logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer odpala się odrazu po podłączeniu do prądu.

step23 25 Sty 2011 14:41 2813 22
REKLAMA
  • #1 9054687
    step23
    Poziom 10  
    Mój problem polega na tym że komputer włącza się odrazu po podłączeniu do prądu.Nie włącza się normalnie,ponieważ słychać jak pracują wentylatory,ale ekran pozostaje czarny i nic się nie dzieje.Czy ktoś wie w czym tkwi problem??
  • REKLAMA
  • #2 9054698
    dominik71vp
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Przycisk POWER sprawny?
  • #3 9054723
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    1. Podaj konfigurację wraz z modelem zasilacza;
    2. Czy słychać jakieś sygnały dźwiękowe?
    3. Czy kondensatory elektrolityczne na płycie głónej i w zasilaczu nie są spuchnięte i czy nie ma z nich barwnych wycieków?
    4. Jaka była historia powstania usterki?
    5. Co robi komputer w minimalnej konfiguracji (płyta, procesor, pamięć)?
  • #4 9054785
    step23
    Poziom 10  
    1.Płyta główna : Abit NF7
    Procesor: AMD Athlon 2500 1,8 Ghz
    Grafika: Radeon 9200 128 MB
    HDD Segate 160 gb
    Pamięć 1 GB DDR2
    Zasilacz Codegen 350 W
    2.Żadnych sygałów nie słychać.
    3.Wszystkie kondensatory całe.
    4.Stało się nagle,chciałem włączyć komputer rano a tu niespodzianka.
    5.Nie jest przeciążany,jest już dość stary ,służy do internetu,komunikatorów.
  • REKLAMA
  • #5 9054815
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    step23 napisał:
    Zasilacz Codegen 350 W

Poczytaj sobie o zasilaczach cieszących się zasłużenie najgorszą opinią.
    step23 napisał:
    3.Wszystkie kondensatory całe.

Wewnątrz zasilacza też?
    step23 napisał:
    4.Stało się nagle,chciałem włączyć komputer rano a tu niespodzianka.

Pożycz od kogoś dobry zasilacz i módl się, aby Twój Codegen nie zabił Ci płyty głównej i paru innych podzespołów też.
    Co z uruchomieniem minimalnej konfiguracji?
  • #6 9054852
    tomaszsikor
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Też miałem taki "zasilacz" podmieniłem na TAGANA jakiegoś i teraz odpala się normalnie
  • #7 9054853
    step23
    Poziom 10  
    Zaraz sprawdze inny zasilacz i dam znać.

Dodano po 35 [minuty]:

Po podłączeniu nowego zasilacza probem zniknął,ale teraz komputer nie odpala się wogóle,jedyne co to przez ułamek sekundy palą się 2 diody.To znaczy że komputer spalony? :(
  • #8 9055102
    tomaszsikor
    Poziom 12  
    niech kolega zostawi tylko procesor dysk twardy, jeden ram i grafikę jesli nie ma zintegrowanej i wtedy spróbuje włączyć komputer bez żadnych napędów
  • #9 9055139
    step23
    Poziom 10  
    Niestety nadal to samo, nie reaguje :(
  • REKLAMA
  • #10 9055189
    tomaszsikor
    Poziom 12  
    to wygląda na uszkodzenie płyty głównej, a co do reszty podzespołów to warto je sprawdzić na innej płycie, miałem w naprawie komputer kolegi w którym spalił się zasilacz w serwisie powiedzieli że wszystko poszło tzn ramy grafika dźwięk dysk itd okazało się że to tylko zasilacz i płyta a reszta była sprawna, dlatego warto sprawdzić swoje podzespoły na innej płycie, aha i zakładam że zasilacz nowy na 100% sprawny
  • #11 9055492
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    step23, ile razy można powtarzać o najmniejszej konfiguracji? Ma być tylko płyta, pamięć, procesor i grafika. Żadnych napędów! Czy po tym "błyśnięciu" dwóch diod przestają pracować wentylatory (w tym wentylator w zasilaczu)?
  • REKLAMA
  • #12 9055613
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    Witam w tym temacie brakuje jeszcze tylko podkreślenia twojego zasilacza, najpierwsz zakup zasilacz a potem stawiaj diagnozy bo jeszcze może coś uratujesz z podzespołów.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Jeśli podłączenie nowego firmowego zasilacza nie da żandego efektu (prawie każdy postawi na płytę), lecz tak jak koledzy pisali sprawdź podzespoły jakie tylko możesz (masz opcje) np.: u znajomych.
    Ostatecznie serwis, lecz tam już z pustym portfelem się nie wybieżesz. Niewiem jakie teraz są stawki ale jak chciałem kiedyś sprawdzić płytę to chceli 30 zł, także staraj się ustalić usterkę sam.
    Tym bardziej że to bardzo fajna płyta.
    Czy nie podkręcałeś czasem procesora na tym zasilaczu ?.
  • #13 9057268
    step23
    Poziom 10  
    Kolego jankolo przecież napisałem wcześniej, że nadal to samo nie reaguje na minimalnej konfiguracji,a te wentylatory prawie nie zaczynają działać obrócą się tylko o 1/5 część obrotu i koniec..Nie podkręcałem procesora,tak jak już mówiłem stało się to nagle.W środku mojego,starego zasilacza są rozlane 2 kondensatory.Na nowym zasilaczu wygląda to tak jakby komputer już chciał się uruchomić ale coś go zatrzymuje,może to ROM nie daje odpowiedzi i komputer najzwyczajniej gaśnie...
  • #14 9057605
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    step23 napisał:
    a te wentylatory prawie nie zaczynają działać obrócą się tylko o 1/5 część obrotu i koniec

Jeżeli zasilacz jest sprawny, to gdzieś masz zwarcie. Tak właśnie zachowuje się zasilacz przy zwarciu na liniach odbioru mocy.
  • #15 9057924
    d3zynh
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    jankolo ma rację, zwarcie bardzo możliwe, całego peceta rozkręć i wyjmij płytę główną. Sprawdź laminat i ścieżki przy dobrym świetle (a najlepiej "odkurz" jeszcze) i pod światło. Wszelkie zaśniedzenia i zacieki - masz problem - przeczyść alkoholem izo i narusz delikatnie laminat przy zaśniedzeniach.
  • #16 9058547
    step23
    Poziom 10  
    Nie wiem czy to może być istotne ale w jednym z portów USB mam odgięty jeden pin.Czy to on może robić zwarcie? Jak odłączyć te USB (z przodu komputera)?
  • #18 9058677
    tomaszsikor
    Poziom 12  
    kiedyś "testowałem" zasilacz i robilem celowo zwarcia na +5v i +12v i po wyłączeniu się zasilacza trzeba było chwile odczekać zanim mozna było go ponownie uruchomić, może coś wniesie do tematu.
  • #19 9058817
    step23
    Poziom 10  
    Czy moge wylutować te spalone kondensatrory i wlutować nowe?
  • #20 9058911
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    W starym zasilaczu? Możesz. Czy warto? Nie.
    Ten zasilacz powinien mieć pseudonim Destruktor. Codegen Destruktor 350W. To by brzmiało dumnie.
  • #21 9059234
    tomaszsikor
    Poziom 12  
    Dla własnej satysfakcji warto się pobawić ale podłączanie go do komputera potem to ryzyko, wogole Codegen w komputerze to jest ryzyko jak już kolega się przekonał.
  • #22 9069652
    step23
    Poziom 10  
    Po wylutowaniu okazało się że to cewka cylindryczna,wygląda na spaloną bo jej izolacja jest skurczona tak jakby pod wpływem temperatury,i teraz moje pytanie jak mam dojśc jaką indukcyjność miała ta cewka?
  • #23 9082634
    tomaszsikor
    Poziom 12  
    Moze koledze chodzi o dławik, dobrze by było wstawić zdjęcie tego elementu, a co do indukcyjnosci to najprościej na tym samym rdzeniu drutem o tej samej grubości i tyle samo zwoi co w oryginale nawinac.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który włącza się automatycznie po podłączeniu do prądu, jednak ekran pozostaje czarny, a wentylatory działają. Po analizie, użytkownik podaje specyfikację sprzętu, w tym płytę główną Abit NF7, procesor AMD Athlon 2500, grafikę Radeon 9200 oraz zasilacz Codegen 350 W. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie zasilacza, kondensatorów oraz uruchomienie komputera w minimalnej konfiguracji. Po wymianie zasilacza problem częściowo ustępuje, ale komputer przestaje reagować. Wskazano na możliwość zwarcia lub uszkodzenia płyty głównej. Użytkownik zauważa uszkodzenie jednego z pinów w porcie USB, co może powodować zwarcie. Dyskutanci podkreślają, że zasilacz Codegen ma złą reputację i zalecają jego wymianę na lepszy model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA