logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna nie widzi urządzeń IDE, AGP nie działa poprawnie - co sprawdzić?

marcell 03 Lut 2003 23:14 1993 7
REKLAMA
  • #1 92577
    marcell
    Poziom 11  
    plyta nie widzi zadnych urzeadzen IDE , tasmy OK , zworki ustawione OK , bios jest OK ( bo mam kilka takich plyt ) . Co padło ?? mam kilka plyty tego samego rodzaju i moge cos podlubac ale zabardzo niewiem od czego zaczac :(

aha mam jeszcze taka sama plyte i ma cos z agp - na pci odpala a AGP piszczy ze nie widzi garfiki , odpalilem winde z karty PCI i mialem wlozona tez AGP i w winsows widzi 2 karty ( PCI I AGP ) - co z tym zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 92737
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    W BIOS'ie musisz przestawić FIRST INIT VGA (czy cos takiego) z PCI na AGP wtedy ruszy z AGP.

Co do IDE to raczej kiszka. Jeżeli masz jakieś mechaniczne uszkodzenia na płycie (zimne luty, mikropęknięcia) to jeszcze nie bedzie tak źle. W innym przypadku iszkodzony jest chipset i wtedy pomioże ci tylko kontroler IDE na PCI.
  • REKLAMA
  • #3 92788
    marcell
    Poziom 11  
    co do grafiki to dalej nie odpala :(
    zreszta jak masz wlozona tylko 1 karte to zawsze powinien odpalic bez znaczenia czy jest w biosie ustawione na pci czy agp
  • #4 93444
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    no jak nie ma biosa w karcie na agp to tak sie dzieje. Kiedys uaktualnialem bios w karcie. Sprawdz czy katra ma bios
  • #5 93472
    marcell
    Poziom 11  
    mam 10 kart i na kazdej nie odpala - jak pisalem wyzej mam kilka takich plyt i tylko ta nie widzi hdd , biosy podminialem itd
  • REKLAMA
  • #6 93695
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    A przygladałęś się płycie pod kątem pęknięć, zarysowań itd.?
  • REKLAMA
  • #7 189999
    wd40
    Poziom 21  
    Ocena: 61
    Odpal kompa z grafiką ISA lub PCI i przeflashuj BIOS wersją przedostatnią. Jeżeli nie pomoże to padnięty jest chipset. Możesz też pokombinować z dociskaniem grafiki AGP w złączu. Miałem też kilka takich płyt na ogół pomagało odpowiednie ustawienie karty AGP w złączu. Ale też często płyta nadaje się na śmietnik. Nie wiem dlaczego ale często AGP z IDE się tną mimo tego, że sterowane są przez różne mostki.
    pozdrawiam
  • #8 192693
    Stanisław Ciarciński
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Wgraj nowy BIOS i chyba będzie OK.Wszystkie prawie są w internecie.
    St.C

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej, która nie wykrywa urządzeń IDE pomimo poprawnego podłączenia taśm i ustawienia zworek oraz prawidłowego BIOS-u. Możliwe przyczyny to uszkodzenia mechaniczne płyty, takie jak zimne luty lub mikropęknięcia, bądź uszkodzony chipset, co wymaga zastosowania kontrolera IDE na PCI. W kwestii problemów z AGP, gdy system uruchamia się z karty PCI, a AGP nie działa i sygnalizuje brak wykrycia karty graficznej, zaleca się sprawdzenie ustawienia w BIOS-ie opcji FIRST INIT VGA na AGP, dociskanie karty AGP w złączu oraz wgranie odpowiedniej wersji BIOS-u płyty głównej. W przypadku braku poprawy problem może wynikać z uszkodzonego chipsetu płyty. Wskazane jest także sprawdzenie kart graficznych pod kątem obecności BIOS-u na karcie AGP. Często płyty z problemami AGP i IDE nadają się do wymiany, gdyż oba systemy są sterowane przez różne mostki, które mogą ulegać awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA