logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NIE MOGĘ ZAINSTALOWAĆ STEROWNIKÓW DO SB LIVE!5.1

11 Paź 2004 15:52 3985 15
REKLAMA
  • #1 905983
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 905986
    radosny1
    Poziom 15  
    JAKI SYSTEM??
    I CZY KARTA JEST WIDOCZNA W MENADZERZE URZADZEN??
  • #3 906020
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 906029
    radosny1
    Poziom 15  
    HMMM
    Z TEGO CO WIEM TO DO WIN XP NIE TRZEBA INSTALOWAC STEROWNIKOW BO SA JUZ W SYSTEMIE, POD 2003 TO JUZ NAPEWNO.
    A NIE DZIALA WOGOLE??
  • REKLAMA
  • #5 906076
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 906792
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Witam mam podobny problem z tą samą kartą miałem orginalną płytke to wszystko było OK ale ta płytka mi zgineła ściągałem miliony sterowników do dzwiękówek niestety nic z tego system ją widzi a żadne sterowniki nie pasują już brakło mi pomysłów
    POMÓRZCIE
  • #7 906815
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    W Windows XP nie miałem żadnych problemów z instalacją SB Live, system ma wbudowane sterowniki do jej obsługi. W systemie jest wykrywana jako Creative SB Live! Series (WDM).
    Spróbuj może ręcznie (Dodaj nowy sprzęt, wybierz z listy) wybrać powyższy sterownik.
    Możesz także zmienić slot w którym karta jest umieszczona.
    Czy w BIOS-ie masz wyłączoną kartę muzyczną wbudowaną w płytę główną (o ile na niej jest, czasami potrafią się "gryźć"-chociaż nie powinny)
    Może karta jest uszkodzona.
  • #8 907166
    piicia
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Z tego co ja zrozumiałem po przeczytaniu tego tematu to karta działa bo win ją wykrywa to może raczej płytka jest uszkodzona. A i jeszcze jedno nie instaluj czasem niestandardowo sterów tylko TYPICAL bo inaczej wgra sie z błędami.
  • #9 907184
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Jak to rozumieć ?

p33 napisał:
    karta działą widziana jest we wszystkich systemach ale jak dochodzi do wykrywania karty to nie może jej wykryć w systemie

To działa, czy nie, system ją wykrył czy nie ?
    Czy w menedżerze urządzeń są konflikty (żółty trójkąt) lub niezidentyfikowane urządzenia (żółty znak zapytania) ?
    Odinstaluj niewykryte lub konfliktowe urządzenia, niech system spróbuje je zainstalować na nowo.
  • #10 907863
    baro
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam , miewam ciągle takie problemy z SB Live Player 5.1 pod Win 2000 i troszeczkę muszę się pomęczyć zanim uda mi się ją dobrze zainstalować a robię to tak:
    Odinstalowuje oprogramowanie do karty dzwiękowej
    Odinstalowuje kartę z systemu>> menedżer urządzeń>>sterowniki dzwieku video i gier>>sb live >> pray przycisk myszy >> odinstaluj.
    następnie ponownie uruchamiam komputer. i instaluje sterownik , czasami zdarza się że powtarzam czynności w różnej kombinacji .
    Nalezy zwrócić uwagę na to aby był to sterownik do danego modelu karty , bo kiedys te karty "chodziły" ze sterownikami do Audigy a z nowymi juz nie chcą i należy sciagać do konkretnego modelu. Pozdrawiam i życzę Powodzonka
  • REKLAMA
  • #11 907965
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Nie rozumiemy się karta jest i system ją widzi ale nie działa szukałem sterowników na wszystkich możliwych stronach i żadne do niej nie pasują a oryginalnej płyty nie mam
    Myśle że kolega który zaczą ten tremat ma taki sam problem
  • #12 908003
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Miałem podobny problem. W poprzednim kompie kupiłem live'a i sterownik sie instalował. Kupiłem 2 komp, dokupiłem kartę (też Live) i poprzednia płytka nie zainstalowała sterowników. Pokazało, ze nie widzi urzadzenia. Musiałem wgrywać nową dołączoną płytką do tej 2 karty. I nie wiem dlaczego tak się dzieje.
    Moje pytanie: czy płytkę masz oryginalną kupiona z kartą? Bo jak nie to może masz podobny problem jak ja.
  • #13 908084
    baro
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    gumiś_rzesz napisał:
    Nie rozumiemy się karta jest i system ją widzi ale nie działa szukałem sterowników na wszystkich możliwych stronach i żadne do niej nie pasują a oryginalnej płyty nie mam
    Myśle że kolega który zaczą ten tremat ma taki sam problem

A znasz model karty? Jeśli jest to karta creative to na stronie creativa www.creative.pl sterowniki na pewno są :!: a jak nie ma to podaj model może coś znajde to Ci podeśle Pozdrawiam
  • #14 908568
    Adinfo
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Sprawdźcie sterowniki nieoficjalne z tej strony: www.kxproject.com Są lepsze pod względem obsługi EAX3 (podstawowe funkcje) i posiadają wiele fajnych udoskonaleń, po zainstalowaniu tych sterowników karta SB Live 5.1 obsługuje 64 hardware sounds co objawia się tym, że w wielu grach nie gubi się dźwięków co miało miejsce na oryginalnych sterownikach. W ustawieniach są one bardziej skomplikowane ale dobre. Propozycja dla tych co nie mają kasy na nowsze karty dźwiękowe a chcą poprawy zarówno jakościowej jak i obsługi nowych efektów. Przypuszczam że ktoś kto ma karte Audigy i zainstaluje te sterowniki to różnice jakie są wtedy są na tyle małe że nie warto wymieniać jeszcze Live 5.1
  • #15 914886
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 914894
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji oryginalnych sterowników do karty dźwiękowej Creative Sound Blaster Live! 5.1 (model SB0220) opartej na chipsecie EMU10K1. Karta jest nowa i widoczna w menedżerze urządzeń systemów Windows XP SP1 oraz Windows 2003 Server jako "Multimedia Audio Controller", jednak instalator Creative nie wykrywa jej, wyświetlając komunikat "Setup could not detect sound blaster audio card on your system". W systemie Windows XP sterowniki są wbudowane i karta jest rozpoznawana jako Creative SB Live! Series (WDM), lecz oryginalne sterowniki z płyty instalacyjnej nie działają poprawnie. Użytkownicy sugerują ręczną instalację sterowników, zmianę slotu PCI, sprawdzenie wyłączenia wbudowanej karty dźwiękowej w BIOS-ie oraz odinstalowanie i ponowną instalację urządzenia. Pojawiły się podejrzenia uszkodzenia płyty instalacyjnej lub karty. Alternatywnie polecono użycie nieoficjalnych sterowników z www.kxproject.com, które oferują lepszą obsługę efektów EAX3 i poprawioną stabilność dźwięku. Problem może wynikać z niezgodności sterowników lub uszkodzenia oryginalnej płyty instalacyjnej, mimo że karta jest wykrywana przez system.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA