logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór jednostki stacjonarnej do AutoCAD, 3DStudio: składak czy Dell XPS 435?

lange13 02 Lis 2010 23:21 1982 6
REKLAMA
  • #1 8695762
    lange13
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam

Planuje kupno jednostki stacjonarnej tylko problem jest w tym , że nie wiem na którą się zdecydować. Jestem studentem Architektury także będę pracować na programach AutoCAD, 3DStudio, SketchUp, ArchiCAD jak również parę gierek na zabicie czasu.Do wyboru mam dwie opcje.
    1. stacjonarny składak o parametrach
    -Intel Core i7 - 860
    -płyta główna Asus p7H55
    -karta graficzna Gigabyte ATI radeon HD 5850 1024 MB DDR5
    - dysk 1000GB
    - goodram 6GB ram DDR3 1333mhz
    -zasilacz OCZ StealtXstream 700w
    -zintegrowana 8-kanałowa karta dzwiękowa

opcja 2. jednostka stacjonarna Dell studio XPS 435
    -Intel Core i7 I7-920 2.67GHz, 8MB CACHE, 4.8 GT/s QPI, 2.93GHz Turbo boost
    -6144MB DDR3, 1066MHz, 24GB max.
    -dysk 500GB, 7.200rpm, SATA-2
    -karta graficzna nVidia GeForce GTX260 1792MB PCIe x16
    -karta dźwiękowa Sound Blaster X-Fi
    -gniazda rozszerzeń 6x DIMM DDR3, 1x PCIe x16, 2x PCIe x1, 1x PCIe x8, 4x SATA

Różnica w cenie pomiędzy 1 a 2 opcją jest nieduża bo tylko 200 zł (2>1). Mankamentem jednostki dell-a jest to, że jest to ostatnia szt. w sklepie, także jest to centrala powystawowa, nie wiem czy mam się tym przejmować. Z góry dzięki za wszystkie rady.
    Jestem także otwarty na wasze propozycje może za kwotę 3500 zł ktoś ma lepszą ofertę.:D
  • REKLAMA
  • #2 8696787
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8697823
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 8698629
    michalik12
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    To tego ze staw Radeusza jest dobry, ja bym zmienił procka na AMD Phenom II x6 1055t w cenię 630 zł, spokojnie pociągnie radeony hd6850 w crossfire.
    Radki 6850 bardzo dobrze sobie radzą w crossfire.
    Miałbyś bardzo dobra wydajności w CADach i w grach.
  • REKLAMA
  • #5 8702017
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8707195
    lange13
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam

Miałem ostatnio urwanie głowy na uczelni i nie za bardzo mogłem znaleźć czas żeby śledzić to co się dzieje w temacie.
    A więc tak, oprócz programów graficznych komputer będzie wykorzystywany do serwowania po necie i oglądania filmów . Nie należę do zapalonych graczy także użycie komputera do grania w gry będzie znikome. Zależy mi na tym aby komputer radził sobie bezproblemowo z CAD-ami i aby był jak najmniej awaryjny. Po zaczerpnięciu kilku opinii waham się pomiędzy notebookiem a zestawem stacjonarnym . Może moglibyście podać mi jakieś argumenty za i przeciw, które pomogły by mi dokonać wyboru:?:
    Spotkałem się z opiniami polecającymi notebooki Dell i IBM ThinkPad np. T61p.
    Prawdopodobnie są to komputery najmniej awaryjne a poprzez dobre spasowanie są wydajniejsze.
  • #7 8710444
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup jednostki stacjonarnej do pracy w programach AutoCAD, 3DStudio oraz do sporadycznego grania. Rozważa dwie opcje: składak z procesorem Intel Core i7-860 i kartą graficzną Gigabyte ATI Radeon HD 5850 oraz Dell XPS 435 z procesorem Intel Core i7-920 i kartą nVidia GeForce GTX260. Użytkownicy forum sugerują, że składak może być lepszym wyborem ze względu na możliwość modyfikacji i lepszą wydajność w programach graficznych. W odpowiedziach podkreślono również, że stacjonarny komputer oferuje lepsze chłodzenie i możliwości rozbudowy w porównaniu do notebooków. Użytkownik dodał, że komputer będzie również używany do przeglądania internetu i oglądania filmów, a nie do intensywnego grania. Wskazano na zalety i wady notebooków w kontekście awaryjności i wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA