logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena pokojowa do skanera Maycom FR-100?

AAgnieszka24 01 Paź 2004 18:36 6420 17
REKLAMA
  • #1 885819
    AAgnieszka24
    Poziom 11  
    Witam
    Mam skaner maycom fr-100.Skanerek nie jest najlepszy i myslałem o kupnie anteny do pokoju(ewentualnie na parapet).Czy mozna takie co skupic?Jesli tak to jaki typ ??Kompletnie nie znam sie na elektronice i nie wiem co z tym zrobić
    Prosze o pomoc
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #2 886263
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Napisz jakie tam jest zlacze antenowe w tym skanerze bo nie pamietam, zeby nie bylo problemow z podlaczeniem tej anteny.
  • REKLAMA
  • #3 886506
    AAgnieszka24
    Poziom 11  
    O a ntenie wiem tyle ze impetelacja ma 50 omów...
  • #4 886527
    Michał Król
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    A masz jakies ulubione pasmo do nasłuchu?
  • #5 886635
    AAgnieszka24
    Poziom 11  
    Częstotliwosc 118,225 oraz w rejony 172:)
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #6 886688
    IjeSJot
    Poziom 27  
    To antena na okolice 145MHz powinna rozwiazac temat :)
  • #7 886963
    Michał Król
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    IjeSJot napisał:
    To antena na okolice 145MHz powinna rozwiazac temat :)

Zgadzam sie .Jezeli nie jestes mocny w tych sprawach musisz kupic antenena pasmo 2metry.Najlepiej zeby ja zainstalowac na zewnatrz i oczywiscie jak najwyzej + dobrej jakosci kabel.
  • #8 887057
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    Ale AAgnieszka24 będziesz miał problem z wtyczunią do tego skanerka.Kumpel szukał dość długo (aż do czasu gdy sprzedał ten skanerek :( ). Poszukaj na forum coś na temat anteny Discone - jest szerokopasmowa. U mnie dobrze spisuje się na wybrane przez Ciebie częstoty antena Ground Plane na pasmo 145MHz - bardzo łatwo wykonać ją samemu choćby ze starych antenek teleskopowych (od radia UKF).
  • #9 887266
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    ZTCP maycomy maja wtyk SMA. Wysylkowo mozesz go dostac w dipolu www.dipol.com.pl Powinienes ja dostac w sklepach z radiotelefonami. Moze nawet Ci zacisna na kabel. W elektrnonicznych moze byc ciezko.
    I uwazaj na wtyki R-SMA - sa one do sieci WLAN i maja odwrotnie bolec. We wtyku jest dziurka, takze nie bedzie pasowalo do radia.
  • REKLAMA
  • #10 887909
    AAgnieszka24
    Poziom 11  
    Już dostałam propozycje:
    wtyk do radyjka
    kabel
    antena samochodowa od fiata 126p-odpowiednia czestotliwosc

CZY DOBRE ROZWIANIE?
    BĘDZIE DOBRZE ODBIERAĆ????
    DZIeki za odpowiedzi
  • #11 887924
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Powinno byc dobrze, tylko trzeba zestroic ja na 145 i bedzie dobrze :)
  • #12 888015
    AAgnieszka24
    Poziom 11  
    A jak sie stroi antene na 145Mhz????
  • #13 888046
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Skroc ta antene do ok 50cm i powinno wyjsc te 1/4 fali na okolice 145MHz - dlugosc nie jest krytyczna.

Pozdrawiam IjeSJot
  • #14 891160
    Piter K.
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    na marginesie powiem ze slyszalem ze ten scanner niezbyt dobrze spisuje sie z antena zewnetrzna...takze mozesz sie lekko zdziwic(naprzyklad radiofonia moze sie stac wszechobecna...)
    co do zlacz sma to tez sa uzywane w instalacjach WiFi wiec bez problemu nabedziesz ta zlaczke.
    antena-tak skroc do 50cm ale pamietaj ze musi byc jeszcze przeciwwaga zamontuj bacik np na parapecie,a jsli na dachu dodaj jeszcze 4 do dolu i polacz z masa kabla,ostatecznie przeciwwaga dla twojej anteny moze byc maszt albo kolko z blachy o srednicy 50cm.na obrazku jest przykladowa antenka zrobiona z anten teleskopowych
    Załączniki:
    • Jaka antena pokojowa do skanera Maycom FR-100? ODBIORNIK_ANT.JPG (5.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 891172
    patnet
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Piter K. napisał:
    na marginesie powiem ze slyszalem ze ten scanner niezbyt dobrze spisuje się z antena zewnetrzna...takze mozesz się lekko zdziwic(naprzyklad radiofonia moze się stac wszechobecna...)
    co do zlacz sma to tez sa uzywane w instalacjach WiFi wiec bez problemu nabedziesz ta zlaczke.
    antena-tak skroc do 50cm ale pamietaj ze musi byc jeszcze przeciwwaga zamontuj bacik np na parapecie,a jsli na dachu dodaj jeszcze 4 do dolu i polacz z masa kabla,ostatecznie przeciwwaga dla twojej anteny moze byc maszt albo kolko z blachy o srednicy 50cm.na obrazku jest przykladowa antenka zrobiona z anten teleskopowych

a ma kolega moze jakies lepsze zdjecie bo mam skaner ic-r2 ale antena orginalna nie bardzo chodzi chcialem cos prostego zrobic ale nie wiem zabardzo jak :( dzisiaj przerobilem zwykla samochodowa antene obciolem ja na 48cm zaraz bede ja montowal na balkonie i zobacze jak to bedzie chodzic:)
  • #16 891537
    Piter K.
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    rysunek zamiescilem poto zeby bylo wiadomo jak wyglada antena z przeciwwagami (GP) nie mial byc to schemat budowy tej anteny.najprostrza antena jest dipol prosty 1/2lambda(polfalowy),mozna go zrobic "na kolanie"w pol godziny:bierzemy kawalek sztucznego tworzywa(izolator),moze byc pleksiglas o grubosci okolo 5mm,szerokosci 30mm i dlugosci 50mm(dane te nie sa krytyczne)na taki izolator montujemy dwa druty(ja poprostu nawiercilem otworki i przeplotlem drut)drut w tym przypadku dwa odcinki po 50cm,lutujemy kabelek i gotowe,aha jeszcze trzeba pomyslec o jakims mocowaniu do masztu.taka antena jest niezmiernie prosta(i tak wyglada :) )ale nie jest szerokopasmowa...wiec nie bedzie dobrze pracowac w calym zakresie odbioru twojego scannera,jednak jest malo skomplikowana i pozwoli na odebranie czegos wiecej niz do tej pory
  • #17 3113841
    nmr
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!

jesli dobrze zrozumialem, to moge zrobic tak: do izolatora przyczepiam pionowo (na 122MHz) 61 cm drutu (miedziany moze byc? i jaka srednic?) i lutuje do niego goracy z koncentrycznego kabla antenowego (takiego jak do telewizora - 50Ohm), w poziomie daje 4 druty o dl 30,5 cm jako przeciwwage i podlaczam je do ekranu, na koniec koncowka BNC i smiga???

Dobrze rozumiem?
    Jescze jedno. Czy zamiast tych 4 drutow przeciwwaga moze byc kolo o sr. 61cm wyciete z blachy?

Z gory dzieki za odpowiedz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru anteny pokojowej lub na parapet do skanera Maycom FR-100, który posiada złącze antenowe typu SMA i impedancję 50 omów. Zalecane jest stosowanie anteny dostrojonej do pasma około 145 MHz, gdyż użytkownik interesuje się częstotliwościami 118,225 MHz oraz rejonem 172 MHz. Proponowane rozwiązania to antena Ground Plane (GP) na pasmo 145 MHz, którą można wykonać samodzielnie z drutów lub teleskopowych anten UKF, skracając ją do około 50 cm (1/4 długości fali). Antena powinna mieć przeciwwagę – cztery druty lub metalowe koło o średnicy około 50-61 cm, podłączone do masy kabla koncentrycznego 50 Ω. Wskazano, że antena samochodowa od Fiata 126p może być użyteczna po dostrojeniu. Zaleca się instalację anteny na zewnątrz i jak najwyżej, z użyciem dobrej jakości kabla. Wspomniano także o antenie szerokopasmowej typu Discone jako alternatywie. Strojenie anteny polega na odpowiednim skróceniu elementów promieniujących do długości odpowiadającej 1/4 fali na wybraną częstotliwość. Użytkownicy zwracają uwagę na kompatybilność wtyków SMA i unikaniu wtyków R-SMA stosowanych w sieciach WLAN, które mają odwrotną polaryzację bolca. Skaner Maycom FR-100 może mieć ograniczenia w odbiorze z anteną zewnętrzną, co warto mieć na uwadze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA