logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Transit 2004 2.0 - głośna praca, zawór EGR i korekcja dawek paliwa

piotrCH7 05 Lis 2010 17:54 16713 26
REKLAMA
  • #1 8706139
    piotrCH7
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Od jakiegoś czasu mój ford transit 2.0 2004r pracuje znacznie głośniej. Poziom oleju ok. Ciśnienie oleju sprawdziłem i ok. Na serwisie wyszło tylko że zawór egr. Czy może to mieć coś wspólnego. I czy korekcja dawek paliwa powinna być identyczna dla wszystkich cylindrów?
  • REKLAMA
  • #2 8711028
    piotrCH7
    Poziom 10  
    Wyciągnąłem wtryski i wyszło że jeden zatarty a drugi leje.tak przynajmniej mi powiedział mechanik. Napisze czy pomogło po złożeniu w całość. Ale nadal nie wiem co z tym EGR? Jest to potrzebne czy nie?
  • Pomocny post
    #3 8711802
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Ocena: 465
    Z tego co piszesz o wtryskach wynika, że masz silnik tddi. EGR w tych silnikach ma czujnik położenia, więc jeżeli chcesz zaślepić EGR, to tak by pracował. Inaczej ECU wywali ci błąd i silnik wejdzie w tryb awaryjny. Najlepiej wstawić zaślepkę, ale z małym otworem ok 5-7mm.

Korekcja dawek na wtryskach MUSI być identyczna. Jeżeli chcesz pojeździć dłużej tym autem, załóż kpl nowych wtrysków.
  • #4 8713148
    piotrCH7
    Poziom 10  
    Wtryski wymienię. Sprawdzę jeszcze pompę. Nie wiem czy w ogóle zaślepiać egr. Chodzi mi o to co będzie się działo jeżeli nic z nim nie będę robił.
  • #5 8715040
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    EGR razem z odmą i turbina gubiącą olej w nieco skatowanym silniku powodują kitowanie się dolotu - zwłaszcza kolektora - czarną masą zmniejszającą przekrój kanałów. Ale to po przebiegach rzędu 200kkm...

Są różne szkoły: jedni mówią zaślepiać, inni nie. Wiele zależy od rodzaju osprzętu silnika. Poczytaj sobie o EGR, napisano miliony stron...

U mnie w starym 2,5D mam zaślepiony, ale to mechaniczny Bosch. W tdci nie dałem sobie rady z reakcją silnika i powróciłem do fabrycznego stanu (mimo, że w tdci EGR nie ma czujnika położenia)...
  • REKLAMA
  • #6 8719412
    piotrCH7
    Poziom 10  
    Wtryski już po wymianie i nadal nic, nadal głośno klekocze. Sprawdzono rozrząd tj łańcuch i ślizgi ok. Napinacz w porządku. Ściągnęliśmy misę i pokrywę zaworów i także nic nie widać. Próbowałem zajrzeć endoskopem na tłoki a obraz zbyt niewyraźny. Jutro jak nic nie wymyślę to wyciągam tłoki. Mamy drugiego transita z tym silnikiem i myślałem żeby testerem porównywać po kolei wszystkie parametry. Ale cały czas myślę że to jednak bardziej usterka mechaniczna.
  • Pomocny post
    #8 8722933
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Klekotanie jako hasło jest mocno nieprecyzyjne... Klekot wtrysków - zawieszonych lub mocno lejących można poznać...
    Dlatego z głupia frant spytam, czy myślałeś o kole pasowym dwumasowym? Jeżeli wybiją się gumy w dwumasie pasowej, to jest wtedy wyraźny KLEKOT podczas pracy, zwłaszcza na wolniejszych obrotach... Sprawdzałeś?
    To jest myk myk, dużym śrubokrętem odginasz (odpychasz) bieżnię koła od silnika, jeżeli wyraźnie się poddaje, to koło jest do wymiany.
  • #9 8723056
    piotrCH7
    Poziom 10  
    Koło dwumasowe sprawdzimy jutro. Ale faktycznie coś w tym może być. Tylko czy byłoby je słychać na postoju na wolnych obrotach?

Dodano po 11 [minuty]:

Dzwoniłem do moich mechaników i mówią że koło ok. To samo ustawienia wtrysku. Jak czas pozwoli to jutro tłoki będą na wierzchu.
  • #10 8724929
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Uszkodzone koło dwumasowe pasowe jest słyszalne NAJBARDZIEJ na wolnych obrotach. Niech sprawdzą dokładnie...
  • REKLAMA
  • #11 8729801
    piotrCH7
    Poziom 10  
    Podaje dokładne dane ford transit 2004r 2.0 63KW. Nadal nic. Wyciągane jeszcze pompę wtryskową. Z tego co wyczytałem wewnątrz pompy jest czujnik który przyspiesza kąt wtrysku. Może on nawalił.
  • #12 8731356
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Trochę na ślepo ci twoi mechanicy działają... Mój pompiarz ma stroboskopowe urządzenie do sprawdzania kąta wtrysku podczas pracy - podobne jak dla benzynowych aut, tyle że czujnik (piezoelektryczny) zakłada na przewód wtrysku, odpala auto i gazując widzi na założonej skali jak przyspiesza się kąt wtrysku.
    To każdy dobry pompiarz ma - nie trzeba wyciągać pompy, by sprawdzić czy przyspieszacz wtrysku działa...

Pytanie zasadnicze brzmi: czy ten hałas to spalanie stukowe z cylindra (cylindrów), czy mechaniczny klekot... Bo już nie kumam.
  • REKLAMA
  • #14 8763931
    badawiec
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jeżeli masz nadal problem z tym silnikiem mogę pomóc ale potrzebuje paru informacji
  • #15 8764510
    piotrCH7
    Poziom 10  
    Zamówiłem uszczelkę pod głowice i nowy napinacz łańcucha.Czekam na części. Jak złoże wszystko w całość to dam znać.
  • #16 8764641
    badawiec
    Poziom 11  
    podaj proszę kod silnika oraz czy wraz z głośną pracą silnika spadła jego moc.
  • #17 8784899
    piotrCH7
    Poziom 10  
    kod silnika f3fa. Po złożeniu silnika w całość pracował tak jak poprzednio czyli goośno klekotał. Przestawiliśmy pompę i jest ok. Jazda próbna wykazała jednak spadek mocy. Okazało się że membrama która steruje sprężarką zardzewiała i ciężko się przesuwała. Mechanik przeczyścił i jest dobrze. Ale co do klekotu to jakim cudem pompa sama się przestawiła? Mam wrażenie że usterka jeszcze powróci.
  • Pomocny post
    #18 8785610
    badawiec
    Poziom 11  
    Jeżeli sytuacja się powtórzy sprawdź szczelność intercoolera.Jeśli intercooler będzie szczelny a silnik nadal będzie głośny i słaby sprawdź czujnik powietrza doładującego.To prawdopodobnie sprawca całej tej "awarii"
  • #19 8786760
    piotrCH7
    Poziom 10  
    A gdzie znaleźć ten czujnik. Jestem raczej początkujący jeżeli chodzi o czujniki i ich diagnostykę.
  • Pomocny post
    #20 8787529
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    piotrCH7 napisał:
    Okazało się że membrama która steruje sprężarką zardzewiała i ciężko się przesuwała. Mechanik przeczyścił i jest dobrze. Ale co do klekotu to jakim cudem pompa sama się przestawiła? Mam wrażenie że usterka jeszcze powróci.

W tddi jest zawór upustowy spalin, sterowany gruchą ("membraną") podciśnieniową, a ta elektrozaworem. Przyciera się sam zawór na ośce, grucha co najwyżej może się rozszczelnić. To częsta przypadłość turbosprężarek, jeżeli zawór został starannie oczyszczony, to będzie ok przez co najmniej 100kkm.

Czujnik ciśnienia (MAP) jest na wężu dolotowym tuż przed IC, jeżeli się położysz pod pasem przednim to go zobaczysz tuż za przednią belką. Ale jeżeli byłby zwalony, to miałbyś błąd na testerze. Może być zabrudzony olejem, czyści się go po wyjęciu bardzo delikatnie miekkim pędzelkiem i benzyną ekstrakcyjną (cieniutki drucik wolframowy).
    Jeżeli jest teraz ok, to dawaj ognia i nic nie dłub...

Było ruszanych już tyle rzeczy, że nikt nie dojdzie co było rzeczywistą przyczyną stukania.
  • #21 8789990
    badawiec
    Poziom 11  
    kolega który udzielił porady powyżej błędnie wskazał umiejscowienie czujnika,znajduje się on na wylocie z intercoolera.Patrząc z przodu jest on po lewej stronie u góry przewodu wylotowego.Cała diagnostyka tego czujnika polega wypięciu przewodu jeżeli po wypięciu silnik pracuje nadal tak samo (klekocze i jest słaby) to czujnik jest uszkodzony.Wtedy albo tak jak radzi kolega powyżej delikatnie przemyć czujnik lub zakupić nowy koszt około 150zł
  • #22 8793243
    piotrCH7
    Poziom 10  
    No więc drodzy koledzy, sprowadziłem drugiego takiego samego forda. Podmieniliśmy czujnik ciśnienia doładowania i nic. Autko nie klekocze ale brakuje mu mocy. Nie dzieje się to cały czas. Raz przyspiesza a raz obroty dochodzą do połowy i nie można więcej. Podczas jazdy sprawdzaliśmy parametry i gdy pojawiały się objawy, korekty dawek wtrysków na wszystkich cylindrach wskazywały 0,0. A normalnie od 0,5 do 1,5. Jutro poszukam innego speca od pomp wtryskowych. Wydaje mi się że to w niej tkwi problem.
  • #23 8796678
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Nie doczytałem, czy sprawdzałeś działanie zaworu upustowego turbiny - jest sterowany podciśnieniową gruchą, z niej wychodzi sztywne cięgno (sztanga) podłączone do dźwigni zaworu. Zawór lubi się przycierać i wtedy silnik działa z pełną mocą tylko w pewnym zakresie obrotów (dolnym - jeżeli przytarł się przy zamkniętym, w górnym ze słabym dołem, jeżeli przytarł się otwarty). Ale może być też tak, że przyciera się gdzie chce... To częsta przypadłość turbosprężarek. Może też być uszkodzony elektrozawór sterujący gruchą lub sama grucha.
    Odpinasz cięgno i sprawdzasz ręką, jak chodzi dźwignia - dopuszczalny jest minimalny opór, nie może się zacinać.

badawiec napisał:
    .Cała diagnostyka tego czujnika polega wypięciu przewodu

Pełną diagnostykę - kolego - masz tu opisaną: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=13281
  • #24 8797171
    piotrCH7
    Poziom 10  
    zawór upustowy już dawno sprawdziłem i wyczyściliśmy.
    Poza tym podczas jazdy słychać że turbina pracuje a silnik nie ma pełnej mocy.
  • #25 8811288
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Jeżeli podczas jazdy słyszysz turbinę - której nie powinno przecież być słychać - to prawdopodobnie albo nieszczelny jest dolot, albo zwalone turbo...

Zresztą to że turbina pracuje, to nic nie znaczy - pytanie JAK pracuje...
  • #26 8838459
    jurcys4
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Panowie ratunku też kupiłem takiego Transita z 2003 r z końca i myślę ze mam ten sam problem tylko u mnie jest tak : jednego dnia zapali i klekocze i nie ma mocy
    drugiego dnia normalnie .Klekotanie trwa dopóki auto się nie rozgrzeje potem muszę go zgasić ,chwilę postać (2-3 min) odpalić ponownie i jest dobrze nie .Do tej pory myślałem że to wtrysk się zawiesza ale to może jednak ten zawór EGR
  • #27 8843448
    piotrCH7
    Poziom 10  
    U mnie już po wszystkim. Jednak pompa. Koszt regeneracji to 1800zł w serwisie bosch. Wymieniono obudowę pompy, przestawiacz wtrysku i zderzak? Tak powiedzieli. Wierzę na słowo bo sam raczej nie podjąłbym się rozebrać pompy.
    Na pocieszenie mam jeszcze opla Astre 2.0 D 99r. Zgasł podczas jazdy i koniec. Odczytałem kody błędów i chyba też pompa. Co za pech.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z głośną pracą silnika w Fordzie Transit 2.0 z 2004 roku, co może być związane z uszkodzeniem zaworu EGR oraz wtryskiwaczy. Po wymianie wtryskiwaczy hałas nie ustąpił, a dalsze kontrole wykazały, że rozrząd oraz pompa wtryskowa są w porządku. Pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia kąta wtrysku, koła dwumasowego oraz czujnika ciśnienia doładowania. Ostatecznie, po regeneracji pompy wtryskowej, problem z hałasem został rozwiązany, jednak użytkownik obawia się, że usterka może powrócić.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA