logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 7 zawiesza się na dysku ST3500320NS po restarcie

SatacH 08 Gru 2010 11:09 1772 20
REKLAMA
  • #1 8841350
    SatacH
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dokonuję formatowania dysku instalatorem Windowsa, przechodzę do instalacji, która przechodzi gładko. Po automatycznym zresetowaniu komputera uruchamia się zakończenie instalacji. Owo zakończenie instalacji trwa jakiś czas, ekran nagle gaśnie, a komputer zawiesza się w bezczynności. Po bardzo długim okresie (około 10 min) resetuje się i po raz kolejny próbuje dokonać zakończenia instalacji. Dla pewności po raz kolejny dokonałem formatowania przy pomocy programu Gparted, niestety instalacja po raz kolejny nie przyniosła porządanego skutku. Obecnie mam podłączony tylko jeden dysk ST3500320NS (z zaktualizowanym firmware'em). Wcześniej na danym dysku również był Windows 7.

Proszę o dobrą radę
  • REKLAMA
  • #2 8841377
    Rocket_Bwoy
    Poziom 16  
    Na tym dysku i przy obecnej kofiguracji (próbuje kolega dokonać reinstalacji)?
  • #3 8841394
    SatacH
    Poziom 10  
    tak, jak wyżej wspomniałem ... Mam podłączony tylko jeden dysk i to właśnie na nim próbuję dokonać reinstalacji...
  • #4 8841409
    Rocket_Bwoy
    Poziom 16  
    Czy przed reinstalacją dysk zachowywał się dziwnie? Jaki był powód reinstalacji?
  • #5 8841423
    SatacH
    Poziom 10  
    Ogólny burdel w systemie (na przykład problem z ustaleniem sieci).
    Pół roku temu zaistniał incydent zaniknięcia dysku, jednak przyczyną było zwarcie kabla SATA.
  • #6 8841447
    Rocket_Bwoy
    Poziom 16  
    Masz mozliwość dokonania próby instalacji na innym dysku?
  • #7 8841459
    SatacH
    Poziom 10  
    Jaką drogą dedukcji kolega próbuje podążyć ? Jeśli chodzi o płytę instalacyjną, to z poczatku myślalem, że jest uszkodzona. Stworzyłem nową, niestety nie zadziałało. Nie mam możliwości instalacji systemu na innym dysku. Proszę o podpoweidź jakimi narzędziami i jakich błędów szukać odnośnie dysku ?
  • REKLAMA
  • #8 8841468
    Rocket_Bwoy
    Poziom 16  
    Oryginalna płyta nie działa?
    Jeśli chodzi o dysk to polecam MHDD
  • #9 8841482
    SatacH
    Poziom 10  
    Licencja oryginalna, instalacja 2 krotnie ściągnięta ze strony Microsoftu i nagrana na płytę. Przy obu płytach instalacyjnych dzieje się tosamo, a pierwsza z nich już została użyta dawniej do poprawnego zainstalowania systemu, zatem nie jest to napewno problem płyty instalacyjnej.
  • #10 8843275
    SatacH
    Poziom 10  
    Tak tak... Mhdd jak zawsze, ale czego szukać ?
  • #11 8843498
    Rocket_Bwoy
    Poziom 16  
    Błędów, ostrzeżeń... jak zawsze. :P
  • #12 8843709
    SatacH
    Poziom 10  
    NiC! :D Teraz lecę HDAT2 w poszukiwaniu Brzydkich Sektorów. Wygląda na to, że też flawless... Po tym sprobuję zainstalować ponownie. Dam znać, co by temat ten miał morał... ;]

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Bez zmian, czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?
  • REKLAMA
  • #13 8844378
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    W pierwszej kolejności sprawdziłbym bym dysk (bo zapisanie czegoś na uszkodzeniu podczas instalacji systemu daje takie właśnie objawy), potem pamięć (jej usterka powoduje czasami błędy na dysku, włączanie się checkdiska co odwraca uwagę na dysk) a potem resztę podzespołów (system próbując zainstalować uszkodzony komponent robi takie checa).
  • #14 8844442
    konstantyno110
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    Można jeszcze taśmę sprawdzić i podmienić na inną .
  • #15 8844977
    SatacH
    Poziom 10  
    Przerzuciłem wszystko z jednego dysku na drugi ... instalowałem i .. cały czas to samo .. czyli nie jest to dysk. Kable też podmieniane. Nie rozumiem dlaczego jakiś podzespół miałby się od tak sobie zniszczyć, skoro ta reinstalacja nie była następstwem przykrych zdarzeń, tylko profilaktyką :) .. No ale nic mi nie zostaje poza sprawdzaniem dalej .. Pora na ramy ...

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Posiadam dwie kości ram, próbowałem z każdą z nich osobno, w różnych slotach więc to też nie o to chodzi .. Zastanawiam się nad kartą graficzną .. Fizycznie sprawdzając jej temperaturę, wydaje się CHOLERNIE gorąca, wręcz parzy.. pomyślałem sobie, że przy zakończeniu instalacji możliwe, że Windows chce zmienić rozdzielność i tu jest klops , karta tego nie wytrzymuje, a bez sterowników prawie w ogóle wiatraka nie używa. Pod Windowsem jak się robiła gorąca to sobie stosunkowo przyśpieszała wiatrak i nie było problemu. Moje kolejne pytanie brzmi zatem tak ..Czy dobrze kombinuję i czy da się przyśpieszyć wiatrak na karcie graficznej ? Biosa przeglądałem i nie wydaje mi się żeby coś takiego tam było :(
    Moja karta graficzna to Radeon Sapphire 4870 2x
  • REKLAMA
  • #16 8845324
    konstantyno110
    Poziom 22  
    Da się są 2 opcje
    1. Za pomocą sterowników w opcjach
    2. Za pomocą biosu , zgrywasz aktualny , podnosisz o trochę % obroty wiatraka przy danej temp . zapisujesz , wgrywasz do karty i gotowe .
  • #17 8846163
    SatacH
    Poziom 10  
    czy można prosić o dokładniejszą instrukcję ?
    1. Za pomocą jakich sterowników ? Jak w takim razie uruchomić sterowniki karty poza Windowsem
    2. Gdzie zgrać aktualny BIOS, gdzie podnoszę o trochę % obroty wiatraka, gdzie zapisuję i jak wgrywam do karty ?
  • #18 8846224
    konstantyno110
    Poziom 22  
    http://forum.pclab.pl/topic/383958-Co-zrobic-...0-i-4850-sie-tak-nie-grzal-|FANFIX-TUTORIAL|/
    Tylko to wszystko musisz robić w Windowsie rada.
    1Iść do kumpla przełożyć dwoją kartę do jego PC zmodyfikować bios wgrać iść do siebie sprawdzić .
    2. Skoro twierdzisz że to z winy temperatury na czas instalacji otworzyć obudowę i skierować na kartę dodatkowy strumień chłodnego powietrza z wiatraka e.t.c.
  • #19 8846491
    SatacH
    Poziom 10  
    1.Hmmm ... korzystałem już z tego podkręcania wiatraczka, ale nie wiedziałem, że można zapisywać profile, które będą zapamiętane po wyłączeniu komputera ! dzięki !
    2. Postępuję zasadą dedukcji, nie wiele mi już chyba zostało ... Ale wciąż czekam na sugestie ! propozycje !
    Może coś z płyta główną ? jakieś sterowniki płyty głównej czy co ?! Ale dlaczego miały by być złe, skoro wcześniej działały ?
  • #20 8846841
    konstantyno110
    Poziom 22  
    Najlepiej by było jak byś podłączył 2 dysk i sprawdził , bo mi coś się on nie podoba i czasami może być przyczyną twoich problemów .
  • #21 8855382
    SatacH
    Poziom 10  
    Jak przypuszczałem, karta graficzna się przegrzewała, a teraz padła do końca.. Tym o to smutnym akcentem zamykam temat ... :C

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows 7 na dysku ST3500320NS, który zawiesza się podczas końcowego etapu instalacji. Po formacie dysku i próbie reinstalacji, komputer zawiesza się, a po długim czasie resetuje się. Użytkownik sprawdził płytę instalacyjną, która wcześniej działała, oraz próbował różnych narzędzi diagnostycznych, takich jak MHDD i HDAT2, w celu wykrycia błędów na dysku. W trakcie dyskusji zasugerowano również sprawdzenie pamięci RAM oraz karty graficznej, która mogła się przegrzewać. Ostatecznie użytkownik odkrył, że karta graficzna uległa uszkodzeniu, co było przyczyną problemów z instalacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA