logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 zawiesza się na ekranie ładowania - nie mogę wejść w tryb awaryjny

Tretrois 26 Paź 2018 17:12 2808 35
REKLAMA
  • #1 17519591
    Tretrois
    Poziom 6  
    Witam serdecznie.

W poniedziałek, gdy odpaliłem komputer zostałem powitany przez niekończący się loading screen Windows 7, oczywiście próbowałem kilka razy zrestartować komputer, ale nawet nie miałem opcji by wejść w tryb awaryjny tylko miałem zawsze dwie opcje -
    By uruchomić system normalnie albo użyć narzędzia Windows do wyszukiwania problemów, które i tak po godzinie szukania nie mogło znaleźć sposobu na naprawienie problemu.
    Nad tymi wyborami zawsze było napisane, że nie udało się włączyć systemu windows i że może to być problem sprzętowy albo nowego oprogramowania i żeby zawsze wybierać te narzędzie windows do sprawdzenia.

Nic nowego nie instalowałem, system utrzymuje w stanie czystym(1 skan na dzień, używanie programów do czyszczenia śmieci itd.), a ostatni format robiłem z 6-7 miesięcy temu i chodziło aż do poniedziałku, w ten sam dzień, gdy nie udało mi się sprawdzić co jest nie tak, zrobiłem nowy format systemu i wszystko chodziło przez dwa dni, ale dzisiaj znów po nocy(czwartek) wystąpił ten sam problem i musiałem sformatować system.

Nie wiem do końca, ale wydaje się, że z okolic dysku twardego wydają się czasem głośniejsze dziwne dźwięki ładowania albo ogólnie głośniej go słychać.
    Dysk ma z 6-7 lat, był on w złożonym już komputerze, ale do tego czasu wymienione zostało praktycznie wszystko oprócz dysku twardego i pamięci. Wyczytałem na internecie o programach i zakładkach ''Health'' i po sprawdzeniu programy wskazały, że stan dysku twardego jest OK.

Dzisiaj(piątek), mój system znów się zepsuł, jak odpaliłem go na następny dzień z rana. Standardowo pojawiła się informacja z dwoma opcjami, by odpalić system normalnie albo spróbować narzędzi windowsa by znaleźć błąd(po poszukiwaniu błędów, które trwało z 30 minut - informacja pokazuje, że nie wie jak wykryć i nie może naprawić błędów.)

Teraz gdy odpalam system normalnie to przechodzi przez ekran ładowania(ten standardowy ekran ładowania windowsa z animacją, tymi latającymi kuleczkami teraz ich nie pokazuje, jest tylko napis o ładowaniu windowsa.)
    Chwilę po tym ekran przechodzi w czerń i wyskakuje na dole informacja 'Loading windows system files', a jak już to się zrobi to pojawia mi się defaultowy ekran/tapeta windowsa, z tymi listkami na prawo i na ekranie mam tylko właśnie tą tapete, jak i kursor myszy(który jest jakoś dziwnie większy niż zwykle, choćby w innej roździelczości się odpalało), którym mogę ruszać.

Nic poza tym się nie ładuje dalej.

Wieczorem jeszcze specjalnie PCt'a restartowałem, by sprawdzić co się stanie i wszystko normalnie chodziło/ładowało.

Nie mogę też odpalić trybu awaryjnego w żadnym z 3 wyborów, odpala się ich ekran ładowania, ale nic tam się nie pokazuje i staje się to samo co po normalnej próbie uruchomienia windowsa, którą opisałem już wyżej.

Kolejna nowa sprawa, teraz po próbie bootowania windowsa, by przeinstalować go dokładnie jeszcze raz, teraz zastałem problem, który polega na tym, że wszystko działa aż do wyboru w menu opcji ''Zainstaluj teraz'', po wybraniu tej opcji pojawia się ekran ''Instalator rozpoczyna prace'' i nic się nie dzieje.
    Jeszcze wczoraj nie było z tym problemów, gdy przeinstalowywałem windowsa.

Jestem zielony w tym wszystkim, i nie wiem już o co chodzi.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17519610
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Podaj konfigurację sprzętu. SMART dysku oraz test pamięci RAM i nośnika instalacyjnego na początek.
  • #3 17519635
    Tretrois
    Poziom 6  
    Windows 7 x64 Home Premium
    GTX 1060 6gb MSI
    8gb RAM 1 stick
    H81M-e34 motherboard
    CPU i5 4570 3.2ghz
    Zalman ZM600-LX 600W

Windows 7 zawiesza się na ekranie ładowania - nie mogę wejść w tryb awaryjny Windows 7 zawiesza się na ekranie ładowania - nie mogę wejść w tryb awaryjny

Windowsa ładuje z pendrive, wszystko ładnie instalowało aż do dzisiaj.

Test pamięci ram to strzelam, że tym programem o nazwie ''memtest'' się robi, tak? Jeszcze nie robiłem tego nigdy.

Czy jest jakaś opcja zmiany czegoś w Biosie bezpiecznie dla testów?
  • Pomocny post
    #4 17519795
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 877
    Tak przetestuje z bootowalnego Pena Memtestem 2-3 passy conajmniej. No chyba że wywali zaraz jakiegoś errora.

A jak wyłączasz system - normalnie czy przytrzymując powera bo sam z siebie nie powinien się zepsuć. A jak RAM zepsuty to i w windowsie powinny się pojawiać problemy.
  • #5 17519935
    Tretrois
    Poziom 6  
    Tak, wyłączam system normalnie zawsze podczas użytkowania.

Jakimś cudem(nic nie zrobiłem, miałem odpalanie narzędzia ''Naprawy systemu'' przez 3 godziny ponad, które się nawet nie zakończyło, po prostu wyłączyłem w tej sytuacji przyciskiem Powera.) znów udało mi się odpalić instalkę windowsa, teraz zainstalowałem go znów na nowo, poinstalowałem wszystko i działa.
    Mogę resetować, wszystko się załaduje bez problemu, ale pewnie jutro jak odpalę to problem znów powróci.
    Spróbuję ogarnąć tego memtesta i sprawdzić tę pamięć.

Nie miałem żadnych BSOD czy ścięć takich kompletnych w ogóle.
  • #6 17519943
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 877
    A zapuść mu na szybko test OCCT power supply na 10minut. Zobaczymy czy przejdzie czy nie.

Potem możesz zapodać na jakiś czas CPU LINpack i zaznaczyć 90% memory.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17520358
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Ta wartość nie jest prawidłowa, wykonaj skan MHDD i zamieść wyniki skanu powierzchni. Jak masz tam ważne dane to zabezpiecz je w razie problemów z dyskiem.
  • #8 17520496
    Tretrois
    Poziom 6  
    Testowałem memtestem przez około 2 godziny, 32 rundki gdzieś weszły i zostały zaliczone jako 0 błędów, więc strzelam, że to nie problem z pamięcią?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, zaraz sprawdzę te MHDD i zedytuję tego posta.
    Tylko pytanie, czy to bezpieczne dla żółtodzioba? I jak długo zajmuje taki skan? / przeszukam forum i poradniki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17520584
    malik123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    masz włączona aktualizacje?
    może system pobiera je, przy wyłączaniu instaluje i rano się wysypuje , mi to wygląda może na jakiś sterowniki.
    tym jednorazowym błędem przy instalacji W7 bym się nie sugerował.
    hdd raczej walił by błędami cały czas a nie tylko przy ponownym uruchamianiu.
    a aktualizacje przy restarcie sie nie instalują tylko właśnie przy wyłączaniu.
    najlepiej nie włączaj internetu, bo możesz ich na 100% nie wyłączyć jak dobrze nie pogrzebiesz, dlatego instalka bez netu, chyba że wiesz jak odłączyć aktualizacje na 100%
  • #10 17520594
    Tretrois
    Poziom 6  
    malik123 napisał:
    masz włączona aktualizacje?
    może system pobiera je, przy wyłączaniu instaluje i rano się wysypuje , mi to wygląda może na jakiś sterowniki.
    tym jednorazowym błędem przy instalacji W7 bym się nie sugerował.
    hdd raczej walił by błędami cały czas a nie tylko przy ponownym uruchamianiu.
    a aktualizacje przy restarcie sie nie instalują tylko właśnie przy wyłączaniu.
    najlepiej nie włączaj internetu, bo możesz ich na 100% nie wyłączyć jak dobrze nie pogrzebiesz, dlatego instalka bez netu, chyba że wiesz jak odłączyć aktualizacje na 100%

Przez kilka miesięcy co chodziło, aż do tego poniedziałku co pierwszy raz system się zepsuł, to nie miałem załączonych aktualizacji, ale miałem je wyłączone tylko poprzez opcje w panelu sterowania.

Gdy przeinstalowałem w poniedziałek to zostawiłem aktualizacje włączone, no ale w czwartek znów padło i po przeinstalowaniu znów je wyłączyłem w panelu, dzisiaj jak już udało mi się znów zainstalować to znów je wyłączyłem.
    Ogólnie mam minimalną ilość rzeczy zainstalowanych, to co potrzebne.

Próbowałem też instalować dzisiaj z odłączonym kablem od internetu, jak przestała mi działać instalka windowsa, ale nic to nie zmieniło.

Rozglądnę się za tym, jak wyłączyć je w 100%.
    Ogólnie to zaraz nagram właśnie ten program do dysku twardego(mam nadzieje, że nie padnie dysk kompletnie jak na stronach niektórych piszą, by żółtodzioby jak ja z tymi programami ich nie tykały, ale pewnie chodzi o bardziej skomplikowane opcje tam), ale jest 3 w nocy to ogarnę dzisiaj, ale później. Jak mi się znów nie odpali system to po prostu zrobie od razu ten skan i dam znać jakoś.
  • Pomocny post
    #11 17520596
    malik123
    Poziom 17  
    ten internet musi być wyłączony cały czas, bo jak włączysz to się ściągną.
    ale zrób dzisiaj tak że nie wyłączaj przez wyłącz , tylko przez uruchom ponownie, i jak ekran zgaśnie to na zasilaczu wyłącz. Albo po prostu nie wyłączaj.

tu zobacz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3422497.html
  • #12 17521367
    Tretrois
    Poziom 6  
    Wyłączyłem komputer bez internetu, dziś spróbuje wyłączyć te aktualizacje totalni.

Ogólnie to system znów się popsuł po odpaleniu dzisiejszym, okazało się też, że mój pendrive źle nagrał mhdd, a mój wierny fotel stracił kółko.
    O dziwo, teraz przy włączaniu windowsa, mimo, że znów wgrywanie utknęło na ikonce windowsa i tej całej animacji z kulkami i ikonką windowsa(wcześniej ich nie było, tylko napis). Po resecie jak zawsze są oczywiście opcje znów, że albo próba naprawy albo odpalenie normalne.

Spróbowałem więc odpalić system wciskając F8, by wywołać te wszystkie opcje i sprawdzić czy tym razem uda się włączyć tryb awaryjny - Nie do końca udało się, ale normalnie widziałem teraz, jakby tryb się ładował bo wyświetliła mi lista plików ładowanych, ale utknęła ona na ostatnim załadowanym pliku o nazwie ''aswbidsha.sys'', nie wiem jaki plik po tym nie chciał się załadować.

Dzisiaj przynajmniej udało mi się normalnie znów zainstalować system, nie miałem z tym większych problemów jak wczoraj(nie rozumiem tego).

Nagram dzisiaj te mhdd na 3 peny dla bezpieczeństwa i sprawdzę te skanowanie.

Dodano po 33 [minuty]:

icooz napisał:
    Słuchaj, na innych forach napisali że aswbidsha.sys jest plikiem Avasta. Może nie powinieneś go instalować?

Tak, czytałem chwilkę o tym.
    Tylko też ludzie mówili o tym, że aswbidsha.sys jest ''ostatnim załadowanym plikiem'', czyli, że wszystko gra? I że problem sprawia następny, którego nie widać w ogóle na liście.
    Nie znam się naprawdę na tym i nie wiem jak mógłbym sprawdzić w takiej sytuacji, co jest dalej na liście.

Od chwili incydentu zepsutego systemu(i za każdym razem, gdy on się znów pojawiał), jak udało mi się włączyć tryb awaryjny, to miałem te czarne okienko, ale nic się nie wgrywało(była pusta lista), dopiero dzisiaj tak jakby zadziałało to w miarę normalnie, bo się chociaż coś tam załadowało.

Co prawda za każdym razem instalowałem avasta, używam go od bardzo dawna, być może jakaś aktualizacja kompletnie popsuła coś w poniedziałek, gdy pierwszy raz padł system.
    Ale też nie sądzę by avast miał sprawiać problemy przy instalowaniu nowego windowsa, jak miałem taką sytuację przez większość czasu wczoraj, aż w końcu coś się odwidziało systemowi i normalnie włączył instalator i przeszedł dalej, a nie stał na jego ładowaniu plików jak wspomniałem wyżej.

Teraz nie zainstaluje w ogóle avasta.

Dodano po 3 [godziny] 24 [minuty]:

Właśnie zacząłem robić test dysku i sprawa wygląda tak po 12%. Wybaczcie za jakość.

Windows 7 zawiesza się na ekranie ładowania - nie mogę wejść w tryb awaryjny Windows 7 zawiesza się na ekranie ładowania - nie mogę wejść w tryb awaryjny
  • #14 17522167
    Tretrois
    Poziom 6  
    Po zeskanowaniu całości nic wyżej nie podskoczyło z tych złych rzeczy, 9-9-11 i 1 UNC, tak jak wyżej.
    Niby robiłem screenshoty f10, wpisywałem komendę copy a nie zapisało niczego. :/
  • Pomocny post
    #16 17522218
    mati211p
    F4 z remapem mało pomoże.Tuż już skan z erase delays byłby potrzebny, ale jak to wina mechaniki dysku, czy głowicy, to ten słabszy sektor zawsze będzie w innym miejscu, przy czym przy erase delays trzeba uważać, by nie skasować sobie sektora danych zawierającego fragment ważnego pliku, więc przed taką operacją warto na dysku (nie mylić z partycją) nie posiadać żadnych ważnych danych lub mieć je zabezpieczone. Jak zawiesi się na skanie z remapem (a miałem przypadki takie) to robiłem zerowanie celowane w konkretny sektor:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3411926.html#16911042
  • #17 17522265
    Tretrois
    Poziom 6  
    Zrobiłem z ciekawości skan jeszcze raz do 12-13% i teraz wynik jest inny o dziwo - Windows 7 zawiesza się na ekranie ładowania - nie mogę wejść w tryb awaryjny

Ściągnąłem też znów Crystaldiscinfo i dostaje teraz taką informacje.

• #19 17522966
    malik123
    Poziom 17  
    3 UNC nie wywalą dysku,
    stawiam piwo że to nie wina dysku!
    dlaczego niby w jeden dzień poważne błędy dysku by nie istniały no bo system normalnie pracuje, instaluje się i restartuje, a rano (w nocy podgryziony chyba przez myszki) wywala błędy , i dodatkowo po reinstalce znowu dysk jest dobry , to bez sensu.
    To nie dysk , zostaw te mhhd, naprawaie hdd zajmij się systemem

Zostaw goły system, po co ten Avast, antywirusy najczęściej powodują takie błędy, nieinstaluj go.
    zrób czystą instalkę bez netu, i bez jakiś programów , jak potrafisz to skopiuj partycję , a jak nie to utwórz chociaż punkt przywracania.

włącz internet i aktualizacje, zainstaluj wszystko co możliwe, wyłącz komputer, jak ekran zgaśnie komp przestanie kręcić wentylatorami, po chwili włącz
  • Pomocny post
    #20 17523150
    mati211p
    Wzrasta atrybut 01- dysk i tak będzie wymagał wymiany. Jeśli masz możliwość sprawdź zachowanie na innym dysku (nie musi być nowy, dla sprawdzenia wystarczy by był sprawny).
  • #21 17523449
    Tretrois
    Poziom 6  
    Nie zainstalowałem avasta, wczoraj instalowałem ten system bez internetu i dzisiaj się normalnie włączył, ale wcześniej też tak miałem, tylko, że z zainstalowanym avastem, że się włączył system na jeszcze jeden dzień normalnie.
    Z poniedziałku na wtorek, w środę też się włączył i w czwartek wtedy padł.

Na ekranie zasobów widzę, że dysk prawie cały czas jest ten mały zielony kwadracik zapełniony w całości, spada do zera albo poniżej połowy, później znów full przez chwile, itd.
    Nie wiem szczerze czy tak zawsze było.
  • #22 17523454
    malik123
    Poziom 17  
    to odczyt, a nie że dysk zapełniony, normalne.
    zrób punkt przywracania i a potem zrób wszystkie aktualizacje
    nie instaluj avasta
  • #23 17523487
    mati211p
    Na dysku istnieje mała 100MB partycja rozruchowa? Znam przypadek, gdzie po instalacji systemu powodowała ona uszkadzanie rozruchu, jeśli nie była usunięta przed instalacją systemu.
  • #24 17523525
    Tretrois
    Poziom 6  
    Tak, jak instalowałem system to zawsze po utworzeniu jednej partycji, tworzy się jedna z 100mb, a raczej pyta czy takową utworzyć.
    Od zawsze ustawiałem, by tworzyło.
    System, który chodził przez te 6 miesięcy też miał ustawioną w chwili instalacji tą 100mb partycje, tak samo wcześniej jak miałem zawsze zainstalowanego windowsa.

Instaluje właśnie aktualizacje, zedytuje ten post jak już zresetuje parę razy, włączę i wyłączę PC.

Ściągnąłem aktualizacje, odpaliłem instalacje i 5 z nich zakończyła się niepowodzeniem po restarcie systemu, gdy konfigurowało jeszcze raz zrestartowało kompa by powrócić do wcześniejszej konfiguracji.

• Pomocny post
    #25 17523680
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3557
    Przecież tu ewidentnie ten dysk jest do wymiany :!:

Nowy, po zainstalowaniu systemu na nim, od razu monitoruj. :idea:

S.M.A.R.T. Vision
    http://www.cdrinfo.pl/download/340093100
    http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/smart/strona3.php
  • #26 17523754
    Tretrois
    Poziom 6  
    Te aktualizacje udało mi się zainstalować pojedynczo, poza jedną, która ma 388KB, opublikowana 2014-01-14, oznaczona KB2862330.
    Nie wiem o co chodzi, na internecie nie ma zbytnio postów o tej aktualizacji.

Zobaczę jak przez dwa dni będzie się zachowywał system, czy jutro znów się popsuje itd, a w międzyczasie zacznę rozglądać się za nowym dyskiem twardym, mój służył mi przez 6 lat, może z groszami.
    Napisze wtedy w tym poście jak sprawa wygląda ogólnie.

Tak poza tym, polecalibyście zakup tego samego dysku HDD? Widzę, że na niektórych stronach jest nadal bardzo polecany mój model, WDC WD10EZEX-08M2NA0 1TB.
  • REKLAMA
  • #27 17524557
    malik123
    Poziom 17  
    pidar napisał:
    Przecież tu ewidentnie ten dysk jest do wymiany

Nowy, po zainstalowaniu systemu na nim, od razu monitoruj.

Właśnie o to chodzi że nie od razu. Tretrois pisze że system pracuje sprawnie i się nie wiesza po instalacji, więc nie od razu. Pisze że tylko po nocy , albo jednym dniu.

Jak to jest nowa instalka za każdym razem to nawet dane są w tych samych podobnych, sektorach dysku, fizycznych częściach dysku.
    Uszkodzony tak poważnie dysk że uniemożliwia uruchomienie systemu, powinien system zawieszać za każdym razem, a nie po jakimś czasie.

Dlaczego sądzisz że jednego dnia dysk może być poważnie uszkodzony, by następnie po nowej instalacji znowu być sprawny i pozwalać na bezproblemowe działanie Windows ?
  • #28 17525666
    Tretrois
    Poziom 6  
    Udało się odpalić windowsa bez problemów dwa dni pod rząd, chociaż to jest ta sama sytuacja, bo po pierwszym zepsuciu też działał potem przez 2 dni.

Zauważyłem jednak, że ładowanie windowsa było dłuższe już dzisiaj niż wczoraj(z minute-2, już myślałem, że zaraz wywali mi błędem o systemie), trochę się na wgrywaniu utrzymało - A wydaje mi się, że z czystym prawie windowsem ogólnie wszystko powinno się wgrywać bardzo szybko, tak jak wgrywało mi się w przeszłości po ogólnym czyszczeniu windowsa.
  • #29 17526874
    malik123
    Poziom 17  
    prawdopodobnie to dłuższe uruchamianie po nocy to były instalowane aktualizacje na których wcześniej się wywalał przez Avasta, ponieważ ten wstrzymywał cały proces i oczekiwał na zezwolenie użytkownika, a że jeszcze nie załadował się UI to wszystko działo się w tel i tak wisiało.
  • #30 17527177
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 750
    Ludzie skoro dysk ma problem od niego zacznijmy nie reanimujcie trupa !.
    Problemy usuwamy po kolei mamy padnięty dysk Więc wymiana jeden kłopot mniej. Następnie szukamy kolejnych.
    Przepraszam za wyrażenie " szkłem du.. nie podetrzesz".
    Jeśli autor dziaduje to nic nie zrobicie.Czasem coś pada i podlega wymianie nie pytam il lat ma dysk.Mój teraz też pada jutro jadę po nowy.Oczywiście w laptopie Komp zamula wiesza się itp .
    Nie szukajcie dziury w całym niech kupi sprawny używany i zobaczymy to grosze kosztuje.
    Bijemy pianę wiedząc że dysk złom to bez sensu.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows 7, który zawiesza się na ekranie ładowania, uniemożliwiając dostęp do trybu awaryjnego. Po kilku próbach restartu i użyciu narzędzi do naprawy systemu, użytkownik zdecydował się na reinstalację systemu, która początkowo przyniosła poprawę, ale problem powrócił. W trakcie dyskusji poruszono kwestie testowania sprzętu, w tym pamięci RAM za pomocą Memtest oraz diagnostyki dysku twardego przy użyciu MHDD i CrystalDiskInfo. Użytkownik zauważył, że problemy mogą być związane z dyskiem twardym, który wykazuje błędy S.M.A.R.T. i UNC. Wskazano na możliwość uszkodzenia dysku, co może wpływać na stabilność systemu. Użytkownik planuje dalsze testy oraz rozważa wymianę dysku twardego na nowy model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA