do siebie dane tak by serwer je otrzymał. Na koło o promieniu 600m jeszcze można pozwolić.

z góry dzięki za pomoc :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8696109
    Ketaiwk666
    Poziom 2  
    Radiolokator działa na podstawie analizy fal odbitych tak ?? :D W sumie, jeżeli to by ułatwiło sprawę to tak, ale nie wiem wtedy jakby odróżniał wybrany samochód od innych. Myślałem, że lepiej byłoby jakby nadawał samochód który chcę namierzać :D
  • #4 8696995
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4854
    Moim zdaniem ten pomysł nie wypali, bazując na podzespołach i technologiach dostępnych dla komputerów domowych.
    Jeśli chcesz się w to bawić i drążyć temat, to sprawdź jak działa po WIFI z programem WIFI Radar.
REKLAMA