logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 1.8 z przebiegiem 316 tys. km - czy warto montować instalację LPG?

wilko 16 Paź 2004 10:07 15494 56
Najlepsze odpowiedzi

Czy opłaca się montować LPG do Audi 1.8 z przebiegiem 316 tys. km i jak sprawdzić, czy silnik jest w stanie to wytrzymać?

Tak, jeśli silnik jest w dobrym stanie technicznym, ma prawidłową kompresję i nie bierze oleju, to do tego 1.8 warto założyć LPG, bo ten model uchodzi za dobrze znoszący gaz [#915987] [#917584] [#919465] Sam duży przebieg nie przekreśla montażu — jeden z użytkowników miał Audi 1.8 po remoncie silnika i po założeniu LPG zrobił 20 tys. km bez problemów [#917013] Mit o tym, że gaz „usuwa nagar uszczelniający silnik”, został odrzucony; problemem może być raczej to, że LPG wypłukuje nagromadzony szlam, dlatego po pierwszych 200–300 km na gazie warto wymienić olej [#917450] Przed decyzją sprawdź ciśnienie w cylindrach i porównaj je z danymi fabrycznymi, a montaż zleć dobremu mechanikowi, który prawidłowo wyreguluje instalację [#919465] [#917584] Ekonomicznie ma to sens, jeśli dużo jeździsz i instalacja zwróci się w rozsądnym czasie [#919465]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 915907
    wilko
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam
    mam autko Audi 1,8 na wtrysku jednopunktowym. pali ok 8,7 do 9,5 litra benzynki. ma przejechane 316 tys km. czy jest sens zakladac inst?
    czy gaz nie wykonczy silnika w krotkim czasie? czy remont silnika bedzie jednak konieczny.
    ekonomicznie to wydaje sie taniej na gazie bo dziennie wydam 11 zł na dojazd do pracy a w tej chwili na benzynce wychodzi mi ok 20 zł zalezy jakie zaloze buty :D
    ale z drugiej strony chyba musze sie liczyc z remontem bo slyszalem ze gaz usunie nagar ktory do tej pory uszczelnial silnik i po herbacie :(
    Czy jest ktos zorientowany w temacie? Jak sie tego ustrzec zakladac czy nie zakladac oto jest pytanie.
  • REKLAMA
  • #2 915987
    kufel99
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    ja na Twoim miejscu zakładałbym..te silniki naprawdę są długowieczne no i doskonale nadają sie do ins 2 generacji
  • #3 916143
    pepe100
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja założyłem LPG do passata o przebiegu 250 (jak nie więcej bo niewiem czy poprzedni właściciel nie kręcił licznikiem) i po 300 kilometrach wydmuchało uszczelkę spod głowicy. A konkretnie przedmuchało między 3 a 4 cylindrem. Zwaliłem głowicę , planowanie , nowa uszczelka i jak narazie zrobiłem 8 tys km i nic sie nie dzieje i nie zauważyłem żadnych rozszczelnień w silniku

Pozdrawiam
    PEPE100
  • #4 916162
    OXYGEN
    Poziom 12  
    Trochę dużo tych kilometrów. :) Ale powiem tak .
    za założeniem LPG przemawiają tylko i wyłacznie względy ekonomiczne w przeliczeniu spalania nic pozatym, założysz gaz zrobisz może z 20 tysiecy i twoje autko napewno będzie dawało znać o swijej niemocy. Mam taki sam problem (opel astra 1,6i) i z zrobionego wywiadu u znajomego w stacji serwisoeej LPG dowiedziałęm sie że przy takim spalaniu to nie warto bo pomomo że istnieje prawdopodobieństwo 80 % ze silnik i tak się rozszczelni napewno zawory, na tłokach rzadko .
    Kolejna sprawa jest taka że atest na tanie instalacje gaz (do 2100.-) są mizerne atesty .Jest sens zakładać do takiego sinika jak twój instalacje ze zmianą ilości wtryskiwanego gazu, ponieważ w tych tanich instalacjach wtryskiwana jest taka sama ilość gazu ,a to nie zabardzo sprzyja przcy silnika (płomień wsteczny ) .Sskutek wypalony kolektor dolotowy i smród gazu w samochodzie .
  • #5 916295
    pkobier
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Ja mam w ford aerostar.Jak zakładałem to miał 350tkm.Teraz ma 520tkm.Jedyny problem to tzw.płomień wsteczny(przy przełączaniu na gaz gdy silnik jest jeszcze za zimny i reduktor nie jest rozgrzany).Ale jak na początku sie go dobrze rozgrzeje na benzynie to jest ok.Oprócz tego nic złego sie nie dzieje.A oszczędność co najmniej duża :) (3.0 V6)
  • #6 916902
    111zenek
    Poziom 11  
    przebieg troszke duzy, a przez te wszystkie tysiace to roznie moglo sie podziac w silniku, jesli jezdzisz bezproblemowo a wydajesz tylko 20zl to moim zdaniem sie nie oplaca, nawet audi potrafi sie troszke zuzyc, i pewnie nie znasz historii tego autka,moze ktos tak bardzo o nia nie dbal, wtedy historyczna trwalosc silnika wlozymy miedzy bajki,
    dojezdzam matizem do pracy i podobnie mnie wychodzi, wiec chyba tak tragicznie nie masz
  • #7 916973
    wilko
    Poziom 16  
    Witam ..
    Jest gorzej niz myslisz .. to jest tylko koszt jazdy do pracy ... a zeby gdziekolwiek pojechac to juz co innego ..
    gaz zwroci mi sie po ok 8100 km .. co zajmie mi niecale 6 miesiecy .. przez ten czas wydam ok 3000 zł na paliwo .. to jest powazny argument ZA !!!
    ale co moze sie zepsuc w silniku jakie koszty mnie moga czekac jesli gaz zalatwi silnik .. i czy mozna tego uniknac ?
  • #8 917013
    eudajmonion
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    U mnie Audi (rok prod. 1988/89, 1,8, jednopunktowy wtrysk) miało założony gaz zaraz po remoncie silnika (przebieg wtedy to 170tys - zaczął trochę oleju brać, ale jak się okazało to mechanik był trochę w szoku, panewki jak nowe, tłoki też były b. dobre-pierścienie się trochę zużyły). W sumie zrobione zostało od tego czasu 20tyś. Ostatnio jak sprawdzałem spalanie (w trasie) to wyszło 8,38l/100km czyli dość dobrze (75zł/500km). Na razie brak jakichkolwiek problemów.
  • REKLAMA
  • #9 917450
    powgreg
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Jak może nagar uszczelniać silnik???przecież nie osadza się na gładzi cylindrów itp elementach a jedynie na denku tłoka, głowicy i na zaworach ale nie na przylgni zaworowej.
    Jedyne co się dzieje po założenu gazu to zmienia się skład spalanej mieszanki (gaz zamiast benzyny) co ma wpływ na nagar taki że się nie osadza a nawet ulega częsciowo usunięciu ale to nie powoduje żadnego rozszelnienia silnika.
    Trzeba tylko wymienić olej po przejechaniu na gazie 200-300km gdyż gaz ma pewne własności płuczące i w oleju nagle zaczyna pływać więcej rozpuszczonego szlamu co znaczne przyśpiesza zużycie silnika i to jest główna przyczyna padania ("rozszczelniania") starych mocno zaszlamionych silników.
    Kto jezdzi na gazie i zaglądał do wnetrza silnika wie że jest bardzo czysty zero osadów i nagaru z oleju.
  • #10 917518
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    ppanowie nie wim jak wy ale ja nie moe sluchac ludzi ktorzy mowia ze ich auto z silnikiem 1.8pali 8 l gazu ludzie nie czarujmy sie takie silniki tyle pala benzyny(gazu silnik pali ok 10-15%wiecej) i nigdy nie uwierze ze mozna osiagnac tak niskie spalanie.Sam jezdze Roverem 214 silnik 1.4 16v mpi i auto pali 10 przy spokojnej jezdzie.poza tym chce dodac ze pracuje w warsztacie l.p.g i auto mam wyregulowane praktycznie idealnie...ale najlepsze jest to gdy przychodzi klient i mówi ze jego polonez 1.5 gaznik za duzo pali gazu bo benzyny nu palil 7-8l az mi sie slabo robi sam mialem kiedys poldka i palil 12-benzyny a o gazie nie wspomne...
  • #11 917584
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Na początek sprawdziłbym na twoim miejscu w jakim stanie technicznym jest silnik. Tak jak mój przedmówca pracuję w zakładzie LPG i jeżeli silnik jest sprawny technicznie to uważam że będziesz zadowolony z instalacji. Ten model z tym silnikiem jest stworzony do gazu.
  • REKLAMA
  • #12 917735
    wilko
    Poziom 16  
    Witam ..

:arrow: VIVERO79 .. tak wlasnie mi powiedzieli tam gdzie pytalem sie o zainstalowanie gazu .. ale co to znaczy to nie wiem .. wiem ze jest dosc prosto zalozyc u mnie LPG ..
    Zapomnialem dodac ze mam KATalizator ..

:arrow: lukas22 mastah rzeczywiscie 8.38 gazu to naprawde cudownie malo ;D ja sie bede cieszyl jak zamkne sie w 11 ... :D
  • REKLAMA
  • #13 917765
    eudajmonion
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    lukas22 mastah napisał:
    ppanowie nie wim jak wy ale ja nie moe sluchac ludzi ktorzy mowia ze ich auto z silnikiem 1.8pali 8 l gazu ludzie nie czarujmy się takie silniki tyle pala benzyny(gazu silnik pali ok 10-15%wiecej) i nigdy nie uwierze ze mozna osiagnac tak niskie spalanie.Sam jezdze Roverem 214 silnik 1.4 16v mpi i auto pali 10 przy spokojnej jezdzie.poza tym chce dodac ze pracuje w warsztacie l.p.g i auto mam wyregulowane praktycznie idealnie...ale najlepsze jest to gdy przychodzi klient i mówi ze jego polonez 1.5 gaznik za duzo pali gazu bo benzyny nu palil 7-8l az mi się slabo robi sam mialem kiedys poldka i palil 12-benzyny a o gazie nie wspomne...

Witam!
    Domyślam się, że ta wypowiedź jest do mnie skierowana.
    Nie wiem jak ma Pan wyregulowane auto, ale wiem, że niedawno wlałem do baku 41,73l i przejechałem 498km. Może ja coś nie umiem liczyć. Mnie wychodzi 8,38l (czyli bardziej 8,5l a nie 8l).
    Natomiast przyznaję się, że nie wiem ile teraz auto pali na benzynie (prawie nigdy na niej nie jeżdżę-oprócz zapalania, czy chwilowego braku gazu)
    Jakieś półtora roku temu (rzadko sprawdzam spalanie) wyszło, że spaliłem 8,5l (/100km) w trasie (czyli wynik podobny). Górna granica to jak dobrze pamiętam niedużo ponad 10l (w zimie).
  • #14 917778
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam.Jeśli auto jeżżżdzi poprawnie na benz.dlaczego ma być żle z gazem.Silnik b. dobry do gazu,wytrzymuje pozytywnie wzrost temperatury spalania,nic się nie rozszczelni.Z tymi homologacjami to nic nie zrozumiałem.Bingo M wystarczy,dużo funkcji,są i zaawansowane.Taka instalacja ze zbiornikiem toroidalnym to koszt ok.1700zł.Prawidłowo skonfigurować sterownik i będzie ok.
  • #15 918203
    pkobier
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Zgadzam sie z kol. eudajmonion.Audi 80 mojego ojca(1.8 gaźnik '89) na trasie Łódź - Poznań - Łódź na 100km spalilo 8 litrów gazu (jazda bez wygłupów w granicach 110km/h).Jest to jak najbardziej możliwe.P.S.Przebieg auta to 220tkm.
  • #16 918377
    theb
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    To zalezy w jakim stanie jest silnik i jaka jest instalacja.
    Mialem (rok temu sprzedalem ) E36 2 litry z roku 94. Jak mialem 260 tys. km to zalozylem instalacje na wtrysku gazu. Przejachałem jakies 60 tys. i sprzedałem auto. Zadnych nie pozytywnych objawów w silniku. Jedna rzeczą ktorą mi sie przy gazie nie podobała to upierdliwie czeste wizyty na stacji LPG

Pozdrawiam
  • #17 918482
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Moim skromnym zdaniem,pakuj gaz i w drogę, co do straszenia rozszczelnieniem to ja bym się nie przejmował, zagrożona jest jedynie uszczelka pod głowicą ale tylko w przypadku jezeli "dożywa swoich dni" bo wtedy wyższa temp.spalania ją "dobije".
    Cytat:
    Trzeba tylko wymienić olej po przejechaniu na gazie 200-300km gdyż gaz ma pewne własności płuczące

Jak może "płókać" subsancja w stanie lotnym 8O
    Cytat:
    Kolejna sprawa jest taka że atest na tanie instalacje gaz (do 2100.-) są mizerne atesty .Jest sens zakładać do takiego sinika jak twój instalacje ze zmianą ilości wtryskiwanego gazu, ponieważ w tych tanich instalacjach wtryskiwana jest taka sama ilość gazu ,

A z tego "wywodu" już nic nie kumam, ale pociesza mnie to że i pan Nowotczyński się do tego przyznał, a to w temacie LPG autorytet nie do podważenia :wink:
  • #18 919348
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Miło mi ,że na tym forum ktoś mnie rozpoznał.A co do wystrzalów,czy inaczej cofania płomieni do korektora ssącego w tym samochodzie wykluczone.
  • #19 919465
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    To zależy jak długo zamierzasz eksploatować swoje auto;Przelicz sobie za ile m-cy zwróci Ci się instalacja (jak robisz dużo km/m-c to jeszcze lepiej)i zadecyduj sam sprawdź ciśnienie w cylindrach i porównaj z danymi fabrycznymi -w ten sposób określisz stan silnika i jego szczelność oczywiście o założeniu najlepiej zdecyduj SAM!
  • #20 920123
    stas500
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    potwierdzam wypowiedzi poprzednikow -zakladac silnik naprawde dobry dlugoprzebiegowy
  • #21 920311
    wilko
    Poziom 16  
    Witam ..
    Wzglady ekonomiczne jednak zwyciezyly .. zalozylem zwykly gaz Zavoli .. po wyregulowaniu nie czuje zadnej roznicy ..
    heh .. tylko jeszcze nie przejechalem calego zbiornika .. zobaczymy ile pali .. wtedy mi moze mina zrzednac .. ale dziekuje wszystkim za rady ..
  • #22 921311
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    lukas22 mastah napisał:
    ppanowie nie wim jak wy ale ja nie moe sluchac ludzi ktorzy mowia ze ich auto z silnikiem 1.8pali 8 l gazu ludzie nie czarujmy się takie silniki tyle pala benzyny(gazu silnik pali ok 10-15%wiecej) i nigdy nie uwierze ze mozna osiagnac tak niskie spalanie.Sam jezdze Roverem 214 silnik 1.4 16v mpi i auto pali 10 przy spokojnej jezdzie.poza tym chce dodac ze pracuje w warsztacie l.p.g i auto mam wyregulowane praktycznie idealnie...ale najlepsze jest to gdy przychodzi klient i mówi ze jego polonez 1.5 gaznik za duzo pali gazu bo benzyny nu palil 7-8l az mi się slabo robi sam mialem kiedys poldka i palil 12-benzyny a o gazie nie wspomne...

================================

Jak słucham takiego fachowca, to zakład w którym on pracuje omijam szerokim łukiem.
    Moja poczciwa audiczka z 1983 roku z przebiegiem ponad 200 tyś km.
    posiadająca silnik 1.8 na gaźniku Pierburg 2E2 z instalacją LOVATO
    spaliła mi na trasie Tomaszów Maz-Warszawa 240km 16 litrów gazu!!!!!
    Do tego trzeba doliczyc jazdę w potwornym korku praktycznie od Janek do samego centrum.Prędkosc na trasie nie schodziła poniżej 100km/h
    jak fachowiec umie przeliczać spalanie, to niech sobie przeliczy. To nie jest żaden kit, to było trzy lata temu w piękny lipcowy goracy dzień.Tego samochodu już niestety nie posiadam.
  • #23 921450
    gogo4
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Cytat:
    ...ale najlepsze jest to gdy przychodzi klient i mówi ze jego polonez 1.5 gaznik za duzo pali gazu bo benzyny nu palil 7-8l az mi się slabo robi sam mialem kiedys poldka i palil 12-benzyny a o gazie nie wspomne...

A mnie się z kolei robi słabo kiedy szłyszę wypowiedź, że komuś polonez pali 12 litrów na 100km. Ja mam polonezy:
    1.6GLE (gaźnik) - spalanie ok. 8,5 litrów na 100km
    1.6 GLI (monowtrysk) - spalanie 7,5 - 8 litrów na 100km, a ostatnio złatwiłem sobie poldasa z 1980 roku, który pali średnio ok 9 - 10 litrów na 100km co zważywszy na fakt, że silnik stale pracuje na podwyższonych obrotach (2000 obr/ min) - konieczność regulacji gaźnika, oraz nie działający 2-gi bieg co zmusza mnie do jazdy na wielkich obrotach na 1 biegu, lub "przyduszania" silnika na 3 biegu można uznać za niezły wynik. Tak więc nie wiem, czy mnie moje poldki tak kochają, czy inni naginają fakty, czy może to kwestia regulacji gaźnika, a może tacy delikwenci nie umieją jeździć samochodem?.

Pozdr.

P.S. Jeżeli ktoś będzie uparcie twierdził, że ściemniam to zapraszam do mnie na mały teścik spalania moich poldasów :twisted: .
  • #24 921497
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    myslę że będziesz zadowolony z gazu,jestem za zakładaniem instalacji
    gazowych, auto może palić do 10% więcej gazu niż benzyny, u mnie na Kraku gaz 1,69zł. pozdrawiam
  • #25 922325
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    jak chcecie pisać o zuzyciu gazu to zeby wyniki były miarodajne należy zauważyć że różne stacje ,róznie tankują i róznica między jedna a druga stacją może dochodzić do 3 litrów przy małych zbiornikach a to dużo a jak wiadomo na trasie tankuje sie na róznych stacjach ,moja poczciwa toyotka 1.3 na trasie potrafi zejśc nawet poniżej 7 litrów ale juz w mieście 9-10 litrów i wcale niemyślę że jest to dużo
  • #26 922578
    evar
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    wilko napisał:
    Witam
    mam autko Audi 1,8 na wtrysku jednopunktowym. pali ok 8,7 do 9,5 litra benzynki. ma przejechane 316 tys km. czy jest sens zakladac inst?
    czy gaz nie wykonczy silnika w krotkim czasie? czy remont silnika bedzie jednak konieczny.
    ekonomicznie to wydaje się taniej na gazie bo dziennie wydam 11 zł na dojazd do pracy a w tej chwili na benzynce wychodzi mi ok 20 zł zalezy jakie zaloze buty :D
    ale z drugiej strony chyba musze się liczyc z remontem bo slyszalem ze gaz usunie nagar ktory do tej pory uszczelnial silnik i po herbacie :(
    Czy jest ktos zorientowany w temacie? Jak się tego ustrzec zakladac czy nie zakladac oto jest pytanie.

Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest silnik, czy nie bieże oleju. Jeśli jest z nim wszystko w porządku to należałoby sprawdzić czy inni użytkownicy tych samochodów mają gaz i jak się to sprawdza. Jeśli jest wszystko OK to pozostaje znaleźć tylko dobrego mechanika który zna się na rzeczy aby założyć instalację gazową.
    Ja mam autko o przebiegu 220 tys km. (1.5 GSI/ 92r.) i autko spala mi około 6,4/100 i wiem że inni użytkownicy tego modelu samochodu mieli problemy z gazem. Podobno jest instalacja która się sprawdza, ale ja w tym przypadku ja bym nie ryzykował i jeżdże nadal na benzynie...
  • #27 923771
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Nie jeżdziłeś,więc nie powinieneś się wypowiadać.NNNiech wypowiadają się ci którzy coś na ten temat wiedzą./Pozdro.
  • #28 923887
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Cytat:
    Nie jeżdziłeś,więc nie powinieneś się wypowiadać.NNNiech wypowiadają się ci którzy coś na ten temat wiedzą

Gość po prostu "klepie " punkciki :roll: , na tym forum trzeba je gromadzić,niektórzy robią to "za wszelką cenę".A poza tym kol."wilko" już gaz zainstalował więc gadanina robi się bezprzedmiotowa :D
  • #29 923969
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    sprawdzaj jedynie układ wn. (świece osobiście polecam NGK ) i szerokiej droogi !!!!
  • #30 926196
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    CZeść.
    JA założyłem gaz do Opla Omegi z roku 92 z silnikiem 2,6i.
    Gaz jest sekwencyjny.
    JAdąc spokojnie na trasie max do prędkości 110 spaliłem w 3 osoby 10 l gazu a z 5 osobami i zapakowany bagażami 12 l gazu na 100 km.

Tylko jest jeden problem. Silnik na benzynie gubił mi zapłon ale po wymianie świec, przewodów, kopółki i palca na benzynie prawie nie gubi zapłonu aż tak tragicznie ale na małych obrotach zdaża mu się to.

Ale za to na gazie jest całkiem innaczej. Na gazie to zapłon tak strasznie gubi że obroty silnika spadają do 700 obr a cały samochód aż się trzęsie.

Instalacja jest dopiero co założona i nie była regulowana bo dopiero po przejechaniu 2500 km muszę pojechać na doregulowanie.
    SAmi instalatorzy mówili że na gazie będzie chodzić identycznie jak na benzynie. Chodzi o to że jak np gubi zapłon na benzynie tylko lekko to tak samo powinien gubić na gazie. A narazie to na gazie jest tragedia.

I nie wiem teraz czy to że aż tak strasznie gubi zapłon na gazie wynika ze złego stanu silnika czy poprostu jest narazie źle wyregulowana mieszanka.

Komputer pokazuje mi że np na 100 km spali mi benzyny przy spokojnej jeździe 7,5 l benzyny a gazu faktycznie spalił mi 10 l.
    A faktycznie to sekwencyjna powinna palić tyle samo gazu co benzyny.

Czy może tak być że narazie ustawili mi zbyt bogatą mieszankę aby przepalić te nagary i po tzw " ułozeniu się gazu w samochodzie" wyregulują to do normalnego ustawienia.

Samochód na gazie jest też słabszy bo przyspieszenie gorsze o 2 sek do 100 km/h.

Samochód ma chyba przebieg co ś ok 250 tys a na liczniku jest 177 tys.

Jak myślicie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasadności montażu instalacji LPG w Audi 1.8 z przebiegiem 316 tys. km na wtrysku jednopunktowym. Użytkownicy wskazują, że silniki 1.8 są trwałe i dobrze współpracują z instalacjami LPG drugiej generacji, jednak stan techniczny silnika jest kluczowy przed montażem. Wskazano, że gaz może powodować szybsze zużycie oleju i konieczność częstszej wymiany oleju ze względu na właściwości płuczące LPG, co może przyspieszać zużycie silnika, zwłaszcza w starszych, mocno zużytych jednostkach. Pojawiły się obawy o uszczelkę pod głowicą, która może ulec uszkodzeniu przy wyższej temperaturze spalania na gazie, ale nie jest to regułą. Wymiana przewodów wysokiego napięcia i świec jest często konieczna po montażu LPG. Występują też zjawiska takie jak płomień wsteczny, który może powodować uszkodzenia kolektora dolotowego, zwłaszcza przy tanich instalacjach bez precyzyjnej regulacji wtrysku gazu. Ekonomicznie instalacja LPG jest opłacalna przy dużych przebiegach, zwłaszcza na dojazdach do pracy. Spalanie gazu jest zwykle o 10-15% wyższe niż benzyny, a jego wartość kaloryczna i skład zmieniają się sezonowo, co wpływa na zużycie paliwa. Wskazano na konieczność wyboru dobrej jakości instalacji i fachowego montażu oraz regulacji, aby uniknąć problemów z zapłonem i emisją zapachu gazu w kabinie. Woda z rury wydechowej jest normalnym zjawiskiem przy LPG. Wymiana filtrów powietrza może być częstsza, ale zależy od warunków eksploatacji. Podsumowując, montaż LPG w Audi 1.8 z dużym przebiegiem jest możliwy i ekonomicznie uzasadniony, pod warunkiem dobrego stanu silnika, profesjonalnego montażu i regularnej obsługi serwisowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA