logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW e38 - nierówna praca silnika, błędy INPA, wypadanie zapłonów na cylindrach 5 i 6

Poles 18 Lis 2010 23:43 2855 4
REKLAMA
  • #1 8761717
    Poles
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam chyba spory problem z moja e38, po INPA pokazuje następujące najważniejsze błędy :
    140 Output Thermostat Map cooling - błąd termostatu?
    141 Output Engine Fan 0 wentylaytor silnika?
    98 Tank ventilation valve output - zawór wentylacji?
    166 Output Vanos Bank 2 - i tego najbardziej sie boje.
    62 Misfire detection, sum error - wypadanie garów?
    damaging cat. Error current - uszkodzony katalizator?
    damaging Cat. Error initial
    Misfire detection zyl.6 wypadnie zapłonu na 6 cylindrze
    Misfire detection zyl.5 wypadnie zapłonu na 5 cylindrze
    Hot film air mass meter przepływka zbyt niskie napięcie? Przepływka pare chwil przed podłączniem do kompa była odpieta wiec to chyba dlatego wywaliło błąd?
    voltage value to low currnet
    voltage value to low initial

Silnik pracuje bardzo nie równo komp stwierdził że wypadaja 5 i 6 cylinder, w czym szukać przyczyny? Świece, cewki czy może cos innego?
    Czy termostat do wymiany? Silnik szybko nagrzewa się do poprawnej temperatur i utrzymuje się idealnie równo na środku jakie mogą być inne objawy uszkodzonego termostatu?
    Damaging cat - dobrze myśle że chodzi o uszkodzony katalizator lub sonde?
    I teraz najważniejsze pytanie Tank ventilation valve output czy on może powodować nie równą prace silnika większe spalanie i odgłos stukania?
    Oto dźwięk pracy mojego silnika :
    Link
    Bardzo proszę o pomoc
    Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 8764227
    Piotr520
    Poziom 24  
    Ocena: 243
    Zawór odpowietrzenia zbiornika(odessania par paliwa)powoduje nierówną prace ale nie stukanie.Na wolnych obrotach powinien być zamknięty,jak chcesz go sprawdzić to kombinerkami zaciśnij wężyk który idzie od zaworu do silnika.Jak silnik zmieni prace to znaczy że coś z nim nie tak,albo spalony albo napięcie nie dochodzi.
  • REKLAMA
  • #3 8767905
    Poles
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Piotr520, czyli możliwe że na niskich obrotach auto trzęśie ze względu na ten zawór? A czy możliwe jest że cylindry wypadaja ze względu na błąd termostatu aparatu zapłonowego? Co do stuknia to niestety vanos się odzywa.
  • REKLAMA
  • #4 8770044
    Piotr520
    Poziom 24  
    Ocena: 243
    Napisz jaki masz silnik i rok auta i sprawdz na początek ten zawór.Gdy jest otwarty na biegu jałowym to tak jakby ciągnął lewe powietrze(rozszczelniony kolektor).Z tego co wiem to nie masz aparatu zapłonowego.
  • #5 8860807
    pompey21
    Poziom 1  
    witam
    mam to samo co ty kolego. tez tak samo stuka. tak jak kolega wyzj napisal to jest vanos z tego co udalo mi sie znalesc. widze ze ty masz troszke wiekszy problem bo ja nie mam zadnych bledow i silnik mi chodzi rowno. nie znam sie na tym i prosilbym zeby ktos napisal skoro to jest vanos co musze kupic i co dokladnie powiedziec mechanikowi zeby mi zrobil. przebywam cala czas za granica. wybieram sie na swieta do domu i nie wiem czy moge wracac tym samochodem z gory dzieki za oppodwiedz
REKLAMA