logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować silnikiem MCA 30/64 z pralki w miodarce? Regulacja obrotów i kierunku

Garbaty Anioł 02 Gru 2010 23:04 13333 7
  • #1 8818932
    Garbaty Anioł
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam !
    Kompletnie się na takich rzeczach nie znam
    Proszę o pomoc ma silnik z pralki automatycznej:
    C.E.SET.
    Castell'Alfero (AT) - ITALY
    Motore universale
    MCA 30/64 - 148/ BY
    13000 n' - 1,8 A - 380 W
    220/240 V - 50/60 Hz - cl.B/F
    Protetto termicamente
    Kompletnie się na takich rzeczach nie znam ma to być użyte do miodarki.

Potrzebuję do tego silnika sterowanie tzn:
    - regulację obrotów od 1% - 100%
    - możliwość zmiany kierunku obrotów
    Jak sterować silnikiem MCA 30/64 z pralki w miodarce? Regulacja obrotów i kierunku

Wiem że jest w nim prądniczka tachometryczna, czy za pomocą niej można płynnie regulować obroty ?

Z góry dziękuje za pomoc
  • Pomocny post
    #2 8819017
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6344
    Garbaty Anioł napisał:

Wiem że jest w nim prądniczka tachometryczna, czy za pomocą niej można płynnie regulować obroty ?
    \
    Można, z tym że prądniczka to tylko czujnik służący do układu stabilizacji obrotów i zwiększenia momentu obrotowego. W praktyce ściemniacz na triaku - układ wielokrotnie opisywany na forum. Z tym że o regulacji od "0" obrotów możesz zapomnieć - silnik będzie wtedy miał zbyt małą moc żeby cokolwiek napędzić.
  • #3 8819852
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1915
    A na ile ramek masz tą miodarkę?
  • #4 8820500
    Garbaty Anioł
    Poziom 9  
    Na razie nie mam, zacząłem od napędu.
    Myślę nad 6 kasetową.

A co z obrotami lewo, prawo ?
  • Pomocny post
    #5 8820909
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Z obrotami prawo - lewo nie będzie problemu, kwestia zamontowania przełącznika. Jeśli chodzi o regulację obrotów, to tak jak już napisał robokop, nie będzie ona od "0". Silniki te mają wysokie obroty więc musisz dać dość duże przełożenie. Nie wiem jak by było pod obciążeniem, ale bez obciążenia te silniki przy regulacji na triaku potrafią się rozbiegać. Jak będę miał chwilę czasu to sprawdzę jak będzie się zachowywał pod obciążeniem. A może do tego napędu wykorzystaj wiertarkę, np: nieśmiertelną Celmę. Niskie obroty na wyjściu, dobrze współpracuje z regulatorem na triaku, bez problemu uzyskasz stabilne obroty miodarki.
  • #6 8826964
    Garbaty Anioł
    Poziom 9  
    A mogę jeszcze prosić o przykład takiego przełącznika ?...
    Bo oglądałem i ale są tylko 3-fazowe.
  • #7 8828326
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ten 3-fazowy lewo-prawo będzie dobry, wykorzystujesz z niego tylko zaciski L2, L3, V, W.
  • #8 8828388
    jekab
    Poziom 23  
    Ocena: 88
    Napęd mało praktyczny. Najlepszy to szeregowy prądu stałego. Chodzi o koszt regulacji i duży moment napędowy przy małych obrotach

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w zakresie sterowania silnikiem MCA 30/64 z pralki automatycznej do miodarki. Silnik wymaga regulacji obrotów w zakresie 1%-100% oraz możliwości zmiany kierunku obrotów. Odpowiedzi wskazują, że prądniczka tachometryczna w silniku służy do stabilizacji obrotów, ale nie umożliwia regulacji od "0". Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie ściemniacza na triaku do regulacji obrotów, jednak z uwagi na wysokie obroty silnika, konieczne będzie zastosowanie odpowiedniego przełożenia. Użytkownik może również wykorzystać przełącznik do zmiany kierunku obrotów. Wskazano, że silnik może mieć problemy z rozbiegiem pod obciążeniem, a alternatywą może być użycie wiertarki, takiej jak Celma, dla stabilnych obrotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA