logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran na AGP i PCI na płycie głównej Gigabyte - co sprawdzić?

LeWy11 30 Sty 2005 18:25 1551 14
REKLAMA
  • #1 1182600
    LeWy11
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    witam mam plyte glowna gigabyte i jest cos takiego ze ona niby dziala a niby nie! wiec tak odpala siie tzn wlacza sie zaislac i wszystko ale nie zaskakuje grafika non stop czarny ekran i PCI i na AGP! ale np gdy wyjme pamiec albo grafe to piszczy ze jej czegos brak! co moze byc ze ona sie tak blokuje??
    Macie moze jakies pomysly?
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 1182609
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    moze byc uwalony bios
  • REKLAMA
  • #3 1182626
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    1 Wez wyczysc biosa zworka..
    2 moze masz przetaktowany procek.. jak jest za bardzo podkrecony to sie tak robi.. ze sie nie wlaczy
  • #4 1182637
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Pierwsze co przychodzi na myśl w takiej sytuacji to BIOS ( Basic Input Output System ) czyli oprogramowanie płyty głównej. Po drugie wyczyść CMOS zworka obok baterii ( baterię też warto sprawdzić ), przełuż ją i odpal komputer na 10 sekund po czym wyłącz go, przełuż ją teraz we właściwej pozycji i odpal komputer. Można też sprawdzić napięcia wyjściowe z zasilacza czy są poprawne i czy są napięcia wogule na wtyczce ATX. Jeśli zasilacz jest sprawny prawdopodobnie uszkodzona kość BIOS'u.
  • REKLAMA
  • #5 1182702
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Co wy się tak uparliście na ten bios, jak można przypuszczać bios jest sprawny. Przecież napisał:
    Cytat:
    ale np gdy wyjme pamiec albo grafe to piszczy ze jej czegos brak!

Jasno to oznacza że bios jest OK, bo jakby inaczej mógł piszczeć, to jest zapisane w samym biosie.
    Masz coś uwalone na elektronice, z tym że co to jest, cięzko powiedzieć.
    Spróbuj metodą odpinania po kolei urządzeń. Dyski, cd-romy i inne rzeczy.
    Miałem podobny efekt jak uwaliłem bios na grafice (niedawno pisałem na elektrodzie posta w tym temacie, poszukaj), komp startował w tym sensie że wiartaki ruszały a monitor czarny, żadnych oznak życia czy sygnałów z spikera.
  • #6 1182766
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3819
    Witam ! ... o kej bios jest sprawny . Tyle że nie jest sprawne najprawdopodobniej na płycie głównej
    AGP , a z kolei PCI nie zaskakuje bo w biosie jest ustawione w deflaut że jest AGP i to chyba jest taka przyczyna tej sytuacji . Pozdrawiam
  • #7 1182781
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10446
    :arrow: TONI_2003
    Ustawienie w biosie Init Display First na AGP lub PCI nie zmienia faktu, ze plyta powinna wyswietlac obraz na karcie jaka jest zamontowana.Opcja to przydaje sie chyba tylko wtedy kiedy w komputerze sa dwie karty graficzne jedna na AGP, druga na PCI :-)

:arrow: LeWy11
    Odlacz wszystkie napedy i karty, zostawiajac tylko karte graficzna, ram i prcoesor.Oczywiscie zresetu CMOS jak radza moi poprzednicy :-)
    Jezeli komputer dalej nie bedzie sie uruchamial, podmin zasliacz->ram->grafike->procesor o ile oczywiscie masz taka mozliwosc.
  • REKLAMA
  • #8 1182903
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3819
    Kolobos napisał:
    :arrow: TONI_2003
    Ustawienie w biosie Init Display First na AGP lub PCI nie zmienia faktu, ze plyta powinna wyswietlac obraz na karcie jaka jest zamontowana.Opcja to przydaje się chyba tylko wtedy kiedy w komputerze sa dwie karty graficzne jedna na AGP, druga na PCI :-)

Witam ! kolegę Kolobos ... jeśli tak jest to czy odnosi się to do wszystkich płyt głównych i ich biosów jak i producentów ?
    Jako że sam tego nie wymyśliłem tylko przeczytałem na jakim forum.
    Zależy mi na precyzyjnej odpowiedzi jako że sam jestem tym zainteresowany ( mam dość podobną sytuację na naprawianej przeze mnie wczoraj płycie głównej ) ale dałem sobie na razie spokój , a tu się nie będę rozpisywał .
    Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź .
  • #9 1182978
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10446
    Tak, we wszystkich biosach/plytach ta opcja ma takie samo zadanie.Umozliwia wybor jednej z dwoch zamontowanych kart graficznych.Jezeli zamontowana jest tylko jedna to ustawienie tej opcji na AGP (jezeli karta jest na AGP) skroci troche czas wykrywania karty :-)
    Jezeli na plycie jest zintegrowana karta graficzna, wtedy do wyboru bedzie dodatkowa 3 opcja Onboard (lub podobna) Mozna o tym wszystkim poczytac w instrukcji do plyty i na wielu stronach opisujacych funkcje biosu:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Init+Display+First&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
  • #10 1971674
    KarolW
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam!
    Szkoda że ten problem sie nie rozwiązał bo i ja mam podobny....
    Grafika uruchamia się ok. raz na 5 włączeń kompa, niezależnie czy onboard czy na Pci...
  • #11 1972021
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    :arrow: LeWy11:
    Po pierwsze: "...gdy wyjme pamiec albo grafe to piszczy ze jej czegos brak..." Kolego! Konkretnie: ile pisków i jakich? Wiadomo że jak wyjmiesz całą pamięć to będzie piszczeć.
    Po drugie:
    "...wlacza sie zaislac i wszystko..." co to jest "WSZYSTKO" według Ciebie???
    Po trzecie: Jaka płyta??? (nikt do tej pory o to nie zapytał?).
    Po czwarte nie pisz tak chaotycznie bo Ci nikt nie pomoże.
    :arrow: Toni_2003, Kolobos:
    Raz w życiu spotkałem się z takim dziwolągiem że zintegrowana grafika (AGP) musiała być wybrana w biosie (Init AGP First - YES) aby działała. Przy zamianie karty na PCI trzeba było jeszcze przed jej włożeniem ustawić na NO, wyłączyć komputer, włożyć kartę PCI i dopiero odpalić. W drugą stronę było dokładnie to samo: Odpalenie biosu z kartą PCI, przestawienie na AGP - YES, wyłączenie komputera, wyjęcie karty i dopiero start. Inaczej się nie dało. Tragedia!!!
    Nie pytajcie co to była za płyta, bo nie pamiętam ale na pewno ze starszych.
  • #12 1972049
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    witam,
    mam podobny problem wiec dolacze sie do tego watku

U mnie sprawa wyglada tak: wlaczam kompa czarny, wentylator na procku chodzi, ekran czarny (kompletnie nic) brak jakichkolwiek dzwiekow. Gdy wyjme RAM albo/i grafike to dalej zadnych dzwiekow nie ma i ekran oczywiscie czarny. Czy to plyta uwalona? Zasilacz podlaczylem na chwilke do drugiego kompa i dziala.
  • #13 1972075
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    grzechura napisał:
    witam,
    mam podobny problem wiec dolacze sie do tego watku

U mnie sprawa wyglada tak: wlaczam komputera czarny, wentylator na procku chodzi, ekran czarny (kompletnie nic) brak jakichkolwiek dzwiekow. Gdy wyjme RAM albo/i grafike to dalej zadnych dzwiekow nie ma i ekran oczywiscie czarny. Czy to plyta uwalona? Zasilacz podlaczylem na chwilke do drugiego komputera i dziala.

Podstawiaj resztę podzespołów pojedyńczo i wtedy może bedzie więcej wiadomo
  • #14 1972080
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    nic nie ma gdy jest tylko ram i grafika, wiec pozostale czesci nie maja na to wplywu,

jak wspomnialem jak wyciagne ram i/lub grafike nie ma zadnych sygnalow dzwiekowych. A powinny byc...
  • #15 1974570
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Ale warto je sprawdzić w innym kompie - to miałem na mysli , bo moze być płyta ale nie tylko sama.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Gigabyte, która uruchamia się (wentylatory działają, zasilanie jest podłączone), lecz na ekranie pojawia się czarny obraz zarówno przy kartach graficznych na AGP, jak i PCI. Po wyjęciu pamięci RAM lub karty graficznej słychać sygnały dźwiękowe wskazujące na brak komponentów, co sugeruje, że BIOS działa i wykrywa brakujące elementy. Wskazówki do diagnozy obejmują: reset BIOS-u poprzez wyczyszczenie CMOS za pomocą zworki lub wyjęcie baterii, sprawdzenie napięć zasilacza, testowanie podzespołów na innych komputerach, a także odłączanie kolejnych urządzeń peryferyjnych w celu izolacji problemu. Dyskusja podkreśla, że ustawienia BIOS-u dotyczące inicjalizacji karty graficznej (Init Display First) mogą mieć wpływ, zwłaszcza gdy na płycie są dwie karty (AGP i PCI), ale nie powinny uniemożliwiać wyświetlania obrazu, jeśli karta jest prawidłowo zamontowana i sprawna. Możliwe przyczyny to uszkodzenie kości BIOS-u, problemy z elektroniką płyty głównej lub wadliwy zasilacz, choć ten ostatni został częściowo wykluczony. W niektórych starszych płytach konieczne było ręczne przełączanie opcji BIOS-u przy zmianie kart AGP/PCI, co może być istotne w tym przypadku. Zalecane jest testowanie podzespołów pojedynczo oraz sprawdzenie ich w innych systemach, aby wykluczyć uszkodzenia sprzętowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA