logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVT-872: Bascom nie wykrywa programatora, jak rozwiązać?

MAREK24 04 Lut 2003 00:43 2773 11
REKLAMA
  • #1 92678
    MAREK24
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Mam programator AVT-872 ale mam problem z uruchomieniem!!! Bascom przy prubie programowania wypisuje że : Programmer not responding . Panowie programiści pomóżcie!!!! :( Z góry dziękuje za pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 92832
    cepa
    Poziom 12  
    Mam ten kit, sam go polutowałem i chodził od pierwszego uruchomienia :D . Sprawdz płytke czy nie jest uszkodzona i zobacz ustawienia zworek.
  • #3 92864
    MAREK24
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Sprawdzałem płytke!! wszystko wygląda dobrze!!! Już wiem co jest nie tak!!! To mój Bascom jest uszkodzony!!! :cry: :cry: :cry: Wspomoże ktoś pełną wersją Bascoma?? - tylko sprawną!!!
  • #4 94299
    cepa
    Poziom 12  
    Zkrakuj te pliki które są na stronie mcselec.
  • REKLAMA
  • #5 448392
    stefanelektroda
    Poziom 11  
    A mnie działa tylko jako programator, a jako EMULATOR nie , nie wiem co robić, może ktos podalby koledze charakterystyczne napięcia na niektórych elementach coby znaleźć uszkodzenie ????
  • REKLAMA
  • #6 448538
    ucy74
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    O ile pamiętam, to są tam dwa jumpery: jeden ma automatycznie przełączać pomiędzy emulacją a programowaniem, drugi zaś pozwala robić to samemu. Opis kitu jest nieco pogmatwany, ale są tylko cztery możliwości ustawienia tych jumperów i można to uruchomić. Ten automatyczny tryb miał być obsługiwany w "nowszych wersjach Bascom'a". Ale nie jest.
  • REKLAMA
  • #7 448877
    stefanelektroda
    Poziom 11  
    Próbowałem ustawić jumpery we wszystkie możliwe sposoby. Po uruchomieniu trybu emulacji na wyświetlaczu LCD pojawia się kilka czarnych kwadratów i tye :(
  • #8 449246
    ucy74
    Poziom 20  
    Po świętach wyciągnę kit i obadam. Wesołego!
  • #9 450639
    W.K
    Poziom 15  
    W AVT872 mam ustawione:
    S3-Programmer
    S2-Auto
    w zakładce Options,Hardware Simulator :Elektronika Praktyczna Simulator
    (autor AVT872 zalecał MCS port1 and 3 simulator) :?:
    Przy takich ustawieniach jest automatyczne przełączanie Symulator-Progamator. Wkażdym razie u mnie jest :D :
  • #10 451096
    ucy74
    Poziom 20  
    Jak powinny być ustawione jumpery na płytce? Bo na PCB nie ma nadruków Programmer i Auto. Jeśli u góry jest złącze do portu LPT, to jumpery S2 i S3 w lewo czy w prawo?
  • #11 451251
    W.K
    Poziom 15  
    Przy takim widoku jak piszesz oba jumpery są z prawej strony.
  • #12 5589436
    wilk2004
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam,
    u mnie też programator działał a emulator nie chciał, pomogła kombinacja ze zworkami, w kicie AVT-872 zworki mam ustawione w pozycjach:
    -symulator
    S3 * [* *]
    S2 [* *] *
    -programator
    S3 [* *] *
    S2 [* *] *

Jeśli chodzi o tryb auto to w BASCOM'ie demo ver. 2.0.14.0
    NIE DZIAŁA niestety

Podsumowanie tematu

✨ Programator AVT-872 nie jest wykrywany przez Bascom, który zgłasza błąd "Programmer not responding". Problem może wynikać z uszkodzonego oprogramowania Bascom lub nieprawidłowych ustawień zworek na płytce programatora. Użytkownicy zalecają sprawdzenie stanu płytki i poprawności ustawień jumperów S2 i S3, które odpowiadają za tryby pracy: programator, emulator oraz automatyczne przełączanie między nimi. Wersje demo Bascom (np. 2.0.14.0) nie obsługują trybu automatycznego przełączania. W trybie emulacji na wyświetlaczu LCD pojawiają się czarne kwadraty, co wskazuje na problemy z konfiguracją. Zalecane jest ustawienie zworek zgodnie z opisem w dokumentacji AVT-872 oraz użycie pełnej, sprawnej wersji Bascom. Niektórzy użytkownicy sugerują również pobranie i aktywację plików z oficjalnej strony mcselec. Wskazano, że jumper S3 i S2 mają cztery możliwe konfiguracje, które należy dobrać odpowiednio do trybu pracy. Autorzy dyskusji podkreślają, że automatyczne przełączanie działa tylko w nowszych wersjach Bascom, a w starszych wymaga ręcznej zmiany jumperów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA