logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana mocy przyłączeniowej i zmiana metody pomiaru energii

radek_bu 23 Sty 2011 18:23 12961 15
  • #1 9046907
    radek_bu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Sprawa wygląda następująco : w przedszkolu był niedawno przeprowadzony audyt elektryczny. Panowie stwierdzili że w ramach oszczędności należy zmienić taryfę z C21 (enea) pomiar półpośredni o mocy przyłączeniowej 45 kW (zabezpieczenie przedlicznikowe 100A) na taryfę C12a pomiar bezpośredni moc przyłączeniowa 27 kW (zab. przedlicznikowe do 63A).

Po wysłaniu odpowiednich pism do enei z prośbą o zmianę taryfy przedszkole otrzymało odpowiedź że musi przerobić rozdzielnice żeby móc zastosować pomiar bezpośredni. Firma która to robiła stwierdziła że: żeby wszystko działało należy przebudować całą instalację elektryczną (obecnie jest ok 20 letnia w układzie TN-C) koszt ok 30 000 zł. Więc trochę dużo.

I teraz co trzeba zrobić po kolei żeby wszystko było zgodnie z prawem??
    Z tego co się dowiedziałem to najpierw trzeba iść do biura projektowego który zaprojektuje schemmat zasilania od przyłącza (granicy stron) do układu pomiarowego włącznie. Ale chyba samego przyłącza nie będzie trzeba drugi raz projektować ?

Następnie jak będzie już projekt zaakceptowany przez ENEA. To wystarczy tylko zdjąć przekładniki prądowe ? Żeby przewody "szły" bezpośrednio do licznika. I zmienić wielkość zabezpieczeń przedlicznikowych?

Jest również licznik mocy biernej ? Jego też trzeba w jakiś sposób zmodernizować ? Czy można go zostawić w spokoju?

I ostatnie pytanie jak się sprawa przedstawia z pomiarami odbiorczymi? Czy do ich wykonania potrzebne są uprawnienia budowlane - w końcu dosyć konkretna modernizacja instalacji ? Czy wystarczą E,D pomiary ?
  • #2 9046963
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Panowie stwierdzili.
    A są tam nocne odbiorniki, piece akumulacyjne boilery?

Oczywiście wszystko zakończone pomiarami.
  • #3 9047004
    radek_bu
    Poziom 10  
    Nie ma takich odbiorników.

Chodzi mi jak to wygląda w praktyce taka zamiana pomiaru pół pośredniego na pomiar bezpośredni.
  • #4 9047126
    norbert4104
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Witam.

Jak się domyślam pismo które otrzymałeś od ENEI to warunki techniczne jakie musisz spełnić aby zmienić sposób pomiaru z pół pośredniego na bezpośredni i to ENEA powinna określić co należy wykonać a nie firma która wykonywała audyt.
    Nie znając tych ustaleń mogę tylko powiedzieć że rozdzielnice trzeba będzie na pewno przebudować tak aby była przystosowana do pomiaru bezpośredniego i możliwy był rozdział z układu TN-C na układ TN-C-S, jak również potrzebny będzie schemat jedno kreskowy zasilania i pomiaru w naszym rejonie nie musi robić tego projektant.
  • Pomocny post
    #5 9047282
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6630
    Nie wiem jak Enea ale Energa nie stawia wielkich wymagań odnośnie zmniejszenia mocy przyłączeniowej i zmiany układu na bezpośredni. W przeciwieństwie do zwiększenia mocy.

Jak przebudować rozdzielnicę to zależy od jej konfiguracji. Trzeba zlikwidować przekładniki i połączenia z licznikiem oraz przygotować mostki z szyn do licznika i być może listwę zaciskową i następne mostki (bo wlz pewnie będzie za krótki - obecnie przychodzi na przekładniki - chyba że starczy do licznika).

Druga sprawa - robotę trzeba dobrze uzgodnić i zsynchronizować z ZE, bo po likwidacji pomiaru półpośredniego odbiorca zostanie bez zasilania (potrzebny jest licznik bezpośredni).

O tym czy pomiar energii biernej zostaje czy nie decyduje ZE.

radek_bu napisał:
    Firma która to robiła stwierdziła że: żeby wszystko działało należy przebudować całą instalację elektryczną (obecnie jest ok 20 letnia w układzie TN-C) koszt ok 30 000 zł. Więc trochę dużo.

Totalna bzdura. Co ma instalacja odbiorcza do taryfy? Do mocy przyłączeniowej ma, ale przy jej zwiększaniu. Nigdy przy zmniejszeniu! Wygląda mi to na próbę "nagrania" sobie roboty.

romoo napisał:
    A są tam nocne odbiorniki, piece akumulacyjne boilery?

Taryfa C12a to szczyt i reszta a nie dzień i noc.
  • #6 9049454
    radek_bu
    Poziom 10  
    Mam jeszcze takie pytania.

1) Licznik dostarcza ZE czy w własnym zakresie kupuje a ZE tylko go podpina ?
    2) Jak podłączyć licznik do pomiaru bezpośredniego jeżeli przekrój kabla zasilającego wynosi 16 mm2 albo więcej ?
  • #7 9049503
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    Witam!

Ostatnie dwa pytania nie są twoim problemem.
    Wkraczają one bowiem w kompetencje ZE. Chociaż warto dowiedzieć się jaki przekrój można maksymalnie przyłączyć do zacisków licznika.
  • #8 9051516
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9051664
    radek_bu
    Poziom 10  
    A proszę powiedz mi wystarczy, że ja narysuję ten schemat. Czy on musi być zrobiony przez projektanta ?
  • #10 9051788
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 9078807
    radek_bu
    Poziom 10  
    Jeszcze jedna sprawa.

I jak sobie policzyłem jaki prąd popłynie przy poborze mocy 27 kW (moc odczytana z licznika) to wyszło w przybliżeniu 67,5 A.
    Korzystałem z poniższego wzoru
    P=U*I*cos(fi)
    P=2700 W
    U= 400 V
    cos(fi) = 1 - tak przyjąłem
    Czyli teoretycznie przy takim poborze powinno być zabezpieczenie przedlicznikowe przynajmniej 80 A. Czy ja coś źle rozumuje? Moje pytanie rodzi się stąd, że znalazłem taką tabelkę Link. A może dla przedszkoli (firm) jest jakaś inna tabela?
  • #12 9078874
    zbich70
    Poziom 43  
    radek_bu napisał:
    I jak sobie policzyłem jaki prąd popłynie przy poborze mocy 27 kW (moc odczytana z licznika) to wyszło w przybliżeniu 67,5 A.
    Korzystałem z poniższego wzoru
    P=U*I*cos(fi)
    P=2700 W
    U= 400 V
    cos(fi) = 1 - tak przyjąłem
    Czyli teoretycznie przy takim poborze powinno być zabezpieczenie przedlicznikowe przynajmniej 80 A. Czy ja coś źle rozumuje?

Źle rozumujesz.
    P=27000W / U=230V (400 to międzyfazowe) / 3 fazy = 39,1A na fazę przy cos fi=1
  • #13 9078916
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    radek_bu napisał:
    Witam,
    Sprawa wygląda następująco : w przedszkolu był niedawno przeprowadzony audyt elektryczny. Panowie stwierdzili że w ramach oszczędności należy zmienić taryfę z C21 (enea) pomiar półpośredni o mocy przyłączeniowej 45 kW (zabezpieczenie przedlicznikowe 100A) na taryfę C12a pomiar bezpośredni moc przyłączeniowa 27 kW (zab. przedlicznikowe do 63A).

Ktoś się zna na rozliczeniach i zna taryfy? Bo rozumiem, że zużycie energii się nie zmienia. Duże te oszczędności wyjdą?

Dodano po 3 [minuty]:

Cytat:
    Inwestor ma przygotować miejsce do zamontowania licznika, do zamontowania i podłączenia licznika.
    Licznik daje i podłącza ZE. Do ciebie należy przygotowanie wszystkiego aby ten licznik można było podłączyć.
    Do starych liczników np. C52 wchodził przewód 25mm tylko nie sektor, nie wiem jak jest teraz w tych elektronicznych.
    Do niedawna ZE życzyło sobie podejścia do licznika wykonane przewodem 10mm. Nie wiem czy jeszcze tak jest.
    Najlepiej jak narysujesz schemat i pójdziesz uzgodnić go w ZE, lub dasz do zatwierdzenia w ZE. Jeżeli coś nie będzie pasowało to ci schematu nie zatwierdzą i napiszą dlaczego. Jednak lepiej jest iść ze schematem i uzgodnić ewentualne zmiany od razu. Zawsze jak pogadasz twarzą w twarz to jest lepiej.

Miałem sytuację odwrotną, czyli zamianę pomiaru bezpośredniego (do 40A na fazę) na półpośredni. Ale procedura była podobna. Również radzę po prostu wszystko uzgadniać z ZE. Oni nie gryzą.
  • #14 9079068
    zbich70
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    Ktoś się zna na rozliczeniach i zna taryfy? Bo rozumiem, że zużycie energii się nie zmienia. Duże te oszczędności wyjdą?

Link
    C21 - 8,63zł/kW/m-c * 45kW = 388,35zł +VAT = 477,67zł/m-c
    C12a - 0,67zł/kW/m-c * 27kW = 18,09zł +VAT = 22,25zł/m-c
    A to tylko "składnik stały stawki sieciowej". Na opłacie abonamentowej kolejne 25zł/m-c oszczędności.
  • #15 10919213
    rafal.rymarczyk
    Poziom 9  
    jeszcze można zaoszczędzić dosyć sporo zmieniając sprzedawcę energii mógłbym takową zmianę przeprowadzić średnio w roku można zaoszczędzić 1 rachunek..
  • #16 10919735
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 430
    rafal.rymarczyk napisał:
    jeszcze można zaoszczędzić dosyć sporo zmieniając sprzedawcę energii mógłbym takową zmianę przeprowadzić średnio w roku można zaoszczędzić 1 rachunek..

Albo całkiem sporo stracić.

Cytat:
    2) Jak podłączyć licznik do pomiaru bezpośredniego jeżeli przekrój kabla zasilającego wynosi 16 mm2 albo więcej ?

Nowe wytyczne dla nowych układów to 16mm (zależy jednak od ZE i konkretnych przypadków), kiedyś były liczniki bezpośrednie z zaciskami nawet na 35mm (C520-100A)

Podsumowanie tematu

✨ W przedszkolu przeprowadzono audyt elektryczny, który zalecił zmianę taryfy z C21 (pomiar półpośredni) na C12a (pomiar bezpośredni) oraz zmniejszenie mocy przyłączeniowej z 45 kW do 27 kW. Enea wymaga przebudowy rozdzielnicy, co wiąże się z kosztami około 30 000 zł. Użytkownik pyta o procedurę zmiany, w tym o konieczność przygotowania schematu zasilania oraz o to, kto dostarcza licznik. W odpowiedziach podkreślono, że zmiany powinny być uzgodnione z zakładem energetycznym (ZE), a schemat nie musi być wykonany przez projektanta. Wskazano również na różnice w wymaganiach między Enea a Energa oraz na potencjalne oszczędności wynikające z nowej taryfy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA