logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 1.6 (2003-20**) - opinie o montażu LPG i wybór zamiast diesla

elektromati 12 Lut 2012 14:55 11753 9
REKLAMA
  • #1 10534183
    elektromati
    Poziom 10  
    Witam.
    Planuję kupno mojego pierwszego samochodu, byłoby to wyżej wymienione Audi. Po obserwacjach, rynku paliwowego nie trudno dostrzec, że różowo nie jest.W związku z tym postanowiłem zrezygnować z silnika diesel'owskiego. Chciałbym dowiedzieć się o waszych opiniach(może ktoś taką opcję posiada) na temat właśnie tego audi z LPG. Czy wszystkie silniki 1.6 nadają się tak samo do montażu LPG?
    I czy myślicie, że to dobry pomysł pomyśleć o takim wariancie zamiast diesel'a?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10534270
    gregor0819
    Poziom 18  
    Ocena: 86
    nadaje sie kazdy ale nie moze miec wtrysku bezposredniego(no chyba ze chcesz testowac na swoim aucie :) )
  • REKLAMA
  • #3 10535173
    dett
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    gregor0819 napisał:
    nadaje sie kazdy ale nie moze miec wtrysku bezposredniego(no chyba ze chcesz testowac na swoim aucie :) )

Niestety nie nadaje się każdy, trzeba uważać na silniki z kodem BSE w niektórych modelach głowica była produkowana w Meksyku i tam po przejechaniu około 70, 80 tys km na gazie pojawiają się problemy z gniazdami zaworowymi. W takim przypadku lepiej zastosować lubryfikację albo jeździć aż padnie i wymienic gniazda na utwardzane.
    Silniki TFSI też można przerobić, ale niestety instalację są dosyć drogie i samochód podbiera w trakcie jazdy trochę benzyny.
  • REKLAMA
  • #4 10535845
    elektromati
    Poziom 10  
    Aha rozumiem.
    dett w takim razie który silniczek z tyk 1.6 byś proponował?
  • Pomocny post
    #5 10537646
    dett
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    BGU, BSF, CCSA, ten ostatni kilka razy widziałem z "fabrycznymi" instalacjami Landi Renzo montowanymi przez serwisy vw i skody.
  • REKLAMA
  • #6 10549684
    elektromati
    Poziom 10  
    A jeszcze 1 pytanko czy silnik 1.6 FSI 115 KM się nadaje jak pozostałe?

Albo może inaczej który bardziej się nadaje 102 czy 115 KM, czy to bez różnicy?
  • #7 10559170
    onkel1161
    Poziom 10  
    FSi średnio nadaje się do LPG ze względu na to, że posiada bezpośredni wtrysk paliwa. Co to oznacza znajdziesz w googlach. Nie można tam założyć klasycznej instalacji. Wiem jak kolega w a4 chciał zakładać to powiedzieli mu około 6k za instalacje.
  • #8 11890535
    szurgot
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Przyłączę się do tematu. Jeśli już mówimy np. o 102 konnym silniku BGU jaka konfiguracja instalacji się sprawdza? Czytałem o Komputerze STAG 300+ i wtryskach HANA 2000. Co o tym sądzicie? Jaki dodatkowy osprzęt. Jaki aktualnie koszt może być takiej instalacji w normalnym serwisie?
  • #10 11921723
    vengazo
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Osobiście polecam ci instalacje w konfiguracji:

Elektronika - KME NEVO lub NEVO PRO jesli chcesz miec adaptacje OBD
    Wtryskiwacze - BLADE+ WGs 18
    Reduktor - KME Silver FZ 6

osobiscie mam Audi S3 3,2 VR6 testowałem na nim kilka rodzajów wtryskiwaczy i te sa najlepsze sa szybsza i dokladniejsze od hanna i o polowe tansze przy tym o polowe mniejsze.

A jezeli chodzi o silniki FSI / TFSI z bezpośrednim wtryskiem ( Direct Injection)
    to mozna zaadaptować je do gazu bez pobierania paliwa.
    np. wialle LPdi

Dodano po 6 [minuty]:

Dodano po 58 [sekundy]:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat montażu instalacji LPG w Audi A3 1.6 (2003-20**). Wskazują, że nie wszystkie silniki 1.6 nadają się do LPG, szczególnie silniki z kodem BSE mogą mieć problemy z gniazdami zaworowymi po przejechaniu 70-80 tys. km na gazie. Silniki FSI z bezpośrednim wtryskiem nie są zalecane do LPG, ponieważ wymagają droższej instalacji. Użytkownicy polecają silniki BGU, BSF oraz CCSA, a także sugerują konfiguracje instalacji, takie jak elektronika KME NEVO, wtryskiwacze BLADE+ oraz reduktory KME. Wskazują również na koszty instalacji oraz różnice między silnikami 102 KM a 115 KM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA