logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi B3 1.8E LPG - gaśnie na wolnych obrotach i szarpie przy 2500 RPM

macnico 11 Paź 2005 23:38 2262 12
REKLAMA
  • #1 1891502
    macnico
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Wczoraj założyli mi gaz do Audi jednak na wolnych obrotach gaśnie natomiast jak trzyma sie stałe obroty tak koło 2500 i sie jedzie to po chwili zaczyna szarpac jakby miał za mało gazu albo za dużo.
    magicy stwierdzili ze nalezy włożyc jakas gąbke w rurę dolotową to filtra powietrza i wszystko będzie ok.
    Moim nie fachowym zdaniem to chyba cos nie tak??

Piszcie jak macie jakies sugestie
    Pozdrawiam
    MK
  • REKLAMA
  • #2 1891568
    robertos13
    Poziom 2  
    Włożenie gabki w rurę dolotową pomaga jeżeli gaśnie w czasie jazdy po wyżuceniu na luz.
    W twoim przypadku to kwestia regulacji instalki.
    Świece i przewody WN też są ważne.
  • #3 1891944
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Witam
    Jeśli jest na gaźniku posprawdzaj wszystkie wężyki podciśnienia, czy nie są popękane lub nie pospadały, może łapać lewe powietrze, miałem taki sam przypadek po wymianie tych przewodów problem ustąpił.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1892345
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Czesto zaraz po zalozeniu instalacji tak sie dzieje a gazownicy twierdza ze membrany w parowniku musza sie ulozyc i ze moga byc niestabilne wolne obroty. Jednakze udalbym sie na twoim miejscu na ponowna regulacje tej instalacji jesli sytuacja po przejechaniu x kilometrow nie ulegnie poprawie. Zadnej gabki nie wkladaj bo efekt bedzie prawie taki sam jakbys na ssaniu jezdzil.
    Pozdrawiam.
  • #5 1893234
    macnico
    Poziom 11  
    Witam
    Wielkie dzięki dla wszystkich którzy cos napisali .
    Byłem dzisiaj na regulacji jak narazie wszystko jest ok. Stwierdzili ze tak zawsze jest na początku i dodatkowo stwierdzili ze zapomnieli załozyc jakiegos wężyka od podcisnienia.
    Jak narazie jest dobrze.
    Pozdrawiam wszystkich.
    MK
  • #6 1894455
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Tak jak przypuszczałem winan wężyków podciśnienia
  • #7 1895477
    rosielvw
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    proponuje zmienic gazownika skoro jego radą jest wsadzenie gąbki....gąbka jest nieporozumieniem.tak nie mozna.technicznie pomaga tylko dlatego że zwieksza sie podciśnienie w układzie dolotowym i lepiej ciągnie gaz...pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1895690
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    macnico napisał:
    Witam
    dodatkowo stwierdzili ze zapomnieli załozyc jakiegos wężyka od podcisnienia.

MK

jak tacy ludzie uzyskuja uprawnienia montarzystow LPG

a ta gabka to jest rozbrajajaca.

Domyslam sie jakiego wezyka tylko prawidlowo tego sie nie robi.... Za jakis czas znowu mozesz miec klopoty..
  • REKLAMA
  • #9 1896276
    macnico
    Poziom 11  
    A co mi wisi
    FIRMA NAZYWA SIE
    D.T. GAS SYSTEM

montowałem w Radwaniciach
    NIE POLECAM

Mają nawet strone internetową
    http://dtgas-system.com.pl/
  • #10 2848454
    lovemaster
    Poziom 2  
    Cytat:
    A co mi wisi
    FIRMA NAZYWA SIE
    D.T. GAS SYSTEM

montowałem w Radwaniciach
    NIE POLECAM

Mają nawet strone internetową
    http://dtgas-system.com.pl/

tak sie akurat sklada ze ta firma nie posiada swoje oddzialu w tej miejscowosci wiec kolega zapewne zakladal u jakiegos domoroslego mechanika ktory nie ma wiekszego pojecia o tym co robi :D a jesli podzespoly odpowiedzialne za gaz nie dzialaja to zawsze mozna je odeslac do naprawy w koncu sa na 2 letniej gwarancji.
  • #11 2865222
    macnico
    Poziom 11  
    Firma napewno miesci sie w podwrocławskich RADWANICACH.

PO prawie 8 miesiacach udało im sie zlokalizowac przyczyne moich problemów :)
    Przyczyna nie była sama instalacja tylko sposób jej zamontowania.
    Zawór odcinajacy benzyne został zamontowany za pompą paliwową ( tak jak powinno byc) ale przed filtrem albo odstojnikiem nie wiem co to jest taka metalowa puszka przed gaznikiem. I własnie w tej puszce zostawało jakies 100ml paliwa po przełączeniu z benzyny na gaz.
    PO zmianie miejsca odcięcia paliwa wszystko jest OK.
  • #12 2867165
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    Nie no takich jaj jeszcze nie widziałem.Boże ilu takich jeszcze jest......
  • #13 2867176
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    momik12 napisał:
    Nie no takich jaj jeszcze nie widziałem.Boże ilu takich jeszcze jest......

niestety nawet coraz wiecej :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Audi B3 1.8E z instalacją LPG ma problem z gaśnięciem na wolnych obrotach oraz szarpaniem przy około 2500 RPM. Początkowa sugestia montażystów LPG, aby włożyć gąbkę do rury dolotowej, została odrzucona jako nieprofesjonalna i potencjalnie szkodliwa. Przyczyną problemu okazały się nieszczelności i błędy w podłączeniu przewodów podciśnienia oraz brak jednego wężyka, co powodowało nieszczelności i nieprawidłową pracę instalacji. Po regulacji instalacji i poprawnym zamontowaniu przewodów, w tym przesunięciu zaworu odcinającego benzynę za pompą paliwową, ale przed metalową puszką (filtr/odstojnik), problem został rozwiązany. Wskazano, że membrany w parowniku LPG mogą wymagać czasu na ułożenie, co powoduje niestabilne wolne obroty zaraz po montażu. Krytykowano firmę D.T. GAS SYSTEM za nieprofesjonalny montaż i doradzano ostrożność przy wyborze gazownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA