logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Mixol jest bezpieczny dla silnika AFN VW z pompą VP i sterownikiem?

kajoj6661 19 Lis 2010 18:13 15356 15
REKLAMA
  • #1 8763848
    kajoj6661
    Poziom 27  
    Ocena: 220
    Jakie proponujecie dodatek do paliwa ON, chodzi mi o przeczyszczenie wtryskiwaczy z nagaru. Wcześniej używałem w Golfie diesel z pompą rotacyjną i nie narobiło bałaganu, taką wskazówkę dostałem od pompiarza zajmującego się pompami wtryskowymi.
    Mam pytanie czy mogę zastosować mixol do silnika AFN VW-POMPA VP z sterownikiem?
  • REKLAMA
  • #2 8764703
    mała buba
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    W mojej Merivie stosowałem wiele środków i nic,robiłem próby na wyjętych wtryskach( i tak były na śmietnik)moczyły się w różnych i nic ,dalej ten syf był taki twardy.
    Fachman w warsztacie specjalizującym się w pompach i wtryskach powiedział tak samo że nie ma nic takiego na rynku co by dało radę,te co są to raczej zapobiegają.
    Jeśli by ten syf puścił to zaraz wtryski by zatkało
  • #3 8764905
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    kajoj6661 napisał:
    Jakie proponujecie dodatek do paliwa ON,chodzi mi o przeczyszczenie wtryskiwaczy z nagaru.Wcześniej używałem w golfie diesel z pompą rotacyjną i nie narobiło bałaganu,taką wskazówkę dostałem od pompiarza zajmującego się pompami wtryskowymi,mam pytanie czy mogę zastosować mixol do silnika AFN VW-POMPA VP z sterownikiem

generalnie jak układ zapuszczony to wszystko co czyści narobi bałaganu, pojeździj na B100, rewelacyjne właściwości czyszczące.
  • #4 8764907
    sirtel
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    mixol do on to wspaniała sprawa-wycisza wtryski
  • #5 8765039
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Ocena: 465
    Ja do wolnossących diesli z pompami rotacyjnymi stosowałem Mixol przez ponad 25 lat. Ma własności smarujące i lekkie myjące z osadów. Polecam.

Natomiast silniki z turbiną to trochę inna sprawa: turbina ma albo zawór upustowy spalin albo przestawianą geometrię łopatek kierownicy - i to i to w części "gorącej". Spalany Mixol powoli zapycha ruchome mechanizmy i mogą się przytrzeć.
    Także powrót takich "tłustych" spalin poprzez EGR to większy syf w dolocie.

Ja w tdci używam markowych preparatów myjących (konkretnie STP, ale są też inne dobre).
  • REKLAMA
  • #6 8765866
    kajoj6661
    Poziom 27  
    Czyli uważacie ,że lepiej coś innego użyć zamiast mixola ?Bo jeżeli mi narobi bałaganu z turbiną i EGR to wolę już coś innego dolewać do ON
  • REKLAMA
  • #7 8828872
    kajoj6661
    Poziom 27  
    co na zimę proponujecie dolewać do ON?
  • #8 8828911
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 8828952
    kajoj6661
    Poziom 27  
    nic to nie jest odpowiedz,,,shell tez niby ma ok paliwo a marznie,,,,jak dolałem benzynę to silnik zaczął pracować(man )a w osobówce na razie problemów nie mam,gdyż dolewam benzynę i dodatek od czasu do czasu

Dodano po 8 [minuty]:

najlepsza ON nie jest w zimę lepsza od oleju opałowego,,sam sprawdzałem i szybciej marznie ON ze stacji
  • #10 8831797
    SGrzechu
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    wystarczy lać ON na sprawdzonej stacji i nic nie dolewać!!
  • #11 8832020
    caveman2009
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    kajoj6661 napisał:
    nic to nie jest odpowiedz,,,shell tez niby ma ok paliwo a marznie,,,,jak dolałem benzynę to silnik zaczął pracować(man )a w osobówce na razie problemów nie mam,gdyż dolewam benzynę i dodatek od czasu do czasu

Dodano po 8 [minuty]:

najlepsza ON nie jest w zimę lepsza od oleju opałowego,,sam sprawdzałem i szybciej marznie ON ze stacji

Najlepiej lac depresator, ale jeszcze lepiej jest oproznic zbiornik, wytrzec syf i zalegajaca wode. Paliwo tak sobie nie marznie zwlaszcza przy tak niskich mrozach jakie sa teraz w PL. Zimowe paliwo ma wytrzymac -40st.C pozniej parafina sie wydzili. Nie wiem jak stwierdziles ze ci paliwo marznie ale jezeli mowisz o wodzie to poprostu przestan tankowac na najtanszych stacjach gdzie tej wody dolewaja.
    Na wode najstarszy i najtanszy sposob jaki znam to pol litra denaturatu na zbiornik paliwa, rozciencza sie z woda i obniza jej temperature marzniecia, nie podnosi znaczaco liczby cetanowej ON i nie odparowuje w szybkim tempie. AAA staraj sie miec raczej pelen zbiornik.
  • #12 8832502
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    Nie wiem czy jest ktoś na tyle głupi żeby dolewać wody do paliwa na swojej stacji.

Woda w baku samochodu się wytrącać zawsze będzie z takiego samego powodu co na zimnej butelce piwa. Minimalizować to można tankując do pełna.
  • #13 8834320
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 808
    caveman2009 napisał:
    Na wode najstarszy i najtanszy sposob jaki znam to pol litra denaturatu na zbiornik paliwa, rozciencza sie z woda i obniza jej temperature marzniecia, nie podnosi znaczaco liczby cetanowej ON i nie odparowuje w szybkim tempie.

Proponuję abyś zrobił próbę. Weź słoik, nalej do niego ON, wody i denaturatu. Wymieszaj i wsadź do zamrażarki. Potem obejrzyj efekt i przestań głupio doradzać.
    Denaturat można dolewać ale do benzyny. W dieslu jak pompa pociągnie takiego gluta, czyli wodę z suchym spirytusem to musi się urwać.
  • #14 8835911
    caveman2009
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    dizba napisał:
    caveman2009 napisał:
    Na wode najstarszy i najtanszy sposob jaki znam to pol litra denaturatu na zbiornik paliwa, rozciencza sie z woda i obniza jej temperature marzniecia, nie podnosi znaczaco liczby cetanowej ON i nie odparowuje w szybkim tempie.

Proponuję abyś zrobił próbę. Weź słoik, nalej do niego ON, wody i denaturatu. Wymieszaj i wsadź do zamrażarki. Potem obejrzyj efekt i przestań głupio doradzać.
    Denaturat można dolewać ale do benzyny. W dieslu jak pompa pociągnie takiego gluta, czyli wodę z suchym spirytusem to musi się urwać.

20 lat tak robie na pompach rzedowych, rotacyjnych, pompkach i CR i jakos nic sie nie stalo a depresator dolewalem 5 lat temu jak jechalem kolem podbiegunowym, to byl jedyny raz w moim zyciu.
    Te dane masz ze szkoly czy akurat cie tam nie bylo kiedy o tym mowili.
  • #15 8836082
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 808
    caveman2009 napisał:
    20 lat tak robie na pompach rzedowych, rotacyjnych, pompkach i CR i jakos nic sie nie stalo a depresator dolewalem 5 lat temu jak jechalem kolem podbiegunowym, to byl jedyny raz w moim zyciu.
    Te dane masz ze szkoly czy akurat cie tam nie bylo kiedy o tym mowili.

Widzę, że nie zrobiłeś próby. A szkoda. Zrób ją jutro. Naprawdę warto.
    Powiedź dlaczego wstydzisz się swojego miasta ? Masz coś do ukrycia ?
    Zacząłeś licytację, to Ci odpowiem: 30 lat naprawiam aparaturę diesla.
    Może teraz zaczniemy licytację na szkoły, uczelnie a potem autoryzacje ?
  • #16 8836214
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6373
    Jako że dyskusja zeszła na poziom pyskówki, pozwolę sobie wątek usunąć.

A co do dolewek - nic nie zastąpi paliwa dobrej jakości, dolewanie oleju to tylko zwiększanie ilości nagaru w silniku. Kosz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy stosowania dodatku Mixol do paliwa ON w celu przeczyszczenia wtryskiwaczy w silnikach diesla, szczególnie w kontekście silnika AFN VW z pompą VP. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że Mixol może być skuteczny w silnikach z pompami rotacyjnymi, ale może powodować problemy w silnikach z turbiną, zapychając mechanizmy EGR. Wiele osób sugeruje, że lepszym rozwiązaniem jest stosowanie paliwa wysokiej jakości bez dodatków, a w przypadku problemów z zimowym paliwem, zaleca się tankowanie na sprawdzonych stacjach oraz unikanie wody w zbiorniku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA