logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka YAMAHA CRW2260t - brak taśmy czy uszkodzona elektronika?

Agentlos 06 Paź 2004 22:29 1331 7
REKLAMA
  • #1 896980
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Miałem dzisiaj sposobność iść na kochany toruński ryneczek. I tak przechodząc koło jakiegoś kosza zobaczyłem CD-ROM :twisted: . A wiec z ciekawości podszedłem i go wziołem, bo lubię kolekcjonować stary sprzęt na pułkach mojego regału :D . Okazało się ze jest to nagrywarka YAMAHA CRW2260t. Zaglądnołem do środka (obudowa nie była zakręcona) zobaczylem tylko że jest wolne miejsce na taśme która łączy coś na płytce drukowanej, Z jedej strony wejście na taśmę 12 żylową a z drugiej 10 żyłową (nie wiem czemu). Po podłączeniu do komputera nie daje znaku życia, poza 0,5 sekundowym mignięciem lasera na czerwono.

I teraz moje pytanie. Czy ktoś ma może taki sprzęt i wie czy tam jest ta taśma czy nie, oraz co prawdopodobnie jest w nim zepsute. Ja osobiscie obstawiam że to brak tej tasiemki, lub spalenie elektroniki. A właściwie, jak wygląd spalona elektronika, i jak sie zachowuje płytka, chodzi o to że np. się nie nagrzewa czy coś w tym stylu (jeszcze nie widziałem sprzętu ze spaloną elektroniką).

Prosze o odpowiedz i wszelkie sugestie będą mile widziane. :wink:
  • REKLAMA
  • #2 897014
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 826
    Podziwiam zapał, samozaparcie i interesujące hobby :-)
    Czy taśma jest czy nie to niestety nie odpowiem, staram się wyrzucać sprzęty nienaprawialne lub ekonomicznie nieopłacalne. Jak wygląda spalona elektronika ? Dość zwyczajnie - śmierdzi palonym ebonitem i widać wybrzuszenia na scalakach, okopcenia na dyskretnych a w porywach dziury jak leje po bombach w układach :-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 897374
    Agentlos
    Poziom 25  
    Hm... Żadnego z tych czynników nie zauważyłem. Płytka drukowana jest w stanie IDEALNYM. A więc chyba to jednak nie ona.

Nie wiem czy się ktoś znajdze posiadający taki sprzęt, pozwole sobie powiedzieć "wiekowy". Ale czy ktoś widział tak taśmę z jednej strony 12 żył a z drugiej 10 żył? To wydaje się mi troche podejrzane.

A tak w ogóle to jakby ten grat działał to był by wprost idealny do kopiowania uszkodzonych i porysowanych płyt CD.

A tak w ogóle co to znaczy "okopcenia na dyskretnych"?
  • #4 897477
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    tak dla przestrogi bo moze nie wiesz nie nalezy patrzyc w strumien emitowany przez laser nawet jesli trwa sekunde. grozi przecieciem siatkówki a co jest nastepstwem to chyba nie trzeba .....
  • #5 898048
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    A może potrzebujesz bo mam uszkodzony CD YAMAHA CRW 4001t.
    Oddam bezpłatnie, laser działa ale płyt nie czyta (próbuje "mielić" i wyrzuca płytę).
  • REKLAMA
  • #6 898158
    Agentlos
    Poziom 25  
    O tym że nie należy patrzeć w laster no na szczęscie wiem :-). A co do tego CD YAMAHA CRW 4001t to jestem zainteresowany :D . A tak na serio to nie wiecie czy są takie taśmy jaka potrzebuje?
  • #7 898574
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 826
    "okopcenia na dyskretnych" :

- dyskretne to elementy "normalnych gabarytów" przewlwkane przez płytkę i lutowane, czyli wszelkiej maści rezystory, kondensatory i cała ferajna. w napędach jest ich mało, bo wymiary mają niedyskretne :-)
    - okopcenia, to chyba jasne - okopcony rezystor wygląda jak knot od gromnicy i to nie nówka sztuka :-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 898773
    Agentlos
    Poziom 25  
    Kuniarz - twoje opisy są bardzo barwne. Na szczęście nie zauwżyłem żadnych okopceń niczym "knoty od gromnicy". Jak ktoś znajdzie jakieś zdjecia do tego sprzęttu (część wewnętrzną) proszę o napisanie. Mi wystarczy sam fakt czy ta taśma tam jest i jak jest zbudowana.

Pytanie do Paweliw - czy na serio chesz się pozbyć tego CD-ROM'u?

Update:
    Dziękuje Wam za wszytko. szczególnie chiałem podziękować Paweliw za udostepnienie mi tego wiekowego sprzetu jakim jest CRW 4001t. Po przełożeniu do niej lasera z CRW 2266 nagrywarka nagrywa i czyta płyty, chociaż z wieloma ma niemałe problemy. Chciałem jej podkręcić laser troszę potencjometrem, lecz zamiast jednego znalazłem aż 5 :D . Czy ma ktoś z Was jakiś stary model takiego sprzętu (może nie tylko YAMAHA'y mają tyle potencjometrów) i czy wie ktoś z Was który służy do "podrasowania" promienia lasera? Na razie sprobuję dobrze laserrek wyczyścić, ponieważ go jeszcze nie czyściłem a z tego co sie orientuje to kurz prawdopodobnie przyczyna nieczytania niektórych zwykłych płytek CD-R . A podkręcenie to już jeśli nic mu nie pomoże. Jeszcze raz dzięki za wszytko!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy nagrywarki YAMAHA CRW2260t znalezionej bez taśmy łączącej elementy na płytce drukowanej, co może być przyczyną braku reakcji urządzenia po podłączeniu do komputera (poza krótkim mignięciem lasera). Użytkownik pyta o obecność tej taśmy i charakterystykę uszkodzonej elektroniki. W odpowiedziach wyjaśniono, że spalona elektronika objawia się zapachem spalenizny, wybrzuszeniami na układach scalonych oraz okopceniami na elementach dyskretnych (rezystory, kondensatory). Nie zauważono takich uszkodzeń na płytce CRW2260t, co sugeruje, że problem może leżeć w braku taśmy lub innych elementach. Poruszono także temat nietypowej taśmy z różną liczbą żył po obu stronach (12 i 10), co budzi wątpliwości. Jeden z uczestników zaoferował uszkodzony model YAMAHA CRW4001t z działającym laserem, który po wymianie lasera z CRW2260t zaczął działać, choć z problemami. Wspomniano o konieczności czyszczenia lasera i regulacji potencjometrów, których w tym modelu jest kilka, co komplikuje podkręcanie mocy lasera. Udzielono też ostrzeżenia przed patrzeniem w wiązkę lasera ze względu na ryzyko uszkodzenia siatkówki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA