No chyba nie, skoro fabrycznie ma mieć 750+/-50 i to na gorącym, więc prosto i logicznie można wywnioskować, że w mrozy, póki temp. nie złapie, będzie miał niższe.
Ktoś pompę podkręcił, a czy dlatego że miał w zimie problemy, czy dlatego że ma problemy z równą pracą to się okaże, jak kolega ustawi poprawne obroty biegu jałowego. Obroty reguluje się na tyle pompy, trzeba poluzować nakrętkę i przekręcić tą gruchą.
Co do samej regulacji obrotów to najlepiej jak kolega poszuka na początek ew. nieszczelności w podciśnieniu, potem zawór myślę łatwo można sprawdzić, dwa wężyki podłączyć i zobaczyć czy po przekroczeniu jakoś 30 stopni zamknie przepływ, a dokładniej wydaje mi się że na zimnym jeśli jest uwalony to cały czas będzie zamknięty.
Ja mam jeszcze dodatkowe pytanie, skąd kolega wie jakie są obroty? Masz obrotomierz w aucie? Jeśli tak to czy jest to oryginalna, wiarygodna instalacja, czy dokładane na wyjście W w altku ?
Najlepiej by było w warsztacie sprawdzić konkretnym przyrządem jakie ma faktycznie obroty i od razu mu na ciepło ustawić prawidłowe, wolne.