Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Odkurzacz Zelmer Wodnik 519.5 - Wymiana łożysk w agregacie ssącym.

ToJestNick 06 May 2016 20:49 5022 8
    ToJestNick
    Level 31  
    Witam.
    Odkurzacz jak w temacie.
    Dokładniej ten egzemplarz:

Odkurzacz Zelmer Wodnik 519.5 - Wymiana łożysk w agregacie ssącym. Odkurzacz Zelmer Wodnik 519.5 - Wymiana łożysk w agregacie ssącym.

Dostałem go dzisiaj za darmo. Ogółem działa ale bardzo hałasuje, przy zatrzymywaniu się silnika słychać chrobot. Diagnoza- Łożyska do wymiany. Pytanie jak się do tego zabrać?

Próbowałem rozkręcić go ale znalazłem tylko cztery śrubki w komorze zbiornika na nieczystości. Niestety nadal nie mogę go rozmontować.

Ktoś wie gdzie ukryte są śruby? I jak potem rozdzielić połówki obudowy?

Jak już go rozłożymy to...
    Jakie łożyska idą do silnika? Obstawiam 608mki ale nie mam pewności a chciałbym je już zakupić. Agregat ma wiatrak chłodzący z drugiej strony i trzeba go odkręcać? W jakimś temacie coś takiego wyczytałem.

Z góry dzięki za Pomoc.
    Pozdrawiam :)
  • Helpful post
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Conditionally unlocked
    ToJestNick wrote:
    Pytanie jak się do tego zabrać?

Jeśli ten odkurzacz ma taki sam silnik jak i inne (na przykład LG lub elektrolux) to jeśli jesteś początkującym to możesz uszkodzić zarówno uszkodzenia stojana jak i również wirnika. Największa trudność jednak tkwi w tym aby odkręcić turbinę od pozostałej części silnika gdyż jest zamocowana na 8-10 śrubkach na śrubkofkręt typu "+" i uwierz mi, że zawsze ci się trafi 2-4 które się nie odkręcą. Oprócz tego pozostaje jeszcze problem odkręcenia samego elementu wirującego turbiny od wirnika silnika a nie jest to takie proste bo wymaga zablokowania wirnika a ta śruba jest na tyle mocno zapieczona(zazwyczaj), że będzie bardzo ciężko tego wirnika zablokować. Śrubokrętem nie zablokujesz ;-)
    ToJestNick wrote:
    Ktoś wie gdzie ukryte są śruby? I jak potem rozdzielić połówki obudowy?

W zależności od modelu odkurzacza śrubek możesz szukać albo od dołu obudowy albo od góry. Jeśli na niebieskiej pokrywie nie widać tych śrubek i od dołu również to oznacza to, że te od części silnikowej znajdują się pod tą niebieską pokrywą. Jak ją zdemontować? Na 100% jest ona na zatrzaskach i jeśli dobrze pamiętam to w tym modelu jest ich dokładnie 6. Po zdjęciu niebieskiej pokrywy masz też również łatwy dostęp do drzwiczek od worka które da się zdemontować bez użycia skomplikowanych narzędzi takich jak śrubokręt.
    ToJestNick wrote:
    Jakie łożyska idą do silnika? Obstawiam 608mki ale nie mam pewności a chciałbym je już zakupić.

Najprawdopodobniej małe standardowe łożyska do odkurzaczy(modelu nie pamiętam) lecz ich koszt to 11zł za sztukę.
    ToJestNick wrote:
    Agregat ma wiatrak chłodzący z drugiej strony i trzeba go odkręcać? W jakimś temacie coś takiego wyczytałem.

Żadnego wiatraka on nie ma ;) Po prostu turbina jedną stroną zasysa powietrze a drugą stroną ją wydala z olbrzymią wydajnością. Może się wydawać, że odkurzacze takowe mają wiatraki lecz puki co z czymś takim się nie spotkałem ;-)
    ToJestNick wrote:
    Ogółem działa ale bardzo hałasuje, przy zatrzymywaniu się silnika słychać chrobot.

Coś mi się wydaje, że uszkodzone oprócz łożysk może być też sama turbina która połknęła kamyczka małego a on się gdzieś zablokował wprowadzając cały sprzęt w nieodczuwalne wibracje.
    ToJestNick
    Level 31  
    Początkujący nie jestem, mam 8 odkurzaczy, wszystkie sam remontowałem ;) Ale na zdjęciach agregatu w internecie widzę wiatrak u góry:

Odkurzacz Zelmer Wodnik 519.5 - Wymiana łożysk w agregacie ssącym.

Po prostu tego silnika nigdy nie rozbierałem i nie wiem jak się za to zabrać..

Śruby od obudowy już znalazłem,odkręciłem, zatrzaski odblokowałem ale i tak nie mogę zdjąć obudowy bo przeszkadza klapka w której zamyka się filtr wodny. A jak ją zdemontować to nie mam pojęcia.

Turbina powinna odkręcić się bez problemu bo widzę przez kratki ładną srebrną oś wirnika, nie jest skorodowana. Odkurzacz większość swojego żywota pracował bez wody z workiem papierowym.

Ktoś jeszcze ma jakieś wskazówki? Dokładniejsze?
  • Helpful post
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Conditionally unlocked
    ToJestNick wrote:
    Ale na zdjęciach agregatu w internecie widzę wiatrak u góry:

Standardowy silnik też będzie do twojego odkurzacza pasował a więc skąd pewność, że u cb w odkurzaczu siedzi właśnie taki?? ;-)
    ToJestNick wrote:
    Po prostu tego silnika nigdy nie rozbierałem i nie wiem jak się za to zabrać..

I będzie z nim troszkę problem bo jeśli patrzę to cała turbina jest chyba zespolona z pozostałą częścią tego oto silnika. Czy w tych otworkach które widać na tym białym plastiku są śrubki?? Co do tej czarnej pokrywy to jeśli wiatrcaczek ci nie będzie przeszkadzał to musisz najpierw odlutować kabelki od szczotek, oczyścić styki do których przylutowane były kabelki i następnie bez najmniejszego problemu ściągniesz tą obudowę. Rozbierałem kiedyś tą część podobnego silnika i w moim przypadku ta obudowa była założona sztywno aby się nie zsunęła a dodatkowym zabezpieczeniem przed jej zsunięciem były właśnie te kabelki przylutowane do tych styków :-) Dziwne ale pomysłowe choć nie ukrywam, że może być tak mocno zasadzona, że będzie problem z jej zdjęciem.
    ToJestNick wrote:
    A jak ją zdemontować to nie mam pojęcia.

Jest jak się domyślam na zwykłych zawiasach które trzeba ścisnąć(do środka) aby ona wyszła. Bez zdjęć ciężko mi jest powiedzieć bo jej nie widzę. W fabryce jednak nikt nie myślał o tym, że odkurzacz będzie kiedykolwiek rozbierany dlatego nie ma co się spodziewać idealnie zmontowanych części. Odkurzacze to w większości jednorazówki ;-)
    ToJestNick wrote:
    Ktoś jeszcze ma jakieś wskazówki? Dokładniejsze?

Wymień cały silnik :-D
    ToJestNick
    Level 31  
    Nie mam zamiaru wymieniać całego silnika, odkurzacz nigdy nie był rozbierany jest w takim stanie w jakim w 2000roku opuścił fabrykę Zelmera. Oryginalnego agregatu już nie dostanę a silnik jest rozbieralny na pewno, prosiłbym o wypowiedź kogoś kto ROZKRĘCAŁ odkurzacz z serii Wodnik i wie jak go rozmontować :) I jak rozebrać silnik. W typowym odkurzaczu jest to banalnie proste, ten wygląda na ciut bardziej zaawansowany.
    ToJestNick
    Level 31  
    Dzięki wielkie :) Łożyska w silniku są ,,na wcisk" czy są klejone? Bo tego tam nie wyczytałem.
    ToJestNick
    Level 31  
    Temat zamykam.

Odkurzacz po dziś dzień pracuje na starych łożyskach. Chrobocze ale działa :)

Dodano po 3 [minuty]:

......