logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Clas CF - szybkie nagrzewanie do 70°C, co może być przyczyną?

bonor 14 Gru 2010 16:33 8760 4
REKLAMA
  • #1 8867734
    bonor
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam Forumowiczów.
    Problem jak w temacie- kocioł w trybie CO nagrzewa się do temp. ok. 70 stopni dosłownie w minutę następnie przez trzy minuty działa pompa w trybie postcyrkulacji a potem historia powtarza się od początku. Oczywiście pompa podczas grzania również działa. Nie ma znaczenia, czy regulator pokojowy jest podłączony czy nie, próbowałem wiele kombinacji z ustawieniami w menu pieca niestety efekt ten sam. Do tej pory wszystko było w porządku. Pewnie bym tej usterki nie zauważył ale powolutku zaczyna spadać temperatura. Jakie Koledzy mają sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 8868074
    ol_an
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 130
    Poszukaj przyczyny zbyt małego przepływu wody przez kocioł. Może zajrzyj tu?
    Ariston Clas CF - szybkie nagrzewanie do 70°C, co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #3 8868294
    bonor
    Poziom 11  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Też chodziło mi to po głowie. Bądź tak uprzejmy i podrzuć mi link z informacją jak to zrobić. Nie robiłem tego jeszcze a nie chce czegoś uszkodzić.
  • REKLAMA
  • #4 8868916
    ol_an
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 130
    Informacja jak to zrobić jest na dołączonej ilustracji. Niema, a przynajmniej ja nie znam strony z takimi informacjami.
  • #5 8869473
    bonor
    Poziom 11  
    Dziękuję i rozumiem, że wystarczy wyjąć zawleczkę i odkręcić filtr. Jutro rano wyczyszczę oba filtry (ten powyższy i dodatkowy zainstalowany na powrocie przed piecem) i dam znać czy pomogło.

Dodano po 3 [godziny] 38 [minuty]:

Nie wytrzymałem i wziąłem się do roboty. Rzeczywiście oba filtry (a szczególnie ten z obrazka) strasznie brudne. Wyczyściłem, wsadziłem na swoje miejsca i od kilku minut obserwuje czy jest jakaś różnica ale już widzę, że jest wszystko OK. Piec powolutku rozgrzewa się i prawdę mówiąc odnoszę wrażenie, że jest lepiej niż za nowości. Demontaż filtra banalnie prosty, wszystko zrobiłem w 10 min. ol_an bardzo dziękuję za sugestię i obrazek, bez niego z pewnością nie dałbym sobie rady. Pozdrawiam.
REKLAMA