logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer 1117.6E - jakie łożyska i szczotki do wymiany w odkurzaczu?

jaroel 30 Gru 2010 12:48 4257 7
REKLAMA
  • #1 8933945
    jaroel
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam,

tego dokładnie modelu "nie widziałem" na Forum - Zelmer 1117.6E , seria 02/00 ,
    1400W, odkurzacz od jakiegoś czasu "wyje" i podejrzewam łożyska,
    po kilkunastu użyciach z tym "wyciem" zaprzestałem użytkowania, ale odkurzacz potrzebny i proszę o podanie dokładnych danych łożysk (czy warto dobierać może solidniejsze innych firm - mam dostęp), czy i szczotki musiałbym wymienić (i czy nowe jakoś trzeba dotrzeć przed montażem), a także jaki dokładnie wirnik do niego pasuje - obym nie musiał również jego wymieniać.Czy są tam miejsca które powinno się nasmarować i czym.Będę wdzięczny za informacje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8934039
    frank 68
    Poziom 17  
    Ocena: 174
    Łożyska 608 szt 2 , wirnik 308.2200, turbinka 308.0040. Tak podaje dokumentacja Zelmera.Łożyska klejone na Loctite. Turbinkę może wystarczy tylko oczyścić
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 8934114
    jaroel
    Poziom 14  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Klej dość drogi, jaki mogę zastosować w zastępstwie - poxipol ?

Jak ze szczotkami gdyby były zużyte - nowe muszę jakoś przed montażem "dotrzeć'?
    Czy szczotki zawierają w sobie np. domieszkę grafitu - dla uzyskania efektu smarującego?

Czy mogę uszczelnić uszczelkami łącza rur/gniazdo rury w odkurzaczu itp?
    Czy raczej powinny właśnie być małe nieszczelności?
  • #4 8939433
    jaroel
    Poziom 14  
    Ok, dziękuję łożyska wymienione, pracuje dobrze - jedno łożysko pracowało z oporami, drugie zupełnie zjechane - luźne.
    jedynie głupia sprawa - bo dokupiłem filtry w tym przeciwalergiczny - która strona do środka powinienem go założyć? - zupełnie nie pamiętam :oops:
  • REKLAMA
  • #5 8941355
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Nieszczelności nie powinno być natomiast co do filtra to nie wiem w typu Cobra 2000 jest tak zrobione że obojętnie jak.
  • #6 8945065
    jaroel
    Poziom 14  
    Filtr z jednej strony jest czarny z drugiej biały, z tego co wiem jest jakiś prawidłowy układ tego filtra, nie jest obojętnie jak go wsadzić.
  • Pomocny post
    #7 8947596
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1166
    Czarnym na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #8 8948359
    jaroel
    Poziom 14  
    Bardzo dziękuję - dobrze się domyślałem :-)

Łożyska dostałem jakieś indonezyjskie, podobno montowane fabrycznie.
    Ciekawe jak długo pochodzą :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat wymiany łożysk i szczotek w odkurzaczu Zelmer 1117.6E, który wydawał niepokojące dźwięki. Otrzymał wskazówki dotyczące wymiany łożysk (model 608) oraz wirnika (308.2200) i turbiny (308.0040), które są zgodne z dokumentacją Zelmera. Użytkownik zapytał o alternatywne kleje do łożysk oraz o sposób dotarcia nowych szczotek przed montażem. Po wymianie łożysk odkurzacz zaczął działać poprawnie. Dyskutowano również o filtrach, które powinny być montowane w odpowiedniej orientacji, z czarną stroną na zewnątrz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA