logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eizo F56 dalej nieszczesne trafo i jeszcze F520 mnie dobija.

Kwazor 11 Paź 2004 08:23 3492 29
  • #1 905207
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Jak nazywa się firma w polsce naprawiająca trafopwielacze do EIZO?
    Przeszukałem wszystkie posty i nie znalazłem.
  • #3 905279
    1cichy
    Poziom 2  
    A opłaca sie to? Przecież taki monitor długo nie pochodzi.
  • #4 905501
    bajan
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    1 cichy jak nie wiesz to eizo jest firmą produkującą profesjonalne monitory moze się opłacać jak sprzęt nie jest stary
  • #5 905532
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    A co w nich profesjonalnego? Wejscie BNC czy kanciasta obudowa? :lol: sorry.
    Skoro padło trafko to pewnie jest F56 który jest dzisiaj złomem nie monitorem i lezy tylko po serwisach bo nie ma częsci.
  • #6 905820
    bajan
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    dobre odświeżanie kineskop hitachi (nie do zajechania)nie ma problemu ze zbieżnością czy ostrośćą tak jak w tych szrotach za 450zł z marketu poza trafem które pada nie ma zimnych lutów i kupe przerw tak jak w słynnych flatronach itp.
  • #7 906118
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Eizo z trafem to nie tylko F56,duże takie jak F77,F55,i wiele innych mają tę samą przypadłość.trafo jest nie drogie,ale czy warto??za regenerkę w saiko nie zapłacisz wiele mniej niż za nowe,więc się nie opłaci robić.nowe znów też długo nie pośmiga bo to koreańskie podrubki,a do Eizo mają wyjątkowo nieudane.orginał kosztuje majątek.lepiej sprzedaj może ktoś sobie jeszcze zaryzykuje,i kup inny monitor.nie tylko Eizo mają takie walory,a jest wiele monitorów w których nie palą się trafa hurtem,a nie są już teraz drogie.polecam Sony 200GS.trafa nie lecą,usterka jaka w nim występuje jest banalna i prawie zawsze ta sama.zaleta jest to że to trinitron,a nie cięte z kulki.koszt jest taki sam jak eizo f56. pozdrawiam.
  • #8 906230
    Kwazor
    Poziom 33  
    :arrow: Radiosimon to co powiedziałeś mija się z prawdą.Te monitory potrafią zakoczyć jeszcze nie jednego urzytkownika wystarczy mieć kabel do sterownia monitem i jeden śrubokręt do ustawienia ostrości bez otwierania budy.
    Ciekawe czy twój monit ma tyle samo lat co moj F56 i ma takie możiwosci co on. A ma lat 7 i jest w stanie doskonałym.

A kumpel ma uszkodzonego F 56 i poszukuję informacji gdzie można by to naprawić i za jaką cenę. Nie ma części zgadza się a dokładniej 1 częsci trafopowielaczy ob nic innego w nim sie nie psuje bo ma takie zabezpieczenia przed uszkodzniem że jedynie sony może równać się z eizo,

:arrow: Bajan : Zgadzam się z tobą w 100% A niektóre nowe monity są gorsze niz mój 7 letni "dziadek" ale w pełni sił ;) i mam nadzieję że długo mi pochodzi. Oczy moje też .

:arrow: Dagbar : O tą firme mi chodziło bo przypomnieć sobie nie mogłem jej nazwy TNX !
  • #9 906238
    lukasz726
    Poziom 26  
    napisz do mnie na priwa coś zaradzimy jak się już na niego uparłeś :) .gg 4894994.niewidoczne.ale jestem.
  • #10 907511
    radiosimon
    Poziom 28  
    Kwazor napisał:
    :arrow: Radiosimon to co powiedziałeś mija się z prawdą.Te monitory potrafią zakoczyć jeszcze nie jednego urzytkownika wystarczy mieć kabel do sterownia monitem i jeden śrubokręt do ustawienia ostrości bez otwierania budy.
    Ciekawe czy twój monit ma tyle samo lat co moj F56 i ma takie możiwosci co on. A ma lat 7 i jest w stanie doskonałym.

Wiedze że oprócz ostrości i konwergencji niczego innego nie miałeś okazji naprawiać w tym monitorze. A szkoda polecam zasilacz na przykład którego śrubokrętem nie naprawisz. Zdania nie zmienie monitor nie potrafi nic więcej niż inne, jest wadliwy i tak przyjazny serwisantowi że tylko miejsce na półce zajmuje :lol:
    Wogóle nie pojmuje czemu sie ludzie napalają i potem płaczą bo padło trafko albo koszt nietypowych częsci jest ogromny.

PS. Mam filipa z 1998 roku i nie narzekam.
  • #11 908733
    Bravo
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Co do Eizo to widzę że zdania podzielone, ale prawda jest taka że jakość obrazu ma o wiele lepszą niż nie jeden model sony, co do awaryjności to fakt najczęściej pada trafo. Jeżeli mowa o serwisie, to jak poświęcisz raz trochę czasu na zapoznanie się z konstrukcją, to później naprawa jest prosta i "przyjemna". Osobiście dużo monitorów EIZO zrobiłem i chyba już się do ich bardziej skomplikowanej konstrukcji przyzwyczaiłem.
  • #12 909498
    radiosimon
    Poziom 28  
    EIZO F56 ma lepszą jakość niż jakiś rasowy sony z trinitronem? No chyba żartujesz. Hitachi robi bardzo dobre kineskopy ale to nadal zwykła bańka nic więcej.
  • #13 909508
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Panowie chyba trochę Mijacie się z tematem postu.
    Co do naprawy trafopowielaczy to mam mieszane uczucia (to już zupełna ostateczność, a szczególnie w monitorach).
    Pozdrawiam.
  • #14 909691
    lukasz726
    Poziom 26  
    szczeże powiedziawszy to nie taka sztuka naprawić trafo,mam swoją metodę,może troche nikonwencjonalną,ale za to całkowicie bezpieczną,no i na pewno nie wyleci nic w powietrze.pozdrawiam
  • #15 910299
    lismar
    Poziom 14  
    Nie opłaca się, nowy można kupić za 73,00PLN+VAT. www.trafopowielacze.pl.
    Pozdrawiam
  • #16 910500
    Kwazor
    Poziom 33  
    lukasz726 napisał:
    szczeże powiedziawszy to nie taka sztuka naprawić trafo,mam swoją metodę,może troche nikonwencjonalną,ale za to całkowicie bezpieczną,no i na pewno nie wyleci nic w powietrze.pozdrawiam

Zgadzam się z Łukaszu toba :) Będe miał jeszcz do ciebie dużo pytań :)

:arrow: Lismar co z tego jak to trafo za 76 zł pada po półroku urzytkowania ??

Mam już tego F56 i musze zdiagnozować czy na pewno to jest trafo.
    W jak najprostszy sposób TO pomierzyć bez wyciągania trafa ?

Objawy : Demagnetyzacja działa prawidłowo i nic po za tym :)

Nazwa tematu zmieniona .

Pierwsze pomiary :
    Zażenie jest.
    Napięcie na Hocie jest (kolektor) ale nie moge pomierzyć po skacze mi słaby łuk i miernik wariuje czyli kluczowanie jest ale brak HV.

Chyba Kondensator w powielaczu padł.
  • #17 911124
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Najprostszy i najszybszy sposób na sprawdzenie trafa to sprawdzenie megaomomierzem (od 20Mom) przejścia od smoczka do poszczególnych nóg trafa. Wszędzie ma być nieskończoność. Wady tej metody - nie wykryjesz przerw ani zwarć międzyzwojowych. Skuteczność 80%.
  • #18 911390
    lukasz726
    Poziom 26  
    GG podałem wyżej.jak chcesz to kliknij.Powiem ci jak sprawdzić to trafo w 100%.znam je dokładnie.rozebrałem ich kilka zanim zrobiłem pierwsze,i wiem gdzie i co w nim siedzi :) .wiem co jest na której nodze i jak to sprawdzić.absolutnie nie neguję że CONOR nie ma racji,nie rozbierałem przecież wszystkich i zgadzam się że nie zawsze pomiar miernikiem jest pewny,ale akurat to i kilka innych znam dokładnie.pozdrawiam
  • #19 912725
    Kwazor
    Poziom 33  
    No właśnie wyciągniecie pcb okazuje sie nie takie proste :)

Widze że trzeba najpierw odkrecić płyte OSD i widze kilka śrub w płycie głownej i co trzba jeszcze odczepic ???
    Eizo jest jak japońsie samochody przekichane by rozebrać i naprawić.

Ceny też sie zgadzają :) i stopień skompikowania.
  • #20 912842
    lukasz726
    Poziom 26  
    :) e nie przesadzaj.uczyłem się na nim robić trafa i w jakieś dwa tygodnie rozbierałem go po 10 razy dziennie. :) .to jeszcze nie wdziałeś prawdziwej konserwy.nie powiem ci co masz odkręcić,bo masz go przed sobą i widzisz.nie jest taki strasznie skomplikowany.sprubuj z jakąś rasową nokią :) .zakładam że podjąłeś się naprawy trafa.powodzenia. może ci się uda.nie takidiabeł straszny jak go malują :) .
  • #21 912857
    raffalek
    Poziom 15  
    Mam chyba takiego eizo na części, juttro sprawdzę czy to żeczywiście to. Trafo jest w nim sprawne więc dobrze by było żebyś odpisał numer.
  • #22 916393
    Kwazor
    Poziom 33  
    Rozebrałem eizo i tu chyba powielacz nie padł bo nie ma zwary pomiędzy smoczkiem a żadną koncówka trafa.

Wygląda płyta na naprawiana. Sekcja zasialcza spodnia część płyty.
    Dioda 931 i 932 jest lutowana tak samo tranzystor U 907 i 906.
  • #23 916929
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    te diody u mnie trakze sa lutowane. to jest chyba fabrycznie.
  • #24 916947
    Kwazor
    Poziom 33  
    Te luty są brzydkie widać jak gdyby robił to człowiek lutownica a nie maszynowo. tych lutów w sekcji zasialcza jest więcej.
    Może masz rację.W fabryce tez czasami poprawiaja luty .
  • #25 1085004
    Kwazor
    Poziom 33  
    Hmm dzisiaj jest wigilia ja usiadłem do tego eizo znowu bo leży i zagraca mi pokój.

Coś mnie ruszyło do tego by go zrobić :) może mikołaj.

Juz wylutowałem trafo i mierzyłem i mierzyłem i nic nie widać.

miernik mierzy mi do 2 Mochm.

Chyba bede musial podłaczyć oscylkoskop i zmierzyć przebiegi.
  • #26 1089148
    piotum
    Poziom 17  
    Pamiętaj że trafo Eizo ma 2 kondensatory. Zwykle jest przebity kondzioł stabilizujący ( "wewnętrzna nóżka' - 14). Przy sprawnych kondkach powinieneś mieć 1.5 nF pomiędzy kapą a 14 nóżką i to samo pomiędzy kapą i 15. Indukcyjność pierwotnej 0,450 nH. Najprostrze wyeliminowanie innych uszkodzeń: wylutuj trafo, po stronie pierwotnej (+200/ dren Feta) podłącz żarówkę, podłącz płytę procesora, po załączeniu musi mignąć na ok. 1 sek. Oznacza to że masz ok odchylanie ( impulsy wyzwalania generatora są pobierane z trafa odchylania). Sprawdź też wszystkie bezpieczniki, i prześledź +15V zasilające generator. Podstawa to wyeliminowanie trafa. Zakres 2 MOhm jest trochę za mały.
  • #27 1203116
    Kwazor
    Poziom 33  
    No to zrobiłem mały test i sie okazuje ze mam przebity kondensator wyjsciowy czyli nózka 15 (ostatnia). Z tym uszkodzeniem sobie dzis poradze po miesiacu leżenia tego monita w kurzu... dalej bedzie oryginalne trafo ale inny kondek wyjściowy.

Kupiłem natomiast sobie EIZO F520 i ma on następujacy problem :
    Monitor po nocy pracy na std-by wyłącza sie kompletnie.
    Dioda sie nie pali choć monitor jest zasilany.
    Próba wyłaczenia i włączenia monita powoduje że dioda mignie i dalej cisza.

Dopiero wyłaczenie monita na 15 sekund by sie kondki od pierwotnego rozładowały powoduje ze mignie na samym koncu diodka i powtórne właczenie monita juz jest poprawne.
    Co moze być przyczyna tak błachego uszkodzenia.. ?
  • #28 1211817
    Kwazor
    Poziom 33  
    I jeszcze jeden problem: jam monitor jest zimny to obraz jest lekko zielony.

W windowsie korekcja gammy dla zielonego załatwia sprawe ale czy istnieje jakakolwiek możluiwośc ustawienia tego w OSD ?
    Poźniej jak monitor jest ciepły to ten efekt znika albo juz wzrok sie przyzwyczaił.
  • #29 2122780
    bizon1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Przepraszam ze sie włączam ale interesuje mnie na jakie napiecie sa te kondesatory znajdujące się w trafie i czy to mogą być kodesatory ceramiczne w kształcie pastylki.
  • #30 2124608
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    ca. 30kV - raczej będziesz miał kłopoty z zakupem i montażem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z trafopowielaczami w monitorach EIZO, zwłaszcza modelu F56, oraz trudności z ich naprawą i dostępnością części zamiennych. W Polsce polecana jest firma SAYKO z Wrocławia zajmująca się regeneracją trafopowielaczy do EIZO, jednak koszty naprawy często są zbliżone do ceny nowych części, które również bywają niskiej jakości. Użytkownicy wskazują, że awaryjność trafopowielaczy jest powszechna w wielu modelach EIZO, takich jak F56, F77 czy F55. Alternatywnie rekomendowany jest monitor Sony 200GS z trinitronem, który cechuje się mniejszą awaryjnością traf. W dyskusji poruszono metody diagnostyki trafopowielaczy, m.in. pomiary megaomomierzem, oscyloskopem oraz testy żarówką na stronie pierwotnej. Wskazano na typowe uszkodzenia kondensatorów w trafopowielaczach, szczególnie kondensatora wyjściowego na nóżce 15. Omówiono także problemy z rozbieraniem monitorów EIZO i specyfikę lutów w sekcji zasilacza. Wspomniano o problemach z modelem EIZO F520, który po pracy w trybie standby wyłącza się całkowicie i wymaga odczekania na rozładowanie kondensatorów, a także o zielonym zabarwieniu obrazu przy zimnym monitorze, które można korygować w systemie operacyjnym. Kondensatory w trafopowielaczach mają bardzo wysokie napięcie pracy (około 30 kV), co utrudnia ich wymianę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA