logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX FSP245-60GP co jakiś czas resetuje komputer

B_U_L_I 10 Paź 2004 15:07 1338 8
REKLAMA
  • #1 903927
    B_U_L_I
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam
    Mam takie 2 zasilacze i w obydwu jest to samo. Zasilacz pracuje np godzine nagle reset - komputer sie wlacza i cala sytuacja sie powtarza np 3 razy i pozniej resetuje sie podczas ładowania systemu. Wystarczy pozniej odczekać chwilke i dziala znowu 3 godziny. Elektrolity są wporządku, w obydwu zasilaczach brak jest napięcia -12V - nie ma wogóle pinu we wtyczce ATX ale było tak napewno od początku. Zasilacze były wcześniej przez kogoś naprawiane i ten ktoś wyrzucił cały układ PFC i zasilacze pracują bez niego. Ma ktoś może jakiś pomysł ?? Podejrzewam, że w tych modelach to normalne skoro mam 2 z identycznym uszkodzeniem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 903941
    Kris20
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Ja mam ze swoim kompem podobny problem. Czasami sie zresetuje raz w ciagu dnia, czasami dwa, a czasami wogole. Ale mysle ze chodzi o jakies skoki lub spadki napiecia sieci, moze sie myle, nie wiem. Od dluzszego czasu planuje zakup jakiejs dobrej listwy zasilajacej bo mysle ze to wszystko zalatwi. Zobaczymy :) A Ty masz jakas dobra listwe zasilającą??
  • REKLAMA
  • #3 903947
    B_U_L_I
    Poziom 13  
    Witam
    To nie problem listwy, na innych zasilaczach jest OK mam problemy tylko z tymi 2, chyba że są one bardzo wrważliwe.
    Pozdrawiam
  • #4 903989
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

Może poprostu te 245W jest niewystarczające dla Twojego sprzętu?

pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 904030
    Onufry
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Możliwe, że zasilacz jest niewydolny albo występują w nim zimne luty. Przy zimnych lutach czasem wystarczy lekko trącić obudowę komputera aby spowodować reset.
  • REKLAMA
  • #6 904156
    B_U_L_I
    Poziom 13  
    Witam
    Napewno to nie wina wydolności zasilacza, ani zimnych lutów. Zasilacz nie reaguje na jakiekolwiek wstrząsy. Można tez obciażyc procesor kompresją filmu albo jakimś benchmarkiem i nic. Dzieje sie to losowo i tak jan napisalem im dluzej pracuje tym częsciej ale wystarczy chwilka przerwy i odrazu mu sie poprawia. Możliwe, że któryś z elementów pada termicznie ale który ?? Nie wiem co może powodować taką sytuacje. Może spotkał sie już ktoś z podobną usterką właśnie w tym modelu.
    Pozdrawiam
  • #7 904191
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3814
    Witam ! ... czy to jest taki zasilacz FORTRON model FSP245-60GP_245W ? Pozdrawiam
  • #8 904231
    dma
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Sprawdź czy bezpiecznik niema jakis luzów.
  • #9 904273
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3814
    dma napisał:
    Sprawdź czy bezpiecznik niema jakis luzów.

... w zasilaczach są one lutowane więc raczej nie ma na to szans. :!: Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dwóch zasilaczy ATX model FSP245-60GP, które okresowo resetują komputer po około godzinie pracy, a następnie resetują się wielokrotnie podczas ładowania systemu. Zasilacze nie posiadają napięcia -12V na wtyczce ATX, co było tak od początku użytkowania. Układ PFC został usunięty podczas wcześniejszej naprawy. Objaw nie jest związany z jakością listwy zasilającej ani zimnymi lutami, ponieważ zasilacze nie reagują na wstrząsy i działają stabilnie pod obciążeniem procesora. Podejrzewa się uszkodzenie termiczne któregoś z elementów, jednak brak jednoznacznej diagnozy. Wskazano również na możliwą niewystarczalność mocy zasilacza lub luźny bezpiecznik, choć ten ostatni jest lutowany i raczej nie powinien się poluzować. Dyskusja potwierdza, że problem jest specyficzny dla tego modelu zasilacza.
REKLAMA