logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Touran ciężko odpala podczas mrozów

tedi148 27 Sty 2016 15:14 2241 8
REKLAMA
  • #1 15375990
    tedi148
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich.Problem mój polega na tym że z chwilą gdy temperatury spadną poniżej zera mój touran ma problemy z rodruchem.Akumulator wymieniony na nowy,rozrusznik po wymianie wirnika i przeglądzie,do diesla wlewam stp-plyn p.zamarzaniu,Zastanawiam się czy sprawne są świece żarowe,ale nie wiem jak je sprawdzić.Może ktoś miał podobny problem i mi pomoże.Drugi problem ,aczkolwiek nie taki ważny to taki że przestała mi działać akustyczna i wizualna sygnalizacja niezapietych pasów bezpieczeństwa kierowcy.Gdzie można szukać przyczyny tej usterki?
  • REKLAMA
  • #2 15376015
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    Gdy diesel ma problemy z odpalaniem przy niskich temperaturach to w większości winne są świece.
    Sprawdzić można zwykłą żarówką. Zasilamy swiecę od plusa akumulatora przez żarówkę 5-20W, jak swieci to dobra. Nie zapomnij oczywiście odłączyć świec od sterownika.
  • #3 15376103
    tedi148
    Poziom 10  
    Można trochę jaśniej? Jestem laikiem.Czyli zasilam zarowke plusem z aku, a minusem ze świecy? Gdzie jej szukać?czy zapłon ma być włączony?jak odlaczyc świecę od sterownika?
  • REKLAMA
  • #4 15376132
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4214
    Akurat w tym aucie diagnoza komputerowa pokaże które świece są niesprawne.
  • REKLAMA
  • #5 15376641
    tedi148
    Poziom 10  
    Komputer nie pokazuje żadnego błędu
  • REKLAMA
  • #6 15377723
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    tedi148 napisał:
    Można trochę jaśniej? Jestem laikiem.Czyli zasilam zarowke plusem z aku, a minusem ze świecy? Gdzie jej szukać?czy zapłon ma być włączony?jak odlaczyc świecę od sterownika?

Widzę że lepiej zostaw to komuś kto się na tym zna.
  • #7 15996519
    tedi148
    Poziom 10  
    Toś mi pomógł.
  • #8 16001977
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    GBW napisał:
    Gdy diesel ma problemy z odpalaniem przy niskich temperaturach to w większości winne są świece.
    Sprawdzić można zwykłą żarówką. Zasilamy swiecę od plusa akumulatora przez żarówkę 5-20W, jak swieci to dobra. Nie zapomnij oczywiście odłączyć świec od sterownika.

Nie koniecznie, świeca będzie brać prąd a nie nagrzewa się końcówka tylko nie wiadomo co. Podepnij pod Vaga i sprawdź jaką temperaturę widzi ECU, sprawdź wartość Synchro angle, ale przy sprawnym silniku nie powinno robić problemów.

Rozumiem że zima wraca więc znów odgrzewasz kotleta bo temat trochę już stary.
  • #9 16502440
    tedi148
    Poziom 10  
    Witam ,teraz dopiero po kilku latach udało się mojemu mechanikowi znależć przyczynę ciężkiego rozruchu i ciągłego niedoładowania akumulatora.Okazało się że kabel łączący silnik z masą miał żle zaprasowane kabeloczko na przewodzie i miał luz,w związku z tym bł spadek przewodności na tym kablu.Po jego wymianie wszystko jest idealnie,alternator ładuje ponad 14 voltami-dotychczas było to max. 13,7 v.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchamianiem VW Touran w niskich temperaturach, mimo wymiany akumulatora i rozrusznika. Podejrzewa, że przyczyną mogą być świece żarowe, ale nie wie, jak je sprawdzić. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić świece za pomocą żarówki lub podłączyć do diagnostyki komputerowej. Użytkownik informuje, że komputer nie wykazuje błędów. Po kilku latach mechanik zidentyfikował problem z ciężkim rozruchem jako uszkodzony kabel masowy, co prowadziło do niedoładowania akumulatora. Po wymianie kabla problem został rozwiązany.
REKLAMA