logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sterowników do karty sieciowej na płycie GA-M55S-S3 po reinstalacji Windowsa

lenc93 09 Lis 2010 21:47 5444 16
REKLAMA
  • #1 8723830
    lenc93
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam,mój problem wygląda tak:
    przeinstalowałem windowsa kumpeli i nie wykrywa mi netu a nie posiada nigdzie sterowników proszę o pomoc: ma zintegrowaną kartę sieciową-płyta główna GIGABYTE GA-M55S-S3
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8723866
    lenc93
    Poziom 12  
    odwiedzałem już tą strone niestety ściągnąwszy plik podczas instalacji pisze mi żę mam podłączyć kabel sieciowy a ten kabel jest podłączony
  • #4 8724349
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj.
    Jaki Windows i jakie ustawienia w BIOS'ie? Co było powodem reinstalki? Czy wcześniej z netem wszystko było OK?
  • #5 8727953
    lenc93
    Poziom 12  
    wcześniej było wszystko ok ustawienia domyślne nic nie grzebałem za bardzo bo nie chce napieprzyć powodem było po prostu odświeżenie a kobieta zgubiła sterowniki,system windows xp sp2
  • #6 8727976
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Po kolei, nic na siłę, wszystko młotkiem.
    Najpierw zainstaluj system, potem sterowniki do płyty, następnie do grafiki i do sieciówki. A tak przy okazji co znaczy "zgubiła"?
  • #7 8728402
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Januszf777 napisał:
    ...A tak przy okazji co znaczy "zgubiła"?

to pewnie znaczy że zgubiła.

Cytat:
    podczas instalacji pisze mi żę mam podłączyć kabel sieciowy a ten kabel jest podłączony

jak to ? podczas instalacji sterownika karty sieciowej nic nie powinno pisac, po prostu sterownik ma sie zainstalować czeg efektem będą monitorki koło głośniczka :).

Zobacz w menedżer urządzeń czy masz karty sieciowe albo jakieś informacje o nieznanych urządzeniach.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #8 8729859
    lenc93
    Poziom 12  
    dokładnie "Zgubiła" znaczy że nie wie gdzie są no zrozumcie...kobiety
    nie wiem też mnie dziwi ale podczas instalowania sterownika wywala mi napis że mam podłączyć wtyczkę.
    zrobiłem po kolei przecież-najpierw system instalowałem potem poszukałem sterowników ale żadnych nie przejmuje może są po prostu źle dobrane nie wiem...
  • REKLAMA
  • #9 8730045
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    Który dokładnie sterownik instalujesz gdy pojawia się informacja o tej wtyczce - podaj pełną nazwę pliku lub wskaż nam go na stronie Gigabyte.
    http://www.gigabyte.pl/products/mb/driver/ga-m55s-s3_20.html
  • #10 8730202
    robo68
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Sprawdź rewizję płyty taki napis w dolnym lewym rogu płyty głównej. Czasami np. w rewizji 1.0 była montowana inna sieciówka niż w rewizji 2.0. Może ściągnąłeś nie te sterowniki bo skoro przed formatem działała to raczej nadal jest sprawna. Na stronie gigabyte oprócz modelu płyty są podawane rewizje.
  • REKLAMA
  • #12 8730772
    robo68
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    No fakt to nvidia, ja do tej pory spotykałem się z tym problemem jak instalowałem z płytki ze sterownikami z automatu. Skoro sterowniki ściągane i instalujesz pakiet sterowników dla nvidia dla XP to problem. Ja jednak obstaje przy nieprawidłowym ściągniętym sterowniku lub nieprawidłowej jego instalacji. Spróbuj jeszcze raz ściągnąć pakiet dla nvidia dla XP ze strony gigabyte dla tej płyty i uruchom instalatora. Z poziomu menadżera urządzeń instalacja się nie uda bo sterowniki są spakowane.
  • #13 8731803
    lenc93
    Poziom 12  
    rev 1.0 kurcze ja już nic nie kumam z tego wszystkiego próbowałem wszystkich sterowników
  • #14 8732761
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    Zacznijmy od początku. Kto jest dostawcą internetu i jakie ewentualnie urządzenie (router, modem) podpinasz do komputera?

Wskaż dokładnie jakie sterowniki instalowałeś. Nie możemy zgadywać co instalowałeś, a z twoich wypowiedzi wynika, że mogłeś instalować zupełnie inne sterowniki, nie w ustalonej kolejności lub mylisz nazewnictwo urządzeń.
  • #15 8732960
    lenc93
    Poziom 12  
    podpinałem net z sieci kablowej z modemu surfboard motoroli SB 100
    sterowniki instalowałem ze stronki http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-m55s-s3_10.html
    audio-Realtek Function driver Realtek Function driver for Realtek Azalia audio chip (Including Microsoft UAA Driver in English edition)
    CHIPSET-NVIDIA MCP55 Chipset Driver (include chipset\lan\sata raid driver)
    RAID-NVIDIA MCP55 SATA RAID Driver (Preinstall driver, press F6 during Windows* setup to read from floppy)

Kolejności nie pamiętam instalowania ale zaczynałem chyba od raid
  • #17 8761249
    lenc93
    Poziom 12  
    DriverMSG olśniłeś mnie menadżerem urządzeń-komputer przyjmował sterowniki tylko ich nie włączał dziękuje ;) zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem sterowników do zintegrowanej karty sieciowej na płycie głównej GIGABYTE GA-M55S-S3 po reinstalacji systemu Windows XP SP2. Po próbie instalacji sterowników z oficjalnej strony GIGABYTE, użytkownik napotkał komunikat o konieczności podłączenia kabla sieciowego, mimo że kabel był już podłączony. W dyskusji zasugerowano, aby sprawdzić rewizję płyty głównej, ponieważ różne rewizje mogą mieć różne karty sieciowe. Użytkownik zainstalował sterowniki w niewłaściwej kolejności, co mogło prowadzić do problemów. Ostatecznie, po wskazaniu na menedżer urządzeń, okazało się, że komputer przyjmował sterowniki, ale ich nie aktywował.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA