logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atego 2628 6x4 2000r - Problem z odpalaniem, brak błędów na komputerze

jatubek 08 Gru 2010 20:53 16163 10
REKLAMA
  • #1 8843805
    jatubek
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.
    Panowie mam problem z samochodem atego 2628 ,6X4, 2000r. Ogólnie samochód chodzi idealnie jednak od jakiegoś czasu raz na jakiś czas zdarza mu się nie chcieć odpalić. tzn mogę jeżdzić tydzień i pali za pierwszym razem a raz wyszedłem do sklepu na pól godziny i po powrocie nie chciał odpalić muszę go kręcić parę minut i dopiero odpali. czasem zdarza sie to rano, ogolnie nie ma reguły.pali ,pali az tu nagle raz nie odpali. byłem w serwisie mb, komputer nie pokazuje zadnego błędu, wyszło im ze na 3 i 4 wtrysku trochę przy słabe ciśnienie. zregenerowałem wtryski w boschu jednak usterka powróciła. filtr paliwa jest prawie nowy. wymieniałem tez zaworek zwrotny. dodam tylko ze gdy juz nie chce zapalić to odkręcam rurke wychodzącą z filtra paliwa i wtedy nie muszę go az tyle kręcić i w miarę szybko zapali. co mu moze być???
    pomocy
  • REKLAMA
  • #2 8856972
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8857717
    jatubek
    Poziom 10  
    Tak tę powrotną.sprawdzę punkty o których mówisz . powiem tylko co zauważyłem wczoraj tankujac samochód ,gdy odkreciłem korek od baku zeszło powietrze(ciśnienie z baku) tak jak by to odpowietrzenie o którym mówisz nie działało. gdy zapytałem taty ktory tez jezdził tym samochodem, powiedzial ze tez miał tak przy tankowaniu. czy to moze byc powód?
  • #4 8859305
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 8866816
    jatubek
    Poziom 10  
    witam ponownie. sprawdzałem dziś i kulka plastikowa jest na miejscu. szukałem tego otworka i nie mogłem go znaleźć, mógł byś dokładniej sprecyzować gdzie on się znajduje (czy morze to mieć wpływ na problem z odpaleniem?). przewód paliwowy jest szczelny. Jeśli chodzi o ogrzewanie to raczej nie jest podłączone pod układ paliwowy (jak to można sprawdzić?). chciałem jeszcze sprostować że w zbiorniku wytwarza się podciśnienie a nie nadciśnienie jak napisałem (bo gdyby było nadciśnienie to by po odkręceniu wysadziło mi korek a tak nie jest ).
    po tym jak zajrzałem do obydwu filtrów, miałem problem z odpaleniem, odkręcałem rurkę powrotną i tez nie pomagało, dopiero na samostarcie odpalił i później już palił dobrze, czy to normalne (czy powinien odpalić bez problemu bez samostartu?).
    i jeszcze jedno pytanie czy np. stojąc na mrozie przez całą noc rano powinien zagadać natychmiast, czy normalne jest ze trzeba go ze 3,4 sekundy pokręcić aż załapie?
    z góry dziękuję za odowiedz
  • #6 8869369
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8870863
    jatubek
    Poziom 10  
    Wydaję mi się że rozwiązaniem będzie ten odpowietrznik.puki co odpala dobrze, poluzowałem korek od baku. czy odpowietrzenie zbiornika nie znajduję się w korku?
    czym mogę przepchać ten otworek separatora, przyglądałem się jemu wczoraj z latarką w ręku i nie mogłem go dostrzec.
  • #8 8871004
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8872283
    jatubek
    Poziom 10  
    Ja mam aluminiowy zbiornik, wiekszy chyba od plastikowego. Czy u mnie odpowietrznik może być w korku?
    Samochód jest z 2000 roku, jednak pompki ręcznej w nim nie ma. Czy w takim razie muszę znależć gdzieś ten otworek?
    Dzis po odpaleniu zapaliła mi się czerwona kontrolka informujaca o awari układu kierowniczego, zapala sie 2,3 razy po czym gaśnie, czy to moze być spowodowane mrozem?:) samochód stoi od miesiaca praktycznie nie jezdzony, przepalam go tylko parę razy dziennie .
  • REKLAMA
  • #10 8882130
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 9121351
    Ferrumbet
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Kolego miałem taki sam przypadek że mój atego 1228, 2001 czasami nie chciał odpalić, czasem przez tydzień było dobrze a czasem po wyjściu do sklepu i powrocie nie chciał odpalić.
    Odp.
    Napewno masz w baku przedziurawione sitko i paprochy z paliwa dostają się do filtra wstępnego, osadzając się tam, blokują opadanie kulki która jest zaworem zwrotnym. Gdy kulka nie opada swobodnie przez jekiś paproch paliwo ucieka z filtra wstępnego i autko się zapowietrza. Wymiana pompy zasilającej pomoże tylko w tym że silnik będzie ładnie procował na wolnych obrotach ale i tak się będzie zapowietrzał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Atego 2628 6x4 z 2000 roku, który sporadycznie nie chce odpalić, mimo braku błędów w komputerze. Po wizytach w serwisie i regeneracji wtryskiwaczy, problem nadal występuje. Użytkownik zauważył, że po odkręceniu rurki powrotnej z filtra paliwa, silnik odpala szybciej. W dyskusji poruszane są kwestie odpowietrzenia zbiornika paliwa, stanu filtrów oraz potencjalnych zatorów w układzie paliwowym. Użytkownicy sugerują sprawdzenie odpowietrznika zbiornika oraz drożności otworka w separatorze filtra. Dodatkowo, pojawiają się pytania o wpływ mrozu na uruchamianie silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA