logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Actros 1835-AM 465 '01 - Zanieczyszczenia w osuszaczu powietrza

sebtrans 08 Gru 2010 08:03 3868 5
REKLAMA
  • #1 8840881
    sebtrans
    Poziom 2  
    Proszę o pomoc!
    Mam ciągły problem z układem pneumatycznym w Mercedesa Actrosa 1835-AM 465 rocznik 2001 roku.
    Ściślej mówiąc z zaworami i ciągle zanieczyszczonym (zabitym, waży parę kilo) osuszaczem powietrza. W osuszaczu znajduje się coś w rodzaju mazi oleistej połączonej z wodą i gródkami.
    Myślałem, że ten problem ustąpi po regeneracji góry sprężarki ale cały czas bez zmian był ten problem.
    Stwierdziłem więc, że źle została zregenerowana.
    Kupiłem zestaw naprawczy tzn. tłok z pierścieniami i cylindrem.
    Wymieniłem, nic się nie zmieniło.
    Podobnie w osuszaczu sprawdzając co 2 tygodnie znajduje się syf, o którym pisałem wcześniej.
    W międzyczasie wymieniłem rurkę (przewód) łączący wylot powietrza sprężarki z osuszaczem i odłączyłem odmę no i oczywiście wymieniłem parę zaworów, ponieważ uciekało powietrze .
    Mimo to nie widać żadnej zmiany.
  • REKLAMA
  • #2 8874713
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8879115
    sebtrans
    Poziom 2  
    Dziękuję z poradę.
    Jak wcześniej pisałem te zabrudzenia nie pojawiają się z odmy ponieważ ją całkowicie odłaczałem. Natomias pozostałe rzeczy, o których pisałeś, sprawdzę. Mam nadzieje, że to pomoże.
    Jeszcze raz wielkie dzieki.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 8882094
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 8889335
    sebtrans
    Poziom 2  
    Witam! Piszesz o płycie zaworowej, chyba masz na myśli głowicę. Rzeczywiście głowicy nie wymieniłem tylko oczyściłem, była zabrudzona. Przyszło mi na myśl, że przez nią może dostawać się płyn chłodniczy do układu ale nie zauważyłem żadnych pęknięć no i sama głowica kosztuje około tysiąca.
    Sam nie sprawdzę czy nie jest uszkodzona głowica ale chyba wychodzi na to, że jednak to jest najbardziej prawdopodobne, przez nią do układu dostaje się powoli płyn i z niego to tworzy się ta mazia zasyfiając cały układ.
  • #6 8890213
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA