logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Touran 2.0 TDI AZV - trudności z rozruchem przy niskich temperaturach

inginio 12 Sty 2011 20:48 4111 2
REKLAMA
  • #1 8997104
    inginio
    Poziom 15  
    Ocena: 103
    Witam! Mam touranika 2.0 tdi AZV. Z rana nawet teraz przy temperaturze koło 0 stopni strasznie ciężko zapala tzn. ma strasznie ciężko obrócić silnikiem, a gdy już zacznie obracać to powoli się rozpędza i zapala. Rozrusznik jest po "reanimacji" były wymienione w nim tulejki a reszta ok.Niema przebicia.Krótko mówiąc rozrusznik niema mocy przy starcie. Z aku do rozrusznika dałem drugi przewód-może jakaś minimalna poprawa nastąpiła, ale znikoma. Aku nowy i na wszelki wypadek podmieniany był na inny nowy. Przy -15właściwie niedał rady obrócić silnikiem. Jeszcze sprawdze ustawienia na rozrządzie na grzebień, ale myśle że jest ok.Komputer pokładowy na rozgrzanym silniku i biegu jałowym pokazuje 0,3litra i ogólnie auto jest ekonomiczne.Jazda mieszana do 7litrów na 100km.Proszę o pomoc.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8998279
    qwertyuiop1000
    Poziom 24  
    Ocena: 198
    Wymieniłeś w rozruszniku tylko tulejki :?:,a trzeba było wymienić jeszcze szczotko trzymacz i sprawdzić komutator w jakim jest stanie one mogą sprawiać wrażenie ,że są dobre na niby ,bez obciazenia bedzie krecił ale już pod obciazeniem bedą opory .Musiałes rozrusznik troche przegrzać stąd teraz problem :D
  • #3 8998657
    inginio
    Poziom 15  
    Ocena: 103
    Na codzień zajmuje się tak troche mechaniką i coś tam umiem zrobić ale nieważne. Rozrusznik zawiozłem do fachowca i on go robił przy mnie. Szczotki wygladały jak dla mnie na 50% zużycia i sam mu sugerowałem aby zmienił, ale on twierdził że musi na nich chodzic.Pomyślałem sobie dobra ok w końcu Ty jesteś fachowcem.Auto mam od niedawna więc nieznam jego histori.Komutator wporządku jest. Chyba zakupie ten szczotkotrzymacz i wymienie, bo nic innego nie pozostało.Dziękuje za zainteresowanie tematem.Czekam na dalsze opinnie.
REKLAMA