logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor wyłącza się przy załadowaniu sterowników karty graf.

J4c0 19 Sty 2011 23:17 1785 3
REKLAMA
  • #1 9030178
    J4c0
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam! Dziś po około pół godzinnej partyjce w grę Battlefield Heroes zawiesiła mi się gra co akurat nie było nowością. Następnie wywalił mi BSOD IRQL_LESS_OR_NO_EQUAL co także nie było nowością bo co jakiś czas, w losowych odstępach czasu, np raz na miesiąc, dwa miewałem ten problem i radziłem sobie czyszczeniem sprzętu w środku bądź podociskaniem przewodów. Otóż po wyczyszczeniu i dociśnięciu komputer włączał się, ale bez monitora. I tak kilka prób, wyciągnięcie jeszcze raz karty, próba i udało się, wstał, ale do pewnego momentu, otóż ładuje się windows i na samym końcu ładowania monitor chwilę jest czarny i wyłącza się. Po odinstalowaniu sterowników grafika działa ale bez sterowników jest dość ciężko cokolwiek zrobić... Reinstall sterowników i czarny ekran z białymi krzakami podczas instalacji i znowu trup... I tak w kółko. W awaryjnym włącza się.
    Całe moje ustrojstwo to:
    Sempron 3000 1.8GHz
    1.5 GB DDR
    HDD 2x80GB + 40GB
    Geforce 6200 256 ddr2 64 bit (to właśnie on)
    Zasilacz to Modecom Feel II 500W

System to Windows XP SP3 Professional

I tutaj moje pytanie, czy tą kartę można odratować czy skazać ją na straty? Co prawda demonem prędkości przy tych 64 bitach nie była, ale lepsza ona niż Intel GMA 950 na laptopie który posiadam. Oraz czy jakakolwiek inwestycja w nową kartę jest sensowna zważając na fakt, że cały konfig warty jest groszowe sprawy...
  • REKLAMA
  • #2 9030669
    DominTR3B
    Poziom 27  
    Ocena: 90
    Wyjmij grafikę,styki delikatnie przeczyść gumką od ołówka.Pompką ostrożnie przedmuchaj styk AGP, PCI czy co tam masz.Zainstaluj inne sterowniki.Może kondy na grafice lub popękany slot na kartę ? Odinstaluj stery w Awaryjnym. Ostatecznie kup sobie taką kartę,raptem to 30zł.
  • REKLAMA
  • #3 9030797
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Prawdopodobnie jakaś aplikacja zmienia ci odświeżanie, na zbyt wysokie dla twojego monitora.
    W ustawieniach ekranu, zaznacz opcję by system ukrywał odświeżanie którego nie obsługuje monitor.
    W innym przypadku przegrzewa ci się karta lub jest uszkodzona niestety :(
  • #4 9032057
    J4c0
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam, dziękuję za odpowiedzi. Próbowałem z czyszczeniem styków i patrzyłem na kondensatory. Wszystkie są zdrowe, niepopuchnięte. Odświeżanie jest ukryte te których monitor nie obsługuje. Slot raczej nie jest uszkodzony bo inna karta działa na tym slocie razem ze sterownikami. Przegrzanie też raczej odpada, ponieważ niedawno zmieniałem pastę i radiator na nieco potężniejszy bo poprzedni wyglądał po prostu jak kawałek blachy z wiatrakiem który się uszkodził. Karta jest na slot AGP.
    Dziś kupuję radeona 9200 za przysłowiowe piwko więc przejściowo problem zostanie zażegnany, przynajmniej taką mam nadzieję, fajnie by było jakby dało się jakoś tego GeForce'a odratować.

Karta jednak działa. Pobrałem dzisiaj najnowsze sterowniki ze strony Nvidia i działała. Do czasu. Wczoraj jeszcze wszystko ładnie działało nawet udało mi się pograć chwilę a dziś już znowu problemy. Mianowicie wyrzuca przy uruchomieniu niebieski ekran śmierci "IRQL_LESS_OR_NOT_EQUAL" i uruchomi się tylko w trybie awaryjnym... Udało mi się raz go uruchomić ale po włączeniu programu AIMP komputer zawiesił się na amen i po ponownym uruchomieniu już cały czas BSOD...

Problem rozwiązany. Pomogła wymiana sterowników, odinstalowanie sterowników od ATI oraz usunięcie aplikacji ATI tools. Komputer działa. Dziękuję za pomoc.
REKLAMA