logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ekonomicznie ustawić Junkers euroline ZW/ZS 23 KE bez programatora?

marian_olsztyn 23 Sty 2011 15:36 5109 6
  • #1 9046042
    marian_olsztyn
    Poziom 2  
    Witam, niedawno kupiłem mieszkanie z takim piecykiem dwufunkcyjnym. Nie mam oddzielnego programatora który dostosowywałby grzanie do temperatury otoczenia.
    Jak mam ustawić piecyk i jak ustawić grzejniki aby było ekonomicznie. Przejrzałem całe forum lecz odpowiedzi nie znalazłem.
    Pozdrawiam
  • #2 9046157
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Na mieszkaniu regulator pokojowy wskazany, zapewni komfort użytowania. Układ będzie działał na rozkaz, praca pompy będzie uzależniona od temperatury w pomieszczeniu, bez przegrzewu i hałasu krążącej wody....Praca bez regulatora to jak najniższa nastawa termostatu która zapewni oczekiwaną temperaturę w pomieszczeniach. Grzejniki najlepiej na głowicach termostatycznych oprócz grzejnika łazienkowego. Na noc grzanie c.o. można wyłączać jeżeli nie ma dużego wychłodzenia pomieszczeń (wszysto zależy od metrażu, piętra, ocieplenia itd.)
  • #3 9046173
    Rysio4001
    Ocena: 1073
    Witam.
    Najlepiej dołożyć regulator. Nie musi to być drogi oryginalny JUNKERSA, ale każdy ze stykiem bez-potencjałowym, np: popularne EUROSTERY.
    Jeśli nie masz regulatora, to temperaturą w mieszkaniu zarządzasz tylko przy użyciu nastawy temperatury na CO na kotle. Jak za zimno, to zwiększasz, a jak za ciepło, to zmniejszasz. Jak jest na minimum, i jest nadal za ciepło, to musisz okresowo wyłączać ogrzewanie CO.
    Jeśli chodzi o grzejniki, to nie możesz zakręcać na grzejnikach jak jest za ciepło, tylko obniżać lub nawet okresowo wyłączać na kotle (jeśli dopuścisz, aby zostały zamknięte grzejniki, to pompa w kotle nie wypchnie gorącej wody z kotła w grzejniki, i z czasem kocioł zostanie wystudzony przez ciąg kominowy, po czym palnik znowu się włączy i podgrzeje kocioł, i tak w koło, a więc całe ciepło wyprodukowane przez kocioł pójdzie w komin, a ponadto możesz zniszczyć pompę w kotle). Zawory na grzejnikach używać tylko w celu uzyskania równego grzania poszczególnych pomieszczeń.
    Pozdrawiam.
  • #4 9046600
    marian_olsztyn
    Poziom 2  
    Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi:)
    Zastanawiam się czy dwie ostatnie wypowiedzi się nie wykluczają
    "Grzejniki najlepiej na głowicach termostatycznych oprócz grzejnika łazienkowego"
    kolejna:
    "Jeśli chodzi o grzejniki, to nie możesz zakręcać na grzejnikach jak jest za ciepło"

Proszę o wyjaśnienie

P.S.łazienkowy jest gorący nawet gdy regulator jest ustawiony na gwiazdkę przy minimalnym grzaniu.

Jak powinny być ustawione grzejniki na regulatorach?
  • #5 9046702
    Rysio4001
    Witam.
    Doczytaj do końca, zwłaszcza to w nawiasie.
    Nie możesz dopuścić aby grzejniki zostały zakręcone, a kocioł dalej pracował na CO. Przynajmniej jeden grzejnik musi pozostać otwarty, aby nie doszło do tego o czym pisałem. Podejrzewam że kolega serwisszulborski.pl miał to na myśli pisząc: "Grzejniki najlepiej na głowicach termostatycznych oprócz grzejnika łazienkowego".
    Reasumując: najbardziej ekonomicznie, i najlepiej jest, jeśli masz swój kocioł a nie ogrzewanie centralne, gdy zawory na grzejnikach nie są docelowy regulatorami temperatury w pomieszczeniach, a służą jedynie do uzyskania równomiernego ogrzewania w całym mieszkaniu, natomiast docelowo utrzymujemy temperaturę w mieszkaniu odpowiednio regulując kocioł, a jeszcze lepiej przy użyciu regulatora.
    Pozdrawiam.
  • #6 9046852
    marian_olsztyn
    Poziom 2  
    Dziękuję, już wszystko jasne:)Mam jeszcze dwa pytanie,co z pomieszczeniem w którym nie przebywam?czy zakręcenie grzejnika spowoduje mniejsze zużycie gazu?(przepraszam za moje trywialne pytania lecz jestem laikiem w tym temacie) Jaki regulator najlepiej bezprzewodowy i czy taki istnieje ze stykiem bez-potencjałowym(mieszkanie po remoncie)byście zaproponowali?
  • #7 9047483
    Rysio4001
    Witam.
    Jeśli nie przebywasz w danym pomieszczeniu, i nie chcesz go grzać, to możesz w nim przekręcić głowicę termostatyczną na grzejniku (jeśli jest) np: na 1. Jeśli są to zwykłe zawory bez głowic, to lepiej nie zakręcać całkiem, chyba że nie istnieje ryzyko zamarznięcia. Oczywiście że obniżenie temperatury ogrzewania w pomieszczeniach których nie chcemy grzać zmniejszy zużycie paliwa.

Jeśli chodzi o regulatory bezprzewodowe, to bardzo dużo jest różnych urządzeń tego typu na rynku. Prawie wszystkie regulatory uniwersalne są ze stykiem bez-potencjałowym.
    Bardzo popularną marką są regulatory EUROSTER. Bardzo fajnym regulatorem jest 2006TX. Fajny jest też 2000TX. Osobiście nie polecam 2020TX.
    Bardzo dobre, mało awaryjne i estetyczne są regulatory Delta Dore TYBOX810, ale należą do jednych z droższych.
    Jeśli chcesz coś taniego, to np: KEMOT ma bardzo tanie regulatory bezprzewodowe, ale i jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia.
    Ogólnie każdy regulator spełni swoje zadanie, kwestia tylko ceny, jakości i awaryjności. Wybór należy do Ciebie. Na rynku jest bardzo wiele marek i modeli.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak ekonomicznie ustawić piecyk dwufunkcyjny Junkers Euroline ZW/ZS 23 KE bez programatora. Odpowiedzi sugerują, że najlepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie regulatora pokojowego, który pozwoli na automatyczne dostosowanie temperatury w pomieszczeniach. W przypadku braku regulatora, użytkownik powinien ustawić minimalną temperaturę na kotle i unikać całkowitego zakręcania grzejników, aby nie doprowadzić do przegrzania kotła. Grzejniki powinny być wyposażone w głowice termostatyczne, z wyjątkiem grzejnika łazienkowego, który powinien pozostać otwarty. Użytkownik może obniżyć temperaturę w pomieszczeniach, w których nie przebywa, co zmniejszy zużycie gazu. Rekomendowane regulatory to m.in. EUROSTER 2006TX, 2000TX oraz Delta Dore TYBOX810.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA