Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz ATX FSP FSP250-60GEN 250W - Wyłącza się po obciążeniu linii 12V.

adamo000 04 Lut 2017 14:24 882 23
  • #1 04 Lut 2017 14:24
    adamo000
    Poziom 9  

    Witam, wykorzystuje zasilacz ATX do swojej maszynky cnc, ale do rzeczy. Usunąłem wszelkie zbędne przewody i zostawiłem tylko 12+/14A. Oczywiście zwarłem zielony do masy i bez podłączonych silników zasilacz działa. Po podłączeniu silników zasilacz się wyłącza. Na pewno działa tu jakieś zabezpieczenie prądowe. Dodam, że po zamianie zasilacza na zwykły, impulsowy sterownik działa. Jak można zdjąć te zabezpieczenie? Z góry dzięki.

    Poniżej zdjęcia:

    Zasilacz ATX FSP FSP250-60GEN 250W - Wyłącza się po obciążeniu linii 12V. Zasilacz ATX FSP FSP250-60GEN 250W - Wyłącza się po obciążeniu linii 12V.

    0 23
  • #2 04 Lut 2017 14:52
    nowackahelena
    Poziom 17  

    Zbyt mała rezystancja silnikow.

    0
  • #4 04 Lut 2017 15:29
    adamo000
    Poziom 9  

    Czyli dać jakieś rezystory...? Nie można w żaden sposób tego obejść?

    0
  • #5 04 Lut 2017 15:49
    phantom48
    Poziom 26  

    Podłącz tytułem próby jakąś żarówkę 12V np. samochodową 10-20 W oczywiście równolegle z silnikami

    0
  • #6 04 Lut 2017 15:51
    adamo000
    Poziom 9  

    Z silnikami? Chyba równolegle z wyjściem 12V na sterownik ;) Podłączony jest z wyjściem 12V dodatkowo wentylator.

    0
  • #7 04 Lut 2017 15:57
    phantom48
    Poziom 26  

    Tak jak jest wentylator.

    0
  • #8 04 Lut 2017 18:50
    adamo000
    Poziom 9  

    Po podłączeniu żarówki dalej jest to samo :|

    0
  • #9 04 Lut 2017 19:10
    phantom48
    Poziom 26  

    A jak się przykłada tą żarówkę pod 12V to świeci się czy zasilacz także się wyłącza.

    0
  • #10 04 Lut 2017 19:22
    adamo000
    Poziom 9  

    Świeci się przez chwilę i później zasilacz się wyłącza

    0
  • #11 04 Lut 2017 19:51
    phantom48
    Poziom 26  

    Wydaje mi się iż zasilacz raczej już do utylizacji.Ja mam kilka takich używam do zasilania różnych urządzeń ale jak pod linię 12V i bez obciążenia pozostałych przykładam żarówkę 50W to się świeci.Może wymień elektrolity.

    0
  • #12 04 Lut 2017 20:01
    adamo000
    Poziom 9  

    Na dwóch pozostałych jest to samo. Są nowe. Bym się raczej skłaniał do zamontowania rezystorów na linie zupełnie bez obciążenia.

    0
  • #13 04 Lut 2017 20:02
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe

    adamo000 napisał:
    Nie można w żaden sposób tego obejść?
    Można ale nie tak łatwo.
    Zasada jak zwykle taka sama.
    Należy zmienić sposób tworzenia "sygnału błędu" używanego w pętli sprzężenia zwrotnego do stabilizacji napięć wyjściowych.
    W zdecydowanej większości zasilaczy ATX na sygnał ten składa się informacja o wartości napięcia na wyjściu +5V oraz na wyjściu +12V. Tym sposobem można z wystarczającą dokładnością kontrolować 2 napięcia sterując jednym kontrolerem.

    Można (choć nie trzeba) usunąć elementy odpowiedzialne za +5V i 3,3V.

    Można też usunąć człon pomiaru napięć wyjściowych, tzw komparator okienkowy, którego zadaniem jest kontrola napięć wyjściowych. To on odpowiedzialny jest za wyłączanie zasilacza w przypadku obciążenia tylko jednego wyjścia.

    Wszystko to wygląda prosto w ogólnych założeniach. Zakładam oczywiście że zaczynamy pracę od dokładnej analizy schematu.
    Schody zaczynają się przy pierwszym odstępstwie układu od schematu, a takie zdarzają się często.
    Nie bez znaczenia jest realizacja w oparciu o elementy SMD. Do tego trzeba mieć odrobinę doświadczenia, jakiś mini warsztacik, miernik (nawet nie wspominam o oscyloskopie czy transformatorze separującym).

    Wiem, że tym wpisem zniechęcam autora do jakichkolwiek działań ale proszę mi wierzyć nie jest to proste zadanie.
    Można było takie przeróbki robić w prostych (bardziej przejrzystych) konstrukcjach zasilaczy sprzed min 10 lat budowanych w oparciu o elementy przewlekane i z kontrolerem TL494.

    0
  • #14 04 Lut 2017 20:19
    phantom48
    Poziom 26  

    Spróbuj jeszcze w taki sposób.Podłącz żarówkę do wyłączonego zasilacza i teraz włącz go zworą (ziel + masa) . Jeże tak również nie zaskoczy to włącz go przez załączanie sieci , oczywiście zwora założona.Ja przed chwilą tak zrobiłem i się 50W na12V pali.

    0
  • #15 05 Lut 2017 04:58
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Kolega, adamo000! Nie wiń zasilacz ATX ! Nie wziąłeś pod uwagę że opór nici żarówki w zimnym stanie w 10 - 12, albo i więcej razy mniej niż rozgrzaną, a silnik w moment startu może zużywać prąd do 3-7 razy więcej niż przy obiegu, toż nie dziw, się co włącza się obrona .Testowanie pokazuje, że podobny zasilacz nie zawsze zabezpiecza pewne zapalenie żarówki 12V 50-60W . Spróbuj przetestować zasilacz przy podłaczaniu rezystora odpowiedniego oporu i mocy.

    Dodano po 57 [minuty]:

    Dla potwierdzenia swoich słów sprawdził opór 3 żarówek 12V 2 - 36 - 60W. Opór żarówki 2W 6,5Om. To oznacza, że w moment zapalenia prąd złoży praktycznie 2A w zamian 0,18А przy poświacie. Opór 2 innych żarówek 0,3 i 0,2Om odpowiednio. Nie ciężko policzyć ich prąd przy włączeniu.

    0
  • #16 05 Lut 2017 07:58
    nowackahelena
    Poziom 17  

    sylweksylwina napisał:
    Nie można używać takiego zasilacza z obciążonym tylko i wyłącznie 12V. Przy obciążaniu 12V inne napięcia mogą zwiększyć się ponad normę i zadziała zabezpieczenie. Trzeba wstępnie obciążyć inne linie zasilające.

    Co ty piszesz?

    Dodano po 1 [minuty]:

    aksakal napisał:
    silnik w moment startu może zużywać prąd do 3-7 razy więcej

    To jest przyczyma

    0
  • #17 05 Lut 2017 11:11
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ

    Jak nie wiesz jak działa stabilizacja napięć w takim zasilaczu to się nie wypowiadaj. Może i przyczyną jest duże obciążenie przy rozruchu, ale taki zasilacz nie może pracować bez obciążenia na innych liniach. Wiem że chcesz zaistnieć na elektrodzie, ale bez powodu cześć twoich postów nie idzie do kosza, więc może zrób sobie przerwę od forum.

    0
  • #18 05 Lut 2017 14:04
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Duże obciążenie jest wskazane jak jedna z możliwych przyczyn . Inne przyczyny są wskazane kolegami i powtarzać nie ma sensu, to będzie plagiat.

    0
  • #19 05 Lut 2017 16:57
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    sylweksylwina napisał:
    ale taki zasilacz nie może pracować bez obciążenia na innych liniach
    Ale wszystkie linie są wstępnie obciążone rezystorami w samym zasilaczu i to wystarcza do prawidłowej pracy.

    0
  • #20 05 Lut 2017 17:56
    phantom48
    Poziom 26  

    Kilku moich znajomych krótkofalowców używa takich zasilaczy do swoich urządzeń, jedni za radami uzyskanymi z internetu obciążali pozostałe linie, inni nie robili tego i ich zasilacze pracowały bez problemów.Są różne konstrukcje spotkać można takie w których 3,3V jest uzyskiwane z gałęzi 5V przez stabilizator, więc w takim przypadku obciążanie obu lini nie miał by sensu nawet gdyby ktoś się upierał iż to jest konieczne.
    Tu już kolega przede mną napisał iż gałęzie są obciążone już w zasilaczach.Tak jest na samym wyjściach są zainstalowane rezystory, grzeją się tak iż nie można na nich palca dłużej potrzymać, więc obciążenie nie jest małe i nic już nie należy dokładać.

    0
  • #21 05 Lut 2017 20:43
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe

    marian1981.02 napisał:
    Ale wszystkie linie są wstępnie obciążone rezystorami w samym zasilaczu i to wystarcza do prawidłowej pracy.
    ... z kilkuprocentowym obciążeniem lub jałowo.
    Moc na tych rezystorach to niecały wat. Moc zupełnie nie znacząca przy nominalnym obciążeniu, zwłaszcza przy dużej dysproporcji mocy na liniach +5V i +12V.

    0
  • #22 06 Lut 2017 07:29
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    W.P. napisał:
    zwłaszcza przy dużej dysproporcji mocy na liniach +5V i +12V.
    Myślę, że
    nie w tym problem, ale mogę się mylić bo nie mam aż takiego doświadczenia w tej dziedzinie jak Ty.

    0
  • #23 06 Lut 2017 07:54
    adamo000
    Poziom 9  

    To może dać na wyjście każdej linii duże rezystory i to rozwiąże problem?

    0
  • #24 06 Lut 2017 19:44
    adamo000
    Poziom 9  

    Ok, problem rozwiązany. Podłączyłem wentylator - pobór prądu 0.30mA, bez jakiegokolwiek obciążenia na linii +5V zasilacz z obciążeniem 12V/14A się wyłącza. Zamiast wentylatora może być żarówka albo rezystor z radiatorem. Temat można zamknąć.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo