logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto MK1 75ELX 1995 rok jak zaprogramować kluczyk?

marcinc6 16 Lis 2010 15:37 4404 9
  • #1 8750951
    marcinc6
    Poziom 10  
    Witam. Jako, że niedawno stałem się posiadaczem Punto MK1 75ELX 1995r, a poprzedni właściciel przez 15 lat nie zaprogramował kluczyka do centralnego zamka, ja chcę to zrobić. Znalazłem manual do synchronizacji, jednak mi ona nie wychodzi. Tzn. trzymając wduszony guzik na odbiorniku "mruga" mi ta kontrolka, jednak gdy wduszę guzik na kluczyku to powinna przestać mrugać i zapalić się ciągłym światłem ta na odbiorniku a jednak nie przestaje mrugać. Co może być tego przyczyną? Baterie są dobre. Proszę o odp. gdyż centralny z pilota zdecydowanie poprawi komfort otwierania... Pozdrawiam.
  • #2 8751551
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6560
    W kluczyku jest diodka nadawcza IR (ta w kierunku grota klucza), która musi być skierowana na odbiornik IR (ta ciemna kopułka koło zegara).
  • #3 8751561
    marcinc6
    Poziom 10  
    Dokładnie tak robie, ale wydaje mi się, że nadajnik i odbiornik się nie widzą.
  • #4 8751566
    tzok
    W czasie wciskania przycisku na kluczyku powinna migać czerwona diodka na nim i dioda IR (zobaczysz patrząc na nią przez kamerkę internetową lub aparat cyfrowy).
  • #5 8751572
    marcinc6
    Poziom 10  
    Mruga i to i to. Już sprawdzałem. Nie wiem właśnie jak sprawdzić odbiornik.
  • #6 8752057
    tzok
    Programowanie przeprowadzasz zgodnie z tym opisem:
    Cytat:
    Odbierając nowy samochód ma on już zaprogramowany, przez sieć obsługi FIATa, system alarmowy.
    W razie ewentualnej potrzeby ponownego zaprogramowania systemu zaleca się skontakowanie z przedstawicielem sieci obsługi klienta Fiat.

Warunki przeprowadzenia programowania są następujące:
    - alarm musi być wyłączony z pilota
    - kluczyk awaryjny systemu alarmowego musi być przekręcony zgodnie z kierunikiem ruchu wskazówek zegara (pozycja "ON")
    - stacyjka musi znajdować się w pozycji STOP lub wyjęty kluczyk
    - drzwi muszą być zamknięte a centralny zamek wyłączony (otwarty)
    Teraz należy wykonać następujące kroki:
    1) Nacisnąć i przytrzymać przycisk przy odbiorniku (przycisk w górnej konsoli, obok odbiornika IR) przy pomocy długopisu. Dioda LED przy odbiorniku mignie.
    2) Trzymając wciśnięty przycisk przy odbiorniku, drugą ręką skierować pilot w odległości przynajmniej 50cm od odbiornika i wysłać impuls. Ponownie przycisnąć przycisk pilota dopóki dioda LED nie mignie raz. Teraz dioda zaświeci się na dłużej - potwierdzając przyjęcie kodu.
    3) Zwolnij przycisk przy odbiorniku: programowanie jest zakończone

Dotyczy to wersji z fabrycznym alarmem, ale sama synchronizacja pilota wygląda tak samo.
  • #7 8752068
    marcinc6
    Poziom 10  
    Dokładnie wg tego. Pomijając część z alarmem którego nie mam.
  • #8 8752729
    tzok
    Zwracam uwagę na konieczność trzymania wciśniętego przycisku na odbiorniku przez cały czas programowania.

Jeśli się nie udaje - zdejm górną konsolę i zobacz czy nie ma tam śladów wilgoci - lubi tam podciekać woda spod anteny.
  • #9 8752763
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 345
    Wyjście awaryjne z tego problemu. Kupić za 100zl sterownik na pilota. Sterowanie na słupku dwie masy.
  • #10 8755488
    marcinc6
    Poziom 10  
    tzok napisał:
    Zwracam uwagę na konieczność trzymania wciśniętego przycisku na odbiorniku przez cały czas programowania.

Jeśli się nie udaje - zdejm górną konsolę i zobacz czy nie ma tam śladów wilgoci - lubi tam podciekać woda spod anteny.

Woda się nie leje, jest suchutko, mimo to nadal nie mogę zaprogramować centralnego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada Fiat Punto MK1 75ELX z 1995 roku i próbuje zaprogramować kluczyk do centralnego zamka, który nie był używany przez poprzedniego właściciela. Mimo że kluczyk i odbiornik IR są poprawnie ustawione, synchronizacja nie działa. Użytkownik sprawdził diody w kluczyku, które mrugają, ale odbiornik nie reaguje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby upewnić się, że przycisk na odbiorniku jest trzymany przez cały czas programowania oraz sprawdzić, czy nie ma wilgoci w górnej konsoli. Jako ostateczne rozwiązanie, proponują zakup zewnętrznego sterownika do pilota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA